Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ile wytrzyma oryginalne zawieszenie...
Autor Wiadomość
lukasz_vip 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2014-01-19, 15:24   Ile wytrzyma oryginalne zawieszenie...

Wczoraj wymieniłem całe przednie zawieszenie w swoim Vento z powodu nie możliwości ustawienia zbieżności.

Po wyrwaniu wszystkiego okazało się, że przednie zawieszenie jest jeszcze oryginalne poza końcówkami wahaczy i tylnymi tulejami, gdyż te elementy były już produkcji TRW. Wszystko inne było elementami zakładanymi na pierwszy montaż.

Zawiecha w Vento wytrzymała 522 tys km!!! i o dziwo amortyzatory są nadal sprawne!!! Przy 460tys km miały 75% sprawności.

Foty tutaj:
https://plus.google.com/photos/117440290022007010349/albums/5970604819123055569?banner=pwa

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2014-01-19, 18:02   

Trw było także ładowane do vento w fabryce.

Gumy na wahaczach także mam oryginalne i nie mam z nimi problemu, ale widzę że ta guma się już zaczyna powoli starzeć.....21 lat i 300 tys km przelotu.

Chodź według mnie dziwne jest to co piszesz. Obaj mamy zużyte gumy identycznie, czyli gumy na belce, sworznie wahaczy i końcówki drążków wymienione-reszta jeszcze w ori.....a wiem co mówię bo jako nieliczny tutaj mam vento od 10 lat i w 2004 (czyli po wejściu do "cudownej" unii i "otwarciu granic") gdy ściągnąłem vento spod hannover-u, miało już całkiem świeże amorki mornoe (jeszcze z naklejkami) i polskie drogi je dość szybko wykończyły, czyli teraz mam co najmniej trzeci komplet amortyzatorów.....i dziwne że mamy zużyte gumy identycznie, Ty masz jeszcze ori amortyzatory a ja na trzecim komplecie pomykam.

lukasz_vip 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2014-01-19, 19:03   

TRW owszem mogło by i być ładowane do Vento, ale wtedy miałoby oznaczenia fabryczne a tego u mnie nie ma, więc jest już zamiennik.
Każdy element ładowany na pierwszy montaż ma znaczek producenta auta i numer fabryczny. Jeżeli jest już założony zamiennik to na 99% ma on już kod producenta jaki go zrobi.

Byłem w fabryce Textara w niemczech, gdzie produkowane są klocki hamulcowe do różnych marek samochodowych. Na liniach montażowych obok siebie były różne marki: Audi, BMW itd... każdy z tych klocków był sygnowany logiem producenta auta, a jedynie krótki symbol TX, TEXT wskazywał kto ten klocek wyprodukował.

Tylne amory miałem już zamienniki BOSE, więc były wcześniej wymieniane. Choć poduszki były jeszcze ori z tyłu jak wymieniałem amory, bo jeden pociekł.

Belki tylnej jeszcze nie ruszałem bo nie ma luzów na razie, więc nie wiem co tam siedzi.

Przy 460tys wymieniałem tylne tarcze z prawdopodobnie oryginalnych ATE. Tego nie jestem w 100% pewnien czy były ori.

Przednie tarcze to nadal ATE ale jak je wczoraj oglądałem to nadają się już w najbliższym czasie do wymiany.

Koło pasowe na wale nadal oryginalne z 96r choć już do wymiany bo piszczy.

Wydech też nadal z 1996r.

Moje Vento było sprowadzone do PL w 2011 z przebiegiem 460tys km od pierwszego właściciela. Z tego co się dowiadywałem od poprzedniego właściciela to latało ono w 90% głównie po autostradach niemieckich i robiło głównie przebiegi jednostkowe po min. 100km. Wskazywało by też to na to, że fotele kubełkowe przetarły się na boczku dopiero przy 500 tys km, gdzie znaleźć nie przetarte kubełki z VW graniczy z cudem.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2014-01-19, 20:17   

Stary.....już nie przesadzaj z tymi oryginałami....tym bardziej z tarczami.

Tak mi się przypomniał jeden odcinek "świata w/g Bundych" gdzie All sprzedawał Dodge-a, który miał milion mil przebiegu, a All twierdził, że dodge ma jeszcze ori opony i olej..... :P

bart_jawelin 
Ventomaniak
Ventyl 93r.

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2014-01-19, 20:45   

Paweł J. napisał/a:
All twierdził, że dodge ma jeszcze ori opony i olej.

Sądząc po podejściu i funduszach Al'a to mogłabyć akurat prawda :D oglądałem też ten odcinek :D btw. obejrzałem wszystkie sezony ;)

Przejechał 1mln mil, licznik mu się wyzerował i nie uchwycili tego na kamerze (była kręcona scena do reklamy) i postanowił... pojechać w podróż, żeby nabić kolejny 1mln :P

a co do tematu... czy tarcze wytrzymałyby od 96 roku? Pewnie tak, jakby stał większość w garażu.

Amorki też dziwne, że tyle wytrzymały, ponieważ nowe na starcie mają 75-80% żywotności.

lukasz_vip 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2014-01-19, 21:59   

Też mnie to wszystko dziwi, że zawiecha tyle wytrzymała. Ale tak jak widać na fotach wszystko jest ori z 1996r.

tom cio 

Silnik: 16vT
Wysłany: 2014-01-19, 22:32   

Panowie nie ma się co dziwić, kiedyś robili porządne auta, nie to ce teraźniejszy chłam. Sam mam Cordobę tdi z 300k km przebiegu i amorki przód 73% sprawności a też od oryginału jeżdżą tak jak prawie całe zawieszenie.

Odpowiedz do tematu