Witam. Nazbierało mi się kilka pytań które chciałbym zaspokoić
1. W chłodniejsze dni, tuż po odpaleniu ventyla nie zawsze ale dosyć często słychać takie jakby zawijanie się paska, ciężko jest opisać ten odgłos, takie "zziit" Wpływa to również na obrotomierz jak i napięcie, bo gdy w nocy się tak zacznie po odpaleniu to póki nie przestanie ( z reguły 2-3 sek, czasami potrafiło dłużej, tak jakby coś nie chciało się odłączyć) światła przygasają oraz wskazówka obrotomierza delikatnie się obniży.. Wydaje mi się, że miało to też wpływ na obrotomierz, że w zimę z rana po odpaleniu obrotomierz albo w ogóle się nie podnosił i reagował dopiero po 2-3 min czyli po lekkim nagrzaniu silnika lub pokazywał obroty lecz nie reagował na delikatne dodawanie gazu, dopiero gdy dało się te 300-400 obr. załapał ale po puszczeniu nie wrócił na swoją pozycję tylko zatrzymał się w okolicach 1000 obr... Po nagrzaniu wszystko było w porządku.
Dodam, że zaczęło mi się to dziać w połowie tej zimy.
Wujas mechanik gdy po odpaleniu sterczał nad silnikiem i traf chciał, że akurat tak się działo stwierdził elektromagnes ? w rozruszniku do wymiany. Nie wiem czy nie stwierdził tego zbyt pochopnie, dlatego aby się upewnić piszę tutaj, nie pasuję mi tylko dlaczego odbija to się na napięciu, czy to jednak nie będzie wina alternatora. Może ktoś z Was mi to lepiej wytłumaczy Póki nie jest za późno, bo w next weekend mamy wymieniać ten cały elektromagnes..
2. Na dołach, progach zwalniających jadąc wolno lub samemu dociskając auto słyszę jak mi przednie amory pracują. Rzecz normalna czy amorki na wykończeniu ?
3. W jaki sposób podłączyć słonecznik prawy z oświetleniem ? Od słonecznika wychodzi taka wtyczka :
Ktoś potrafi mi wytłumaczyć w jaki sposób to podłączyć aby wszystko ładnie działało ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez kowal323 2014-05-23, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-05-23, 16:02
Na pierwsze pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć w 100% ale jak dla mnie to masz rozrusznik do nasmarowania na tulejkach.
Na drugie pytanie to normalne, że słychać jak amorki olejowe robią takie pssyytt.
Na trzecie pytanie to do tej kostki powinieneś mieć drugą część, ale możesz obciąć tą i zrobić na stałe lub jakąś inną kostkę dać lub na konektorki połączyć, najprościej pod lampkę w podsufitce. Tam +12V masz na stałe i dwie masy, jedną stałą, a drugą po otwarciu drzwi. Proponuję podpiąć się pod + i masę stałą bo lampka zapala się i tak dopiero po otworzeniu klapki na słoneczniku.
Wielkie dzięki, tak amory właśnie robią takie pssyytt A myślałem, że to oznaka wysłużenia Jeszcze tylko jak by ktoś wiedział o czym mówię w pytaniu 1 ? :d
wojtas83 napisał/a:
Tam +12V masz na stałe i dwie masy, jedną stałą, a drugą po otwarciu drzwi. Proponuję podpiąć się pod + i masę stałą bo lampka zapala się i tak dopiero po otworzeniu klapki na słoneczniku.
Coś tam niby rozumiem ale dla mnie to i tak czarna magia jak na razie ale dzięki
Ostatnio zmieniony przez kowal323 2014-05-23, 17:37, w całości zmieniany 1 raz
To ze pasek piszczy lub coś innego sprawdź czy dobrze jest naciagniety . Najlepsze jest to ze TDI teoretycznie obroty liczy z wału o ile sie nie mylę. TD miał obroty z alternatora i jak pasek sie slizgal mogło sie dziać to co u Ciebie.
To ze pasek piszczy lub coś innego sprawdź czy dobrze jest naciagniety . Najlepsze jest to ze TDI teoretycznie obroty liczy z wału o ile sie nie mylę. TD miał obroty z alternatora i jak pasek sie slizgal mogło sie dziać to co u Ciebie.
Piszczeć, nie piszczy. Tak jakby się Raczej nie wina żadnego z pasków, bo inaczej dlaczego niby działo by mi się to tylko w chłodniejsze dni ? Teraz upały i nic nie słyszę No nic, wymienię ten elektromagnes bo i tak już kupiony i będę czekał na jakieś deszcze / lub mróz w lato Jeśli nie pomoże, to wrócę do tematu. Chyba, że coś mu odbiję i w gorącz będzie się załączał
Ostatnio zmieniony przez kowal323 2014-05-23, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
kowal323, Masz lampeczki z tyłu? jak tak, to jak wyjmiesz lampkę główną to zobaczysz wiązkę lampek tylnych jak podłączałem u siebie lewy słonecznik to z pod niego się podpiołem, w tej wiązce idą dwa przewody stały plus i masa więc idealnie się do tego nadała ta wiązka. Jak nie masz to podpinasz się pod lampkę główną jak dobrze pamiętam kabel czerwony z czarnym paskiem to stały plus a brązowy masa, jak możesz to zrób foto wiązki lampki to powiem dokładnie pod który należy co podpiąć.
kowal323, Masz lampeczki z tyłu? jak tak, to jak wyjmiesz lampkę główną to zobaczysz wiązkę lampek tylnych jak podłączałem u siebie lewy słonecznik to z pod niego się podpiołem, w tej wiązce idą dwa przewody stały plus i masa więc idealnie się do tego nadała ta wiązka. Jak nie masz to podpinasz się pod lampkę główną jak dobrze pamiętam kabel czerwony z czarnym paskiem to stały plus a brązowy masa, jak możesz to zrób foto wiązki lampki to powiem dokładnie pod który należy co podpiąć.
Mam lampeczki z tyłu Jak sobie nie poradzę, wrzucę fotkę.
Tak jak mówiłem brązowy masa, czerwony z czarnym paskiem plus, najlepiej ściągnij kawałek izolacji wlutuj się kabelkiem zarób końcówki kabli konektorkami i wsuń we wtyczkę od słonecznika.
Po co sie tak meczyc wiazka przewodow jest pociagnieta orginalnie jest wtyczka po lewej lub prawej stronie patrzac na srodkowe swiatelko w podsufitce musisz wyjac swiatelko i palcami lub poswiecic latarka i zobaczyc trudno bedzie zobaczyc ale jest w malej odleglosci od swiatelka ok 5, 10 centow jak sciagalem podsufitke to widzialem i idzie razem z wiazka do swiatelka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum