Witam!
Temat dotyczy układu zapłonowego w najbardziej rozpowszechnionych silnikach ABS i AAM a dokładnie kilku najważniejszych elementów które potrafią przysporzyć kłopotów:
-kopułka rozdzielacza
-palec rozdzielacza
-przewody wysokiego napięci
-świece zapłonowe
dokładnie chodzi mi o to by zebrać w całość cala wiedzę na temat tych elementów
( sprawdzone i polecane marki, odstępy pomiędzy wymianami ,numery części , ceny i inne ważne spostrzeżenia ) wiem ze dużo było pisane na forum,lecz nie ma tego w jednym temacie wszystko porozrzucane i ciężko coś znaleźć.
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2011-03-15, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-03-15, 11:44
U mnie wszystko jest beru....palec, kopułka (inna w ABS i AAM) i przewody, jedynie świece NGK BUR6ET. Zalecana wymiana co 60-70 tys km. W sumie marka za bardzo nie ma się co sugerować, gdyż obecnie na rynku jest taki burdel, że nawet najlepsze markowe graty są na starcie do niczego i jest mega dużo zwrotów.
krzeszak napisał/a:
ceny
Swiece ok 70zł
Palec i kopułka 40-45zł
Przewody 120-150zł.
W sumie marka za bardzo nie ma się co sugerować, gdyż obecnie na rynku jest taki burdel, że nawet najlepsze markowe graty są na starcie do niczego i jest mega dużo zwrotów.
co fakt to fakt...lecz chyba dalej jest przekonanie do sprawdzonej marki Bosch, Champion, Beru przynajmniej łatwiej wyegzekwować zwrot.
Paweł J. napisał/a:
świece NGK BUR6ET
to jest 3 elektrodowa świeca
Czy po wymianie wymienionych elementów jest niezbędna jakaś czynność ustawcza
Jakie sa objawy padniętych poszczególnych elementów
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Widzialem ju te swieczki w archiwum.
Z tym masz racje bo mi lekko poszarpuje jak jade to nieraz jest takie szarpniecie.
Wywalilem stare swiece co byly nim zalozylem od innego samochodu ktory mialem i moje zdziwienie bylo takie ze chodzil eleganco i palil szybciutko.
Ale teraz na tych swiecach jest juz kiepsko palic zimny pali ale jak silnik cieply to juz troche pokreci. A najgorzej jest jak np. zapale go zimnego przejade z 0.5km zgasze na 5 minyt to pozniej kreci bardzo dlugo
panownie wczoraj tak mi machanik ustawil zaplon ze dzis rano krecil dlugo jak cholera zeby zapalic az mysalalem ze cos nie tak jest i w ogole mocy nie ma. Straszny mol teraz z niego jest o wyprzedzaniu zeby przyspieszyc nie ma szans
panownie wczoraj tak mi machanik ustawil zaplon ze dzis rano krecil dlugo jak cholera zeby zapalic az mysalalem ze cos nie tak jest i w ogole mocy nie ma. Straszny mol teraz z niego jest o wyprzedzaniu zeby przyspieszyc nie ma szans
Krzysiek9042, który raz z kolei jeszcze będziesz o tym pisał? Nie wystarczy, że w jednym temacie o tym napisałeś, to teraz we wszystkich, gdzie się da będziesz to wałkował?
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2011-03-18, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-07-08, 20:16
Znalazlem jakiś temat to odgrzej kotleta, pytanie brzmi jak dobrze ustawić zapłon? Bo cos mi się wydaje ze minimalnie zle jest ustawiony bo pyrka i poszarpuje mi furka, nie jest to az tak uciążliwe ale gdzies jednak popelnilem blad.
Najlepiej lampą stroboskopową. Inaczej to tylko "na słuch" ale to wiesz jak to jest Sprawdź jeszcze rozrząd czy na znakach jest, a potem zapłon lampą i musi być ok.
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-07-08, 20:43
No to będę musial komus oddac bo nie mam lampy niestety, wcześniej był ustawiony pewnie fabrycznie i było ok po kapitalce wiadomo ze wszystko było rozebrane. No coz trza będzie komus dac zarobic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum