Wysłany: 2014-07-07, 10:38 moje nowo zakupione vento nie odpala:(
Witam kupiłem vento 1.8 B+G, 93r, dwa tygodnie temu, odpalał śmigał po prostu bajka:D ale po tygodniu zaczął gasnąć podczas jazdy, aż ostatnio czyli wczoraj zgasł i nie chce już odpalić, wymieniłem kostkę w stacyjce, kopułkę+palec, filtr paliwa i nadal nie chce odpalić nie podaje iskry na świece, jak to mówią chyrta chyrta ale nie chce odpalić:( dzisiaj jeszcze wymienię cewkę jak to nie pomoże to co mu dolega? pomóżcie, brak immo,
pompę słychać, dla tego też czekam na nową cewkę i co jeszcze wyczytałem to może być uszkodzony jakiś czujnik położenia wału ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z odpalaniem
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-07-08, 14:06
kamilex5, chodzi o czujnik halla w aparacie zapłonowym - naczęstsza przyczyna braku iskry. To się łatwo diagnozuje opis pouszkaj na każdym forum pełno tego jest. Ale tak najprościej: włącz zapłon i cyklicznie wujmuj i wkładaj wtyczkę tego czujnika, jeśli wystąpi iskra przy każdym wyjeciu a normalnie jej brak to czujnik lub cały aparat ze szrotu do zmiany
nareszcie się udało tak jak piszesz pablomed cały aparat zapłonowy miałem do wymiany a w szczegulności ten czujnik halla przez to gasł, "vwjanekvento" zaczynało się to od wchodzenia w zakręty i zmiany biegu do całkowitego braku możliwości odpalenia mojego "Ventyla" dla tego też proponuję ci wymianę tego czujnika. Dzięki wszystkim za pomoc
pablomed napisał/a:
kamilex5, chodzi o czujnik halla w aparacie zapłonowym - naczęstsza przyczyna braku iskry. To się łatwo diagnozuje opis pouszkaj na każdym forum pełno tego jest. Ale tak najprościej: włącz zapłon i cyklicznie wujmuj i wkładaj wtyczkę tego czujnika, jeśli wystąpi iskra przy każdym wyjeciu a normalnie jej brak to czujnik lub cały aparat ze szrotu do zmiany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum