Wysłany: 2014-10-04, 19:30 Jetta Mk III 2.0 ABA Problem z odpalaniem, błąd 00515
Witam, posiadam Jette mkIII 2.0 ABA :
, od paru dni mam problem z odpalaniem, zawsze jak silnik jest zimny odpala i po ok 1sek gasnie i tak trzeba robic z kilkanascie razy.. kiedy juz odpali to przez caly dzien pozniej odpala bezproblemowo, i ogolnie odczowam braki w mocy, został podłączony pod kompa i wykryto takie błędy :
wymieniony został czyjnik w aparacie zapłonowym ale bład niechce sie skasowac, podjechalem do mechanika zeby ustawil mi zaplon to stwierdzil ze ten silnik co mam to niby on sobie jakos samoczynnie ustawia ? czy tak moze byc ? czy szukac innego mechanika ? bo juz niewiem co z tym zrobic
Silnik: AAZ Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 110 Skąd: DSR
Wysłany: 2014-10-04, 20:50
Mechanik miał rację w Twoim silniku zapłonu się nie ustawia ponieważ masz czujnik położenia wału i cewko-modół więc. Błędy które pokazałeś są to błędy właśnie czujnika położenia wału i czujnika halla. Sprawdź obydwa czujniki wydaje mi się że czujnik halla jest pod kołem pasowym wałka rozrządu tak jak w 1.6 101km a czujnik położenia wału gdzieś w bloku z przodu. Ew sprawdź też ustawienie rozrządu bo może być to brak synchronizacji wał-wałek. I podstawowo sprawdź czy rotor czujnika halla o niego nie ociera
u mnie czujnik halla jest w aparacie i został wymieniony reszta sprawdzona i "niby" wszystko ok ale błędu nieda się skasować. Wstawiłem dzisiaj Dżedaja do znajomego elektryka zobaczymy czy coś uda mu się zrobić..
Ostatnio zmieniony przez Wonski 2014-10-05, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-10-10, 15:21
Wonski, podstawowa sprawa: cały aparat zapłonowy musi być ustawiony odpowiednio na znaki bo inaczej błąd nie zniknie , czyli przy I tłoku w górnej pozycji palec w aparacie musi wskazywać na nacięcie na brzegu aparatu. Druga sprawa, nie piszesz czy sam zmieniałeś czujnik halla w aparacie, jeśli robił to mechnik to upewnij się że nie wsadził całego innego aparatu ze szrotu, musi być taki od silnika w którym jest czujnik położenia wału - ma innny kształ wirującej przesłony. Aparat z czterema jednakowymi wycięciami w przesłonie np od 2.0 2E albo od 1.8 się nie nadaje. A poza tym nie napisałeś jak się silnik zachowuje po zmianie tego halla, typowo objawem usterki że nie działa lub jest źle założony aparat jest niższe odcięcie obrotów przy ok 5000/min. Z zapalaniem nie powinno być problemu - jeśli nadal jest a błędy znikną będzisz szukał w czujniku temperatury, przepływomierzu lub czujniku ciśnienia w dolocie (nie pamiętam co ten silnik ma) itd. Jeśli nie znikną - musisz sprawdzić wiązki obu czujników do ECU, zasilanie (w bocznych pinach).
pablomed
Czujnik halla wymieniałem wraz z kolegą, po wymianie błąd dalej był i niechciał sie skasować, odtstawiłem więc auto do znajomego bo ja pracuję 7dni i niemam kiedy dłubać przy aucie, znajomy sprawdzał instalację od ECU, ciśnienie paliwa, polutował mi przewody od sondy lambda bo były przerwane, wymienił czujnik temperatury i ustawił aparat zapłomowy na znaki, CHECK znikł i auto odzyskało moc ale problem z odpalaniem pozostał..
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-10-11, 22:28
no to już pół drogi za tobą, posprawdzaj teraz czujniki temperatury cieczy i powietrza, ten drugi nie wiem gdzie jest w twoim aucie jakoś musisz go znaleźć, normy oporów te same dla wszystkich VW znajdziesz łatwo.Dopisz czy wkręca się do końca jak należy czy nisko odcina
wymieniłem czujnik temp powietrza na nowy i dalej nic... zauwarzylem ze podczas prob odpalania auta strasznie zaczyna czuć paliwo, na dzien dzisiejszy rozkladam rece bo juz niewiem co mu jest :/
podczas odpalania wcisnalem pedał gazu do podłogi i auto lepiej odpala znajomy podpowiedział mi że może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy ? ktoś wie jak go można sprawdzić ?
ale jaki ten czujnik halla wymieniłeś ? położenia wału korbowego ? jak gaśnie to momentalnie odcina zapłon jakby ktoś kabel ściągnął czy jakby się zadusił szybko ? pisali Ci panowie wcześniej ze aparatu zapłonowego sie nie ustawia a i tak ustawiałeś
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Wymieniony zostal czujmik halla w aparacie zaplonowym po czym aparat zostal zamocowany tak jak byl przed wyjeciem ale check caly czas sie palil i nieszlo go skasowac dlatego zostal ustawiony na znaki po ustawieniu podlaczono kompa blad sie skasowal i check zgasl. Na chwile obecna podczas odpalania wciskam pedal gazu i auto odpala za pierwszym razem, kiedy niedodaje gazu auto odpala i odrazu gasnie jakby cos go odcinalo. Dlatego znajomy zasugerowal ze moze byc cos z przepustnica lub czujnikiem polozenia przepustnicy bo moze sie cos blokuje a jak dodaje gazu to otwiera sie mocniej.
dlatego chcial bym sie dowiedziec jak mozna sprawdzic ten czujnik polozenia przepustnicy ?
wydaję mi się że czujnik położenia przepustnicy to zwykly rezystor to po prostu weź miernik i sprawdź czy w miarę liniowo się zmienia przy naciskaniu gazu,
a sprawdzałeś czujnik położenia wału korbowego ?
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum