Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Vento 1.9 TDI problem z hamulcami
Autor Wiadomość
Patryk92 
Autostopowicz

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2015-08-14, 19:23   Vento 1.9 TDI problem z hamulcami

Cześć wszystkim. Mam problem z hamulcami, a tyczy się to pompy. Otóż raz na jakiś czas podczas jazdy pedał hamulca wpada mi bez dużego oporu do ziemi a auto bardzo słabo hamuje. Znajomy mechanik powiedział mi, że któraś sekcja w pompie nie przepuszcza i muszę ja wymienić. Sprawdziłem jeszcze serwo.
Na nie odpalonym silniku hamulec jest bardzo twardy, trzymam nogę na pedale uruchamiając silnik a hamulec nawet nie drgnie, nadal jest twardy więc wydaje mi się, że serwo nie spełnia swojej roli.
Proszę o poradę, czy powinienem wymienić pompę razem z serwem dla świętego spokoju, czy za wszystkie te mankamenty odpowiada tylko pompa??

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2015-08-14, 19:56   

A zobacz czy zaworek od vacum jest cały oraz przewód. Może też być że zacinają się blaszki w pompie vacu którą masz w bloku .
http://vagpower.pl/

Patryk92 
Autostopowicz

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2015-08-23, 19:49   

Wymieniałem pompę. Najpierw zassałem cały stary płyn ze zbiorniczka strzykawką a następnie wyjąłem starą pompę. Przełożyłem zbiorniczek i założyłem nową pompę. Zalałem zbiorniczek nowym płynem i zabrałem się za odpowietrzanie. Zacząłem standardowo od prawego tylnego do lewego tylnego. I tu mam problem, otóż lewego tylnego nie da się odpowietrzyć. Mogę sobie siedzieć przez godzinę a za każdym razem słyszę syknięcie i widzę raz małe a raz duże pęcherzyki powietrza w wężyku. Dlatego zabrałem się za prawe a potem lewe przednie koło. Sprawdziłem dokładnie miejsce nowej pompy i nie ma żadnych wycieków, wszystkie przewody poskręcałem sprawnie. Według mnie ta strona układ może dostawać lewego powietrza, próbowałem nawet po przewodzie dojść czy nie ma jakiegoś wycieku i nic, a pod autem sucho. Odpaliłem silnik i serwo jest wyczuwalne tylko, że do połowy schodzi w dół a potem czuć opór jakbym nie mógł całego pedała wcisnąć do podłogi. Co możecie mi poradzić?? Czy pompa może być wadliwa czy po prostu coś źle zrobiłem??
Ostatnio zmieniony przez Patryk92 2015-08-23, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu