Witam mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu w w/w aucie. Chodzi mi o znaki - wałek rozrządu - jego wycięcie ( po drugiej stronie od koła rozrządu ) powinno pokrywać się z powierzchnią głowicy aby móc włożyć jakiś płaskownik, pompa wtryskowa - mniejszy otwór w kole pompy powinien pokrywać się z otworem w łapie pompy tak aby włożyć trzpień blokujący, a wał korbowy?????? Wiem, że jest luk rewizyjny na skrzyni i jak obracam wałem to na kole zamachowym w pewnym miejscu są dwa hymm nadlewy a pomiędzy nimi wycięcie ( kreska ) - jak ustawię na tę kreskę względem ząbka na skrzyni to wówczas znaki na pompie i wałku rozrządu się nie zgadzają - wałek jest o jakieś 45 stopni obrócony a znak na pompie o pół obrotu pompą .... Co najlepsze auto odpala normalnie, jeździ itp - mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Wiem o co Ci chodzi na jeden obrót wałka rozrządu są dwa obroty wału korbowego -wiem o tym ale u mnie to nie działa - najpierw też tak myślałem że jeszcze raz muszę obrócić wałem ale jednak jest tak jak pisze...
No tak rozumiem i tak też zrobiłem z tym że auto od pewnego czasu łapie muła na 1i 2 biegu po nagrzaniu i nie wiem czy to przypadkiem nie jest wina rozrządu ... Nie wiem czy nie wyjmę wtrysku na pierwszym lub 4 cylindrze i spr czy na moich znakach jest GMP. Tak czy siak dzięki za pomoc bynajmniej upewniłem się że znak jakie ja widzę są odpowiednie a bynajmniej być powinny
A jaki rocznik auta?
U mnie w TDI z 95 roku, mogę podłączyć kompa i sprawdzić jak pompa jest ustawiona na wykresie graficznym, przy okazji mam też podane kąty itp.
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Ustawiony rozrząd - pompa przełożona - bo po to był zdejmowany Nie zmienia to faktu, że znaki się nie pokrywają ale dojdę co jest - spod jednego wtryskiwacza widać jak idą bąbelki powietrza, najwidoczniej uszczelka pod nim ma dość a że to na 4 cylindrze no to spr czy na znakach jest GMP czy nie - teraz ustawiłem na swoich znakach i jak narazie działa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum