Otóż założyłem sobie CB-radio do venta, jest dobrze ustawione lecz gdy jest auto odpalone i przycisnę ten mikrofon wtedy słychac szum (tak jakby przepływał prąd) pod kierownicą mniej więcej obok bezpieczników. Czy to może coś w ventlu zakłucac CB? Dodam jeszcze ze gdy jest zgaszone auto to nic takiego nie słychac.
W związku z tym słyszałem że zakłucac może kopułka,palec i tu moje pytanie czy sam mogę rozkręcic i wyczyscic bez żadnych problemów bo jeszcze tego nie robiłem.
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2016-01-23, 11:36
Przede wszystkim pytania:
1. jakie masz cb?
2. jaka antena? na magnesie, na relingu, na klapie czy wiercona w dach?
3. czy antena zestrojona z radiem za pomocą miernika SWR?
4. jak prąd przepływa w przewodzie, to szumu nie słychać ;-) jakiego rodzaju to szum?
5. gdzie podłączone cb? z zapalniczki, czy z akumulatora, a może jeszcze gdzieś?
Radio jest podłączone pod zapalniczke. Dzisiaj wyczyściłem kopułke oraz palec. Nadal słychac na odpalonym gdy przycisnę mikrofon to szumi jak by napięcie szło koło bezpieczników. Po wyczyszczeniu lepiej słychac innym mobilków lecz mówią że piszczy jak nacisne mikrofon ale da się zrozumiec
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2016-01-24, 11:35
Jak mówią, że piszczy, to jakieś sprzężenia masz. Radio nowe? Bo mi wygląda na używkę i grucha z radiem nie gra ;-) Najlepiej podłączyć bezpośrednio od aku z bezpiecznikiem, wtedy wyeliminujesz część szumów od silnika, alternatora itp . Jakie masz radio?
Wysłany: 2016-01-25, 18:14
Czyli dobrze pisałem, że grucha z radiem nie gra ;-) Następnym razem jak masz problem, to staraj się jak najdokładniej opisać, żeby nie trzeba było 100 pytań zadawać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum