Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 14:48
Świeczki w mojej Ventce ;(
Autor Wiadomość
danduck 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-09-19, 13:37   Świeczki w mojej Ventce ;(

Witam:)
Mój problem polega na tym, że moja ukochana VENTKA 1,9D ma problem z odpaleniem (na zimno jak jest ciepła to luxus). Pierwsze za co sie zabrałem to świeczki. Sprawdziłem wszystkie działają, jedna z małym opóźnieniem. Więc postanowiłem wymienić. Skoro się rozpędziłem a idzie zima wymieniłem wszystkie. Zadowolony wsiadam odpalam.... niestety bez poprawy. Odpala po około 5 sek męczenia rozrusznika. Byłem załamany bo kolejna rzecz o jakiej myślałem to pompa lub wryski więc wielkie wydatki. Na szczęście tchnęło mnie i sprawdziłem czy świeczki dostają prąd. Okazało się, że nie. Nie ma napięcia na listwie od świeczek mimo, że słychać charakterystyczne "pyknięcie" które powinno odłączyć prąd. Szukałem bezpieczników. W środku wszystkie są sprawdzone i nie przepalone. Zastanawiałem się czy nie ma jakiegoś pod maską (kiedyś były w innych modelach na Merc 124 itp) niestety nie mogę takowych zlokalizować. Czy ktoś jest mi w stanie coś doradzić? Może ktoś miał już taką przygodę? Idzie zima nieubłaganie i chciałbym przed nią mieć to z głowy... a pozatym żal mi już rozrusznika.... Jeśli ktoś może to proszę o pomoc. :mysli:

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2007-09-21, 13:29   

U mnie bezpiecznik jest umieszczony w środku, ale nie tu gdzie wszystkie tylko nad przekaźnikami. Poza tym to bym sprawdził, czy przekaźnik działa bo może tylko pyka a i tak nie łączy. No i pytanie czy zaświeca Ci się kontrolka od świec?

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2007-09-24, 13:29   

Czasem jest tak, że jak otwierasz drzwi kierowcy, to załącza sie grzanie. Jak przekręcisz kluczyk w momencie jak stycznik jest załączony, to nie zaświeci się kontrolka, a świeczki są podgrzane. Zrób taki teścik: wejdź po nocy do auta i nie załączaj nic tylko słuchaj, po chwili powinien pyknąć przekaźnik. No chyba że się nie załączy.

danduck 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-09-25, 08:43   

:] Napiszę tak. Wstępne podgrzanie świec podłączone pod czujnik drzwi jest w silnikach z turbo doładowaniem. Więc nie to. Co do bezpiecznika koło przekaźników to szczerze nawet tam nie zaglądałem, bo nie wiedziałem, że tam może się znajdować, ale jak się zaznajomię to napiszę co i jak :olaboga: . Co do kontrolki to zapala się i gaśnie. za każdym razem, nawet jak jest ciepły silnik. Ale świece i tak nigdy nie dostają napięcia. Dziękuję za podpowiedzi. Poszukiwania trwają... jeśli w końcu uda mi się zlokaliwować przyczynę napiszę co spłatało mi taki figiel. Pozdrawiam Serdecznie :luzik:

pyza_snk 
Ventofan
Vento 1.9 d

Wysłany: 2007-10-09, 13:24   

Panowie

Miałem podobny problem w moim ventylku 1.9 D.

Świece nie dostawały prądu, nie świeciła też kontrolka grzania świec.

Przyczyna padnięty przekaźnik który znajduje się nad zestawem bezpieczników pod deską rozdzielczą. Trzeba włożyć rękę i poszperać za kostką o rozmiarach ok 3x3x5 cm.
Wygląda i kosztuje to tak:
http://moto.allegro.pl/it...wagen_audi.html

Wymiana trwa 30 sekund.

A jeśli świeci kontrolka i jest pyknięcie to ten przeklaźnik jest OK. Gdzieś pod maską znajdeuje się kolejny (droższy) i to on prawdopodobnie jest przyczyną.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-10-09, 20:27   

tu ciutkę taniej:

http://www.allegro.pl/ite...at_wroclaw.html

pyza_snk 
Ventofan
Vento 1.9 d

Wysłany: 2007-10-10, 12:26   

No całą 10 :) więc 3 piwka:)

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2007-10-10, 21:32   

Wszystkie te przekaźniki na allegro i nie tylko, bo u mnie w sklepie też mają po 7 pinów. A u mnie jest jeszcze pin ósmy taki mały jak w rogu podpisany TK. Czyli jak popatrzycie na ten przekaźnik to ma wszystkie piny symetrycznie (2 duże, 2 mniejsze i 4 małe). Czy ktoś wie może do czego służy ten ósmy, bo chcę wymienić przekaźnik i nie wiem czy taki z siedmioma będzie działać? :hmmm:

[ Dodano: 2007-10-15, 19:26 ]
No dobra, "Veni, vidi, vici". Czyli po naszemu, "Kupiłem, założyłem, działa" :cool:
Nie wiem po co ten ósmy był, ale widać można się bez niego obejść ;)

Odpowiedz do tematu