Wysłany: 2017-01-30, 18:44 Problem ze skrzynia tdi
Witam nie bylo mnie troche juz na forum bo stare vento wyzionelo ducha . Kupiłem następne tym razem tdi i odrazu pojawił się problem po puszczeniu sprzegla zaczyna cos stukać jakby wciskam sprzeglo i przestaje w pierwszym moim vencie mialem to samo wtedy byl to aaz i 2 lata jezdzilen nic się nie działo co to może być lozysko na walki czy moze to przy sprzegle ?
Jak jeżdżę to niby się nie ślizga mam go go kilka dni wczoraj odpalilem go na chwile żeby sobie pochodził silnik bo narazie auto czeka na tarcze i klocki nowe i właśnie uslyszalem taki dziwny odglos ze skrzyni wciskam sprzeglo i cisza puszczam i znowu to samo . Myślałem nad zmiana oleju w skrzyni tylko czy to może być tym spowodowane ?
theority, łożysko by wyło przy wciśniętym, a tu jest odwrotnie. Krzywy żelazko docisku? Są jakieś wibracje przy ruszaniu? A tak w ogóle 90 czy 110km? Jak 110km to możesz dwumasa?
Silnik: 2.0 Pomógł: 3 razy Wiek: 30 Dołączył: 25 Lis 2015 Posty: 155 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2017-01-31, 15:52
Mam bardzo podobny problem w swoim 2.0. Czasem stuka głośniej czasem ciszej, sprzęgło zmieniłem bo się ślizgało, ale nie z powodu zużycia, ale tego małego uszczelniacza w skrzyni. Puścił olej na tarczę. Po wymianie nic się nie zmieniło. Moje podejrzenia to na łożysko na wałku sprzęgłowym, ale jeżdżę już ok roku z tym stukaniem i narazie się nic nie dzieje.
To 90 km jak pojeżdżę jest troche lepiej na cieplym juz tak nie slychac mocno, rusza się raczej normalnie. Sprzeglo tez nie bierze ani za nisko ani za wysoko raczej normalnie. Świeżo kupiony i trzeba bd inwestować 😃 dzisiaj doszlo jeszcze jakies gluche stukanie z prawej strony zmienialem klocki i sworzbie są jakies nowe końcówki tez i mysle co moze jeszcze tak stukać glucho
[ Dodano: 2017-01-31, 17:31 ]
Ja tez podejzewam lozysko to na walku w skrzyni albo sprezyna na tarczy bo to taki właśnie dźwięk tak czy siak nie jest dobrze juz z poczatku
Mateusz Huba, to tak jak pisałeś, sprężynka mogła wypaść Chyba, że łożysko już tak się rozklekotało co by znaczyło że lepiej już teraz zajrzeć
Nie masz może endoskopu by zajrzeć do dzwonu skrzyni przez rewizję?
Domyślam się że pewnie nie, ale może chociaż stetoskop?
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
theority, to ja mam jakieś dziwne przypadki, na prawdę Kilka sztuk już i wszystkie hałasowały na wciśniętym, ale dobrze wiedzieć, dzięki za podpowiedzi
I nie mam za co się obrażać, coś Ty
Cos trzeba bd myśleć narazie stoi czeka na części chce powymieniać podstawowe części i olej . Znajomy cos mechanikuje może ma takie urządzenie dzwine ze to słychać przy dupce skrzyni ale może dźwięk się niesie najlepiej żeby wytrzymalo do wiosny to bd targal skrzynie na wierzch 😊 dzwiwne jest to ze kupiłem go kilka dni temu i przy zakupie nic nie bylo słychać ale tak to jest w ogłoszeniu bylo napisane ze jezdzila kobieta i pewnie zapilowala sprzeglo 😆
[ Dodano: 2017-01-31, 23:52 ]
Kiedys z kolega wyciagalismy skrzynie z audi 80 b4 tdi to tam bylo podobnie i właśnie tarcza byla rozbita i sprezynka latala luźno i dzwonila 😊 zarzekalem się ze 3 venta juz nie bd ale mam słabość do tego modelu i kupiłem i znowu zaczynają się problemy 😒
zarzekalem się ze 3 venta juz nie bd ale mam słabość do tego modelu i kupiłem i znowu zaczynają się problemy 😒
Nie dramatyzuj to zwykła cześć eksploatacyjna, która podlega zużyciu jak klocki czy tarcze wymienisz i będziesz wiedzieć co masz Z doświadczenia Ci powiem że żeby wytargać skrzynię wystarczy lewarek i podstawowy zestaw grzechotek i kluczy Choć jeśli nie masz kanału to trzeba przód rozebrać ale to też nie jest filozofia
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Mam nadzieje ze bd troche cieplej wezmę kilka dni urlopu i bd dzilal nie raz wyciagalem skrzynie bo pracuje przy rozbiurce aut i czasami cos tam znajomym wymieniam ale w swoim to zawsze inaczej 😁 nie bd zakladal nowego tematu a jaki termostat polecacie bo dochodzi do 70 i stoi jak go prowadziłem z Bilgoraja to okolo 100 km nie przekroczylo 70 czyli pewnie termostat brać wahlera ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum