Wysłany: 2018-02-05, 18:02 Dziwny problem z hamulcami
Witam mam problem z hamulcami i już nie mam pojęcia co to może byc. Otóż hamulce są nawet za dobre wszystkie 4 koła stają dęba a nawet tył mocniej hamuje niż przód . Spotkał się ktoś z czymś takim ?
Skoro kola staja to znaczy ze nie masz abs, a jak tyl lapie szybciej jak przod to albo regulator sily hamowania masz niesprawny albo wcale go nie masz. Jest on przy tylnej osi, przy lewym kole.
W aucie jest ABS nie sprawny bo czujnik uszkodzony. Ale jeździłem tak już rok i nic się nie dziali. Korektora nie mam bo podnosiłem samochód na podnosniku. Raz jest tak że wszystko ok a za chwilę już jest źle . Odpalam kontrolka ręcznego gaśnie przyhamuje i zapala się ta kontrolka
Silnik: 2.0 ABA Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 27 Gru 2014 Posty: 112 Skąd: GWE
Wysłany: 2018-02-05, 20:38
ABS starszego czy nowszego typu? Tzn. sterownik pod kanapą czy przy pompie(Teves IV)?
Stwierdzasz czujnik uszkodzony, bo błąd na VAGu, czy sprawdzany miernikiem(rezystancja)?
Miałem w Passacie B4 takie zjawisko jak opisałeś w poprzednim poście, tj. raz działało, raz nie. U mnie VAG wywalał błąd czujnika, po wymianie "wadliwego" wywalał błąd kolejnego, po sprawdzeniu miernikiem okazało się, że czujniki są OK, po jakimś czasie VAG nie chciał się nawet łączyć z ABSem i problem tkwił w sterowniku.
Sterownik jest przy pompie, podłączałem kompa Boscha i wyrzuca 2 czujniki prawy przód i prawy tył. Prawy tył jest Napewno uszkodzony bo poprzedni właściciel coś tam grzebał i nie dokręcił poluzował się i spilowalo go o koronkę . Do tej pory nic takiego się nie dzialo teraz dotkne hamulca i słyszę szorowanie z tyłu i jakby się aż buda uginala przy hamowaniu. Jakby zaciągnąć ręczny podczas jazdy. Teraz spadl śnieg i ciężko jeździć
Silnik: 1.9
Wysłany: 2018-07-31, 16:43
Hej, co myślicie o tarczach hamulcowych TEXTAR https://www.iparts.pl/cze...03-758165.html. Za niedługo chciałbym sobie wymienić tę część i zastanawiam się, na jakiego producenta postawić. Może coś doradzicie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum