Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2007-09-04, 18:35 thermotronic
witam co to jest ten thermotronic
do dziś myślałem że jest to nic innego jak klima manualna
i normalnie się ją nabija jak normalną klime?
a koleś u którego byłem oglądać vento powiedział że to nie jest klima tylko nawiew tylko bardziej precyzyjny takie trele morele.
z góry dzięki za odp
O thermotronicu była mowa już wiele razy. Przyznaj sie , nie szukałeś
To niestety nie jest klima tylko nawiew z czujnikiem temperatury.
Taką jaką ustawisz teoretycznie powinieneś mieć za jakiś czas w kabince
ale nie w lato 18 stopni .
Generalnie dobra sprawa bo w zime berdzo szybko cieplutko się robi.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-09-04, 21:18
Nie zgadzam sie z Wami. Mam thermotronica w samochodzie i uważam, że jest to klima manualna. Jechałem w to lato do Łeby w 35 stopniowym upale. Wewnątrz było około 20 stopni. Klima była swieżo po przeglądzie i uzupełnieniu czynnika. Klimatyzację nalezy co roku serwisować i kontrolować ilość czynnika. Czynnika ubywa w naturalny sposób więc i spada wydajność.
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-09-04, 22:38
Działanie
Po nastawieniu zadanej temperatury komputer sterujący sprawdza temperaturę powietrza wewnątrz kabiny oraz na zewnątrz pojazdu i na tej podstawie reguluje klapą nawiewu ciepłego powietrza tak, aby jak najszybciej osiągnąć we wnętrzu zadaną temperaturę, a po jej osiągnięciu utrzymać ją na stałym poziomie. Nie należy mylić thermotronica z klimatyzacją - thermotronic nie posiada układu chłodzenia powietrza ("nie chłodzi" jak klimatyzacja)
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-09-04, 22:46
Thermotronic to tylko sterowaniem ciepłem, zaś klima zarówno ciepłem jak i zimnem i przy klimie możesz w upale ustawić sobie temp poniżej temperatury na zewnątrz auta. W Thermotronicu nie ma żadnego czynnika chłodzącego. To jest poprostu pomocne urządzenia w zimnie i nic poza tym...
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-09-05, 07:51
Czynnik chłodzący jest to nie ulega watpliwości. Jest też sprężarka i masa przewodów wysokociśnieniowych. Może u mnie jest tak jak pisze Polibo. W każdym razie w upał w aucie mam przyjemny chłodek.
Wysłany: 2007-09-05, 08:15
Climatronic, to nie jest na pewno. Wszystko mam sterowane ręcznie pokrętłami. Panel sterowania i przyciski właczania wygladaja dokładnie tak jak na scanie kilka postów wyżej. Na panelu napis thermotronic. Moje auto zostało sprowadzone z Włoch przez właściciela z Niemiec. Może na Włochy wypuszczali inne wersje? Jak moje auto wróci z konserwacji to zrobię kilka fotek.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-09-05, 09:51
Morfeusz142 napisał/a:
Na panelu napis thermotronic
panel możesz kupić za 20 zł na Allegro jaki tylko dusza zapragnie, także to nic nie znaczy. Jeśli masz czynnik chłodzący i sprężarkę oznacza to że masz klimę tyle że najprostszą - manualną...
Morfeusz142 napisał/a:
auto zostało sprowadzone z Włoch przez właściciela z Niemiec
Dobre to. Auto wyprodukowane w Niemczech, sprowadzone do Włoch aby potem Niemiec sprowadził je z powrotem do Reichu zamiast kupić u siebie w kraju Ale ludzie kombinują jak koń pod górę...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-09-05, 10:07
Morfeusz142 napisał/a:
Na panelu napis thermotronic.
tak jak Spyro pisze taki panel to żaden koszt, a jego wymiana trwa minutę więc na 100% ktoś Ci to zmienił
skoro masz klimę to powinieneś mieć napis taki jak np. tu:
Ja myślę, że obaj (jaca i Morfeusz) możecie mieć rację a sprawa rozbija się o nazwę. Morfeusz ma klimatyzację manualną i nie ma tu wątpliwości. Identyczną mam w swoim goferze. Może thermotonic to była uboższa wersja klimy manualnej a producent do obydwu rozwiązań zastosował ten sam panel sterujący, stąd cały dym.
Co do definicji z wikipedii podanej przez yahoo - trochę dystansu do tego co tam piszą. Wiki redagują przypadkowi internauci i nie zawsze jest przeprowadzana rzetelna weryfikacja zawartości merytorycznej
Wysłany: 2007-09-05, 11:06
GRIsha napisał/a:
Może thermotonic to była uboższa wersja klimy manualnej
to nie prawda. Nie wiem jak i ile razy to opisać żeby wszystko było jasne. Klimatyzacją możesz sterować zimnym powietrzem a dokładnie klima to powietrze zimniejsze niż poza autem. W Thermotronicu możesz tylko sterować ciepłem, dzięki czemu szybciej jest nagrzane w środku auta, ale w Thermotronicu nie masz klimatyzacji, czyli nie da się zrobić chłodku w upalne lato. Nie potrafię tego wytłumaczyć bardziej prosto...
Ależ ja cię spyro rozumiem! Mi też dokładnie o to chodziło. A konkretnie, że do obydwu urządzeń był BYĆ MOŻE wykorzystywany ten sam panel sterujący. I tylko tyle mają ze sobą wspólnego. Peace
Wysłany: 2007-09-05, 11:27
GRIsha, spoxik, może za mocno to napisałem... Ogólnie to nie było możliwości, żeby dawali te same panele, bo do klimy był z napisem AirCondition. Poprostu poprzedniemu właścicielowi coś pękło albo porysował się w tej zaślepce na panel i założył jaką dostał. Nowe w ASO pewnie drogie a teraz używki na ALlegro za parę zł chodzą...
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-09-05, 21:25
GRIsha napisał/a:
Co do definicji z wikipedii podanej przez yahoo - trochę dystansu do tego co tam piszą. Wiki redagują przypadkowi internauci i nie zawsze jest przeprowadzana rzetelna weryfikacja zawartości merytorycznej
wiem, ale to co jest napisane jest w 100 % prawdą, a nie chciało mi się tego opisywać więc skopiowałem i tyle
mam w swoim vw thermotronic, więc dokładnie kumam o co biega
Witam. Mam thermotronic w vencie i gdy ustawie ogrzewanie na 18 stopni to grzeje jak najety, nie idzie wysiedziec w aucie. Z tego co wiem to powinien grzac ok 18stopni a on na maxa. Czy to tak jest??? jak to naprawic albo co? doradzcie. z góry dzieki
Wysłany: 2007-09-09, 10:47
Jak grzeje ci jak najęty to może masz uszkodzone środkowe pokrętło. U mnie jeszcze z takim przypadkiem się nie spotkałem.
W prosty sposób można odróżnić thermotronica od klimatyzacji manualnej.
Pokrętła od regulacji są identyczne, ale klima manualna posiada jeszcze dwa dodatkowe przyciski. (są one na rysunku przedstawione jako D i E)[/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum