Wysłany: 2007-10-25, 22:08 odpalanie silnika TDI 90 km gdy zimny
witam autko ma przejechane 210tys silniczek super cyka grama oleju niebierze moc ma naprawde niezlą odpala bardzo dobrze na zimnym i na cieplym ale małe pytanie na forum zadam gdy odpalam na zimnym puszcza dymek siwy przez max 3,4 sekundy a potem moge mu wstawiac w pedal i niema żdnego dymka zero szarpania chodzi zaraz rowno po odpaleniu czy to normalne jak u was sie dzieje przy odpalaniu ?
TDI musi puscic dymka przy odpaleniu nie ma sie czym przejmowac to normalne no chyba ze zacznie Ci dymic tak ze nie bedziesz widzial nic za soba :p ale tak powaznie to nie ma powodu do zmartwien
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2007-10-29, 13:04
Ten dymek to niespalona ropa. Wiadomo, że silnik nie załapie od razu i pierwsza porcja ropy nie zostanie przepracowana i stąd ten biały obłoczek. Jeśli już silnik załapie a cały czas będzie dymić na biało, to znaczy, że któryś cylinder nie pracuje i trzeba sprawdzić świece żarowe. Ale mały obłoczek przy zapalaniu to norma.
Wysłany: 2007-10-29, 20:46
tak myslalem wlasnie ale niezaszkodzi sie upewnic a jak wam w zime np przy -20 odpalaja o ile silnik jest zdrowy i swiece i akumulator sprawne ? bo ja mam TDI od kilku m-cy i niewiem jak w mrozy zapali ale sadze ze niebedzie zle bo mam wsjo przejzane
Mam pytanie, raczej tylko czysto teoretyczne. Jak powinno się prawidłowo odpalać silnik i jak wy to robicie? ja odpalam w ten sposób, z resztą za każdym razem, czy to zimny, czekając na podgrzanie świec, czy ciepły - przekręcam na zapłon, czekam, aż zakończy się test ABS, poduszek itp. czyli innymi słowy, jak zgasną wszystkie kontrolki, to dopiero uruchamiam silnik. Raczej nie zdarza się mi, żebym odpalił tuż zaraz po przekręceniu kluczyka. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? Czy w momencie włożenia kluczyka i od razu odpalenie silnika bez takiego "czekania" ma jakiś wpływ na poprawność wykonania jakiś tam instrukcji itp.? Czy tylko po prostu mi się coś tam we łbie ubzdurało, że tak robię?
Podobno uruchomienie silnika w zimie rownoznaczne jest z przejechaniem 500km
W benzynie nie musisz na nic czekac. W rozgrzanym nowym dieslu tez nie ma na co czekac bo swiece nie grzeja. Krece wtedy kiedy kontrolka swiec zgasnie.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
W rozgrzanym nowym dieslu tez nie ma na co czekac bo swiece nie grzeja. Krece wtedy kiedy kontrolka swiec zgasnie.
Ja wiem, że w rozgrzanym silniku świece nie grzeją, tylko chodzi mi o test ABS i poduszek, czy lepiej, żeby zaczekać, aż wszystkie kontrolki zgasną i dopiero uruchamiać silnik, czy po prostu przekręcić kluczyk i od razu odpalać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum