Wysłany: 2007-11-07, 22:08 termostat do diesla TDI
mam male pytanie na forum mialem zepsuty termostat w silniku TDI czyli ledwie łapal 65 stopni wiadomo ogrzewanie tez słabiej grzalo wymienilem dzis na nowy jakas francuska firma i co sie okazuje temperatura przy dluzszej jezdzie na 2 biegu po boczne drodze podniosla sie do95- 100st .C ale waha sie srednio 95 st . wiatrak nawet sie niezałączyl ,ogrzewanie istny zar duzo lepiej jak na tamtym termostacie NIEWIEM CZY ZA MOCNO MI SIE NIE NAGRZEWA SILNIK A DODAM żE JAKIś OBIEG W ZBIORNICZKU WYROWNAWCZYM WIDAC SIE PRZELEWA PLYN CO SADZICIE O TYM CZY TAK MA BYC?
no nie wiem temperatura powinna raczej wachac sie okolo 90 stopni ale w praktyce TDI to temperatura waha sie okolo 80 wiec raczej cos nie tak. Albo masz zepsuty czujnik od wskaznika albo od wentylatora.
Ja u siebie sprawdzalem juz wszystko bo wydawalomi sie ze sie niedogrzewa i wszystko jest oki wiec ta twoja temp troche dziwna jest. Przynajmniej tak mi sie wydaje
Wysłany: 2007-11-08, 19:45
musze jeszcze to przyobserwowac ale po wymianie termostatu miałem zapowietrzony lekko układ dolalem pól litra plynu jeszcze bo ubyło ale to przez powietrze i dziś troszke mniej mi pokazuje okaze sie co dalej a wentylator też wam sie załacza w tym silniku nieraz bo mi jeszcze sie niezałączyl
podejrzewam ze to wina czujnika jeszcze ale dziwna sprawa z tym u mnie jest.
Jak mam tak jak jest to wszystko dziala jak trzeba poza wskazaniem nawet temp jak dojdzie do 90 to zaloczy sie wentylator i niby oki. wymienilem termostat i nic sie nie zmienilo. Sprawdzilem czojnik przy bloku termometrem i wyszlo ze zaniza temp o jakies 10-15 stopni wiec kupilem drugi czojnik o temp stala okolo 100 i jak go sprawdzilem to ten nwy zawyzal temp o jakies 10 stopni tylko ze na nowym temp dochodzila do 110 a wentylator sie nie wlaczal wiec sprawdzilem ten w chlodnicy i on zalocza sie przy okolo 95 wiec jest dobry i spowrotem wsadzilem stary czojnik ten z bloku i nie przejmuje sie ze jest juz 80 na wskazniku bo reszta dziala jak powinna.
troche zamotalem ale glownie chodzi o to ze mimo iz wyszlo mi ze czojnik zaniza temp a w chlodnicy jest dobry to jak sa oba to wentylator zalocza sie tak jak powinien.
Wysłany: 2007-11-09, 19:59
no naprawde dziwna sprawa u ciebie ja wymienilem termostat i pokazuje mi 100st a przedtem zaledwie 70 sprawdzalem dziś takim elektronicznym czujnikiem od amperomierza w zbiorniczku wyrównawczym i pokazuje 90st bite na fest rozgrzanym silniku czyli czujnik mi o 10st oszukuje ale ważne że woda sie niegotuje bo jak by 100 bylo to kto wie pozdro
Nie jestem pewny bo nie patrzylem na schemat chlodzenia ale wydaje mi sie ze w zbiorniczku temp moze byc nizsza niz w ukladzie ale pewny nie jestem. Najlepiej byloby sprawdzic jak najblizej czojnika ale to jest praktycznie niedo wykonania.
Wysłany: 2007-11-10, 18:19
a może i masz racje że w zbiorniczku będzie niższa temp. śądze że nic niebede inwestowal w te czujniki bo idzie tą temp. na oko ocenic np. o wąż z kolektora sie nieopaże ,obieg jest przy wyższej temperaturze i plyn sie niegotuje czyli jest git z termostatem a żę czujnik lekko oszukuje to mniejsza z tym wentylator mam sprawny bo chodzi jak zalącze klime
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum