Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 07:29
Światła do jazdy dziennej
Autor Wiadomość
Malydd 
Zapalony Ventkarz
wwwVento-Fans.com

Silnik: 1.9 SDI AEY
Wysłany: 2008-01-05, 20:44   Światła do jazdy dziennej

Witam,

Instalował któryś kolega światła do jazdy dziennej? Ostatnio miałem przyjemność stać się posiadaczem takowego wynalazku firmy Hella. Jest to zestaw świateł dziennych z gładkoszybowymi kierunkowskazami dedykowanego do golfa 3 lub vento. Mam pewien problem odnośnie instalacji. Na jakiej zasadzie są one podłączane? Dodam tylko, że nie posiadam okablowania z zestawu jaki był w komplecie. Z tego co wyczytałem jest tam przekaźnik samochodowy 12V oraz bezpiecznik. (+) z przekaźnika wychodzi do pina 15 we włączniku. Jak je się załącza? Czy poprzez włączenie świateł pozycyjnych czy po uruchomieniu silnika?

Pozdrawiam

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2008-01-07, 17:37   

Tez chcialem sobie je zalozyc ale stwierdzilem ze to jednak za duzo wolaja za te swiatelka a jakis uniwersalnych fajnych znalezc nie moge wiec pomysl umarl.
Swiatla dzienne powinny wlaczac sie po przekreceniu kluczyka a najlepiej wziasc prad bezposredniu z alternatora czyli zapala sie dopiero jak silnik pracowac zacznie a gasnac powinny po wloczeniu swiatel mijania.Najlepiej bylo by tez tak podlaczyc zeby swiecily sie tylko dzienne z przodu i pozycyjne z tylu bez oswietlenia tablicy i wnetrza (deski, wlacznikow, itp.) bo wtedy pobor masz 4x 5W czyli znikomy a nie jeszcze + niewiadomo ile z innych zaroweczek.

Malydd 
Zapalony Ventkarz
wwwVento-Fans.com

Silnik: 1.9 SDI AEY
Wysłany: 2008-01-07, 18:37   

Znalazłem instrukcję montażową na stronie Helli. Jest tam ładnie wszystko opisane, dokładne rysunki poglądowe itd. Jednak brak mi części z zestawu...:( Spróbuje metodą prób i błędów. Zakupie zwykły przekaźnik samochodowy 12V, kable i końcówki na nie. Po podłączam wszystko zgodnie z instrukcją i zobaczę co z tego wyjdzie. Jak nie wyjdzie trzeba będzie podjechać do serwisu Helli...

[ Dodano: 2008-01-07, 18:39 ]
babyy82 napisał/a:
...Najlepiej bylo by tez tak podlaczyc zeby swiecily sie tylko dzienne z przodu i pozycyjne z tylu.... .

Tak musi być zgodnie z przepisami. W innym przypadku mandacik murowany i zabranie dowodu...:)

Odpowiedz do tematu