Wysłany: 2008-08-14, 19:02 Szybko rosnąca temperatura
Witam wszystkich miłośników Venta
Mam takie pytanie, od pewnego czasu strasznie szybko rosnie mi temperatura, nie przejade 2 km a juz mam na 100' C, wentylator chodzi, ale temperatura nie spada, jestem amatorem i nie wiem co mam zrobic??
nsa początek sprawdź czujnik temperatury, to on właśnie odpowiada za te okoliczności. Później termostat, jak to nie pomoże. Na 98% to wina czujnika temperatury. Wymiana na nowy, oryginalny, prosto z serwisu, załatwi sprawę - tanie zamienniki w sklepach po 30 zł to szajs, nic nie warte.
powiem Ci, ze ja tak właśnie miałem z któryms tam czujnikiem - ledwie co nie wyjechałem z garażu a już ponad 100 stopnii pokazywał, a wentylator załączał się przy 115 - niżej temp. nie schodziła. Wymienilem na drugi czujnik, to na odwrót - temp. ponizej 70... Wreszcie oryginales i 90 stopni murem strzelił
No to było tak w przenośni, że ledwie co z garażu wyjechałem - chodziło mi o to, że tez tak po ok. 2 km szybko rosła temperatura - nie to, co teraz, jak na oryginalnym
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2008-08-15, 17:14
spyro, widzę że znowu zaczynasz doradzać
spyro napisał/a:
w tej sytuacji tylko mechanik Ci pozostaje..
jest to trochę śmieszne
jak nie da rady samemu to pojedzie do mechanika
Andrzej_elk, a woda ci się gotuje czy nie ?
może od tego by zacząć
Jak się nie gotuje to będzie to co wyżej pisali czujnik temperatury i mechanika nie potrzeba do takiej wymiany
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2008-08-15, 19:50
Każdy z nas był amatorem i czasem trzeba coś popsuć by to naprawić i się nauczyć
ja nigdy nie miałem pojęcia o samochodach a teraz sam mogę naprawić wiele rzeczy
i nie boje się podejmować wezwań jakie mi vento stawia
plyn sie nie gotuje, wszystko jest ok, stan prawie max,
wymienie czujnik temperatury i zobacze czy pomogło, jak nie to zobacze z tym termostatem, jak cos to napisze, a do mechanika ni chcem jechac.... dzieki wielkie za rade
Ostatnio zmieniony przez Andrzej_elk 2008-08-15, 21:39, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-08-15, 23:58
jaca napisał/a:
Każdy z nas był amatorem i czasem trzeba coś popsuć by to naprawić i się nauczyć
ja nigdy nie miałem pojęcia o samochodach a teraz sam mogę naprawić wiele rzeczy
i nie boje się podejmować wezwań jakie mi vento stawia
no i pogratulowac i ja jeszcze parę lat temu nie miałem zielonego pojęcia o autach teraz wiwele rzeczy zrobie sam, ale jak przypomnę sobię, że kiedyś miałbym samemu nawet głupi czujnik temp wymienić to nie było takiej szansy.
ale czytając, że:
Andrzej_elk napisał/a:
wymienie czujnik temperatury
znaczy się że kolega ma jednak jakieś pojęcie o autach
Pozdro Jaca i oby wymian czujnika pomogła. Pamiętaj, tylko oryginał, podobnie termostat, żadne podróbki.
Czujnik to samemu wymienisz, nie będzie problemu, ale z termostaten, to będzie wyższa szkola jazdy - ja sam bym się nie podjął, bo więcej rozbierania, niż to warte. Jak nigdy tego nie robiłeś, a byś chciał się tego podjąć, to ze 2 godzinki będzie trzeba liczyć, a fachowiec dobry to w poł godziny zrobi.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-08-17, 19:24
Andrzej_elk napisał/a:
czytałem ze jest pod papa wspomagania
pod łapa od wspomagania, jest z tym roboty troszkę... Patrzyłem jak mechanior wymieniał to sie nieźle namęczył, szczególnie z tym podtrzymaniem wspomagania
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-08-17, 21:00
No cóż mozna łapę, a ja zawsze odkręcam pompę bo jest szybciej chyba, nie odpina się jej z przewodów przy tym i po odkręceniu odchyla. Trzeba przygotowac sobie klucz 16, taki jest do śróby stanowiącej oś na której obraca się pompa. Reszta to typowo 13 i 15
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2008-08-17, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum