Bardzo proszę, niech mi ktos pomoże w doborze śrub do takich alufelg, jak te z ogłoszenia: http://moto.allegro.pl/it...w_15_4x100.html
Takie felgi zakupiłem, ale mam zielonego pojęcia, jakie do nich są potrzebne śruby. Niektórzy mi mówią, że będą pasować te ze stalowych felg, a niektórzy że nie. Jakby mógł ktoś napisać, jaki wymiar tych śrób, lub zobaczyć też w allegro, bo nie raz już sprawdzałem, ale długość śruby najważniejsza, której ja nie znam. Byłem kiedyś w serwisie VW, specjalnie pojechałem 50 km i powiedzieli mi też, że od stalowych kół powinna pasować, rozmiarem: M12x1.5x23.5, ale ja...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-01-29, 23:42
A masz już te kółka u siebie?
Jak tak to podnieś auto, zdejmij jedno koło i przymierz felgę i będziesz widział czy śruba ze stalówki będzie pasowała. Raczej tak no chyba że te bbsy są jakieś dziwne.
U mnie śruby od alu i od stali są takie same pod względem wymiarów.
Nio, trafiło mi się chyba jak ślepej kurze ziarno z tymi felgami. Jechałem po nie prawie 200 km w jedną stronę, żeby zobaczyć je na żywo, czy faktycznie są proste i nie poobijane. Są w stanie prawie że idealnym, bo mają 2 czy 3 ryski, ale to delikatne bardzo, no i wiadomo, że igiełka to po tylu latach nie będą. Wzięłem, nawet się nie zastanawiałem. No śrubki będę musiał przymierzyć, no i w ogóle musze jedno chociaż koło zamontować, by zobaczyć jak to będzie działać. Osobiście to wolałbym nowe śruby, starych nie zakładać, żeby mieć 100 % pewność, że koło nie odlaci, bo gwint będzie ledwo co trzymał. Przymierzę, zrobię parę wymiarów i cyknę zdjęcia z bardzo bliska, żeby ktoś looknął i pomógł mi dobrać odpowiednie śróbki.
Nie, nie chodzi mi o to, że się zużywają czy nie, tylko o to, że będę chciał kupić sobie nowe śruby, ale osobne tylko do alusów. Stare śruby będę mieć dalej założone, i tylko na stalówkach.
Oczywiście, jak będą pasować, to pewnie, że nie ma sensu. Ale najpierw muszę przymierzyć dokładnie. Bo jak ledwo co złapie tylko gwint to będę musiał dłuższe kupić. Zrobię przymiarkę i zobaczę.
Mi w serwisie VW zaśpiewali 7 złociszy za jedną śrubkę, jak kiedyś się pytałem. No i gdybym był zmuszony jednak kupić nowe, dłuższe, to.. grrr... Chociaż niedawno zastanawiałem się, czy nie kupić w jakimś sklepie metalowym takich śrub, lub czy by mi tato nie dorobił, ale później myślę co orginał to orginał. No zobaczymy jak to będzie, pierw muszę poprzymierzać, a później będę sie martwić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum