Silnik: 2.0 2E Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 169 Skąd: Dąbrowa Tarnowska
Wysłany: 2008-03-08, 13:28 2.0 czy 1.8 ???
Witam chcę kupić vento roczki 94 i mam do wyboru 1.8 LPG i 2.0 LPG oba są 94 rok i teraz pytanko co lepiej brać? Oba są w podobnych cenach tak około 8 tys. może mniej będzie
Co jest bardziej awaryjne jeżeli chodzi o silnik??? i które więcej pali??
2.0 i 1.8 to są na jednopunkcie czy wielopunkcie?
I na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie??? bo wiadomo że na podstawowe sprawy ale na co szczególnie w vw??? bo nigdy nie jeździłem vw
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-03-08, 13:48
Bierz 2.0, 115km na pełnym wtrysku. 1.8 jest na jednopunktowym 90km lub 75. 2.0 na trasie przy spokojnej jeżdzie pali około 7 litrów paliwa, nawet potrafi zejść do 6,5. Obejrzyj czy ruda go nie bierz, było o tym na forum, poczytaj.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-03-08, 22:55
zdecydowanie 2,0 sam mam i jest super. Silnik nie do zajechania. Pali średnio 8 l beny i 9 LPG.
Jedna rzecz o której powinineś wiedzieć: rok 94 to pewnie starszy typ silnika oznaczony 2E. Ma on przepływkę sterego typu klapkową, która jest wrażliwa na strzały gazu, musisz więc szczegolnie dbać o cały uklad wysokiego napięcia. Sprawna używana przepływka do tego silnika kosztuje aż 400-450 zeta i jest to nie do obejścia (zamienników brak). Poza tym jest to wtrysk Digifanta, niesekwencyjny, wszystkie wtryskiwacze otwierają się na raz, trochę mniej kulturalne rozwiązanie, ale praktycznie bez znaczenia w codziennej exploatacji. Byłby więc pewien problem gdybyś chciał wstawić do tego silnika sekwencję, ale II generacja gazu spisuje się znakomicie.
A 1,8 po prostu moim zdaniem za słaby do tak ciężkiego auta ale to już rzecz gustu i potrzeb
Ja mam osobiście 1,8 75KM i nie narzekam całkiem przyzwoicie sie jeździ ,i nie jest wcale za slaby silnik do tej paki ,spisuje sie całkiem dobrze spalanie przyzwoite ,ale jeżeli lubisz sobie przycisnąć i sie poscigac czy z miejsca z kopyta rusza to 1,8 może być za slaby dla ciebie, każdy lubi co innego,wiec to rzecz gustu wiec decyzja należy do Ciebie, oba silniki są dobre choć słyszałem ze 1,8 jest najlepszy do zagazowania, zastanów sie do czego ci tak naprawdę potrzebne auto, porównaj stan techniczny,blacharski,wizualny obu aut, ich wyposażenie i bierz śmiało na co sie nie zdecydujesz wybór będzie dobry bo to wkoncu VENTO!!!
[ Dodano: 2008-03-09, 09:43 ]
W jakim wczesniejszym temacie kolega Morfeusz142, napisal (pozwolilem sobie zacytowac):
,,Jeśli chodzi o rdzę to zwróc uwagę na:
- ranty tylnych i przednich błotników
- dolne częsci błotników przenich ( pod listwą) syf pod przednimi nadkolami robi swoje.
- podłoga przy progach zaraz za przednimi błotnikami
- dolna krawędż pasa tylnego ( szczególnie na rogach )
- tylne nadkola ( dół od strony zdrerzaka)
- klapa bagaznika , pod tablica rejestracyjną 100%rdza.
- dolna krawędż tylnych błotników ( ta zakryta zderzakiem )
To byłaby na tyle z moich doswidczeń w walce rdzą."
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-03-09, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 169 Skąd: Dąbrowa Tarnowska
Wysłany: 2008-03-09, 15:38
chciałbym raczej 2.0 ale ciężko też coś znaleźć w przyzwoitym stanie
raczej chciałbym z klimą, dobrze też jakby były el. szybki z przodu ale strasznie ciężko znaleźć z el. szybami z tego rocznika. Także niewiem czy te szybki to od wersji zależały?
JAkie wogóle były wersje Vento? CL, GL, GT ? czym to się różniło?
Ja to dobrze wiem ze ciężko znaleźć w dobrym stanie vento i jeszcze z bajerkami ,a co do wersji to ciężka sprawa bo to nie ma reguły wprawdzie GL powinno być bogatsza wersja ,ale zdarza sie wersja CL na full opcji to wszystko zależy od tego co pierwszy wlasciciel sobie zażyczył.
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum