Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-19, 23:12 cewka zapłonowa-zamiennik czy oryginał.
Witam
Dzisiaj wróciłem z miasta na holu, po prostu nie odpalił. Moja diagnoza na 95% cewka zapłonowa. Nie ma iskry na swiecach. Sprawdziłem, że do cewki dochodzi prąd, ale przy kręceniu wałem ze zdjęty przewodem łaczacym kopułke z rozdzielaczem również nie zaobserwowałem iskry. Pytanie, kupić tą na internecie niby oryginał
http://www.motoallegro.pl...al_germany.html
czy szukać gdzieś na szrocie oryginału. A swoja drogą ktoś wie ile taka cewka kosztuje w ASO.
Czekam na jakieś sugestie.
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Kwi 2008 Posty: 78 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-20, 05:20
u widzę że kolega ma ten sam problem co ja w wakacje zeszłego roku
no wiesz oryginał mhym czy ja wiem - na zdjęciu wszystko ładnie wygląda, kupowałem w auto landzie bosch kosztowała 240 zetów bez zniżek a ja kupiłem coś tańszego chyba beru nie pamiętam dokładnie, dałem coś koło 160 zetów po zniżkach
Ostatnio zmieniony przez mikusw 2008-04-20, 05:22, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 99 Skąd: stalowa wola
Wysłany: 2008-04-20, 07:22
kolego mozesz smiało sobie kupic ceweczke beru nie sa takie złe i moja rada-nic tak cewek nie wykancza jak palec rozdzielacza ktory ciągnie łukiem czyli dbamy przedewszystkim o swiece i kopułke zeby nie miała nalotu
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Kwi 2008 Posty: 78 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-21, 00:20
Cytat:
a jesteś pewien że to to cewka? U nie w ten sam sposób, po tamtym zlocie padł aparat zapłonowy. Objawy identyko jak u ciebie.
pewnie myślisz o czujniku hala
no to prawda objawy identyczne też brak iskry ponieważ sygnał idzie najpierw na aparat - czujnik hala a później do cewki. jest na to jedna rada wyjąć cewkę i podłączyć w inny autku sprawnym - z tym nie ma dużo zachodu - a w sprawnym autku wtyczka i przyłożyć do masy
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-21, 01:08
mikusw napisał/a:
pewnie myślisz o czujniku hala
nie o samym aparacie zapłonowym. U mnie okazało sie że palec latał w środku, a nie widać tego było jak się kopułkę zdjęło, bo to sprawdzałem parę razy. Dopiero elektryk jak rozłożył wszystko to zobaczył pęknięcie. U mnie problem był z tym że ta iskra czasem była, słaba ale była bo zapłon zaskakiwał czasem od święta. Pokazywał mi mój aparat zapłonowy, bo wiadomo, że ja póki nie zobaczę nie uwierzę
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-04-23, 21:35
jeśli wskazówka obrotka nie ruszy przy zapalaniu z miejsca to może być winien czujnik halla. Sprawdzić przy włączonym zapłonie czy dostaje napięcie na bocznych kablach, potem wbić szpileczkę w środkowy kabel, podłączyć ją pod voltomierz i do klemy aku i patrzeć czy sa skoki napięcia. jeśli jest napięcie zasilające i brak skoków napięcia to hall do wymiany (lub używka cały aparat zapłonowy za tą samą cenę mniej więcej)
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-24, 22:54
Samochód na chodzie. Przyjechał Ojczulek złota rączka swoim vento GT i po dwóch godzinach moje auto odpaliło. Winny, czujnik Halla, aparat zapłonowy wymieniony. Znam sposób na sprawdzenie Halla bez wbijania szpilek w kable. Dzięki za podpowiedzi.
Wysłany: 2008-04-25, 18:56
Nie zostawię, tylko wczoaj juz nie chciało mi się rozpisywać. A więc tak: Wykręcamy świecę i podpinamy ją po przewód wysokiego napiecia wychodzący z cewki zapłonowej. Wyciagamy wtyczkę Halla i w srodkowy pin wkładamy kontrolkę, kabelek kontrolki podpinamy do masy. Kręcimy wałem, jesli na świecy pojawi się iskra to znaczy,że cewka jest OK, a trzba wymienić czujnik Halla lub cały aparat zapłonowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum