Wysłany: 2008-05-08, 22:06 zamiana sterowania szyb na elektryczne
siemanko.w mojej vedce sa normalnie opuszczane szyby tzw korbka.lazilem po szrocie i znalazlem w golfie 3 sprawna instalacje do elektrycznego opuszczania i podnoszenia szyb zapytalem kolesia ktory tam urzedowal o cene i üpowiedzial mi ze jest to bardzo wadliwy sprzet i zebym sobie odpuscil.po prostu za czesto sie psuje.to bylo w niemczech tak ze mi sie zdaje ze koles wie co mowi.ale chcialbym od was cos na ten temat przeczytac.zmieniac czy nie?
ja chciałem zmienić z korbek na elektrykę, ale jak popodliczałem, co musze kupić, a generalnie to wszystko, więc koszt tej przeróbki wyniusłby mnie tak ok. 800 zł - czyli w tym wypadku gra niewarta świeczki. Z tego, co się orientuję to owszem, oga być problemy, jak nie było elektryki i sie ją doklada - mogą, lecz nie muszą, jak wszystko zostanie prawidłowo założone, ale nigdy nie wiadomo. Bo to już ingerencja w elektrykę. akże nie wiem, czy Ci się by opłacało...
siemanko.koszta to raczej najmniejszy problem bo dobrze zyje z tym niemcem ze szrotu tylko wlasnie boje sie ze beda wychodzic jakies nieprzewidziane problemy.powiedzia lze jest to wadliwe i czesto sie psuje.myslalem ze ktos to przekladal i mial z tym do czynienia.nie wiem pomysle jeszcze.dziekowa.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-09, 23:57
Tygrysisko napisał/a:
Spyro, z tego co gdzieś czytałem taki sam zabieg planuje....
Ano masz rację. Wszystko już zawiozłem i niedługo mają się za to zabrać, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy, sam mam spore obawy, bo to jednak jest ingerencja w elektrykę.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-05-11, 00:27
Aż takiego problemu niema. Załóżmy że kupimy cztery sprawne mechanizmy i załóżymy. Istotnej ingerencji w elektrykę niema. Jeżeli weźmie się z oryginalnymi wiązkami to problemu wogóle niema, jeśli niema wiązek to trzeba je dorobic, takie które łączą prawe i lewe moduły ze sobą, do tego dodaje sie plus po zapłnie, stały, masę, po jednym kabelku od centrala, kabelek od szyberdachu jeśli jest i mamy komfort.
W razie awarii mechanizmu kupuje sie podróbę bez silniczka i zmienia za małe pieniądze. Same moduły padają rzadko, właściwie jest tylko jedna częsta awaria (skokowe otwieranie) ktora się powtarza, łatwa do usunięcia.
Silnik: 1,9TD Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 70 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-23, 21:40
Witam
Chłopaki i dziewczyny UWAGA! Nie każda Ventka ma kable w wewnętrznej wiązce do sterowania elektrycznymi szybami. Tak jest właśnie u mnie mimo, że mój to niby wersja GTD, a odkryłem to dopiero po fakcie zakupu podnośników na allegro. I teraz kicha. Można wprawdzie kupić oryginalną dokładkę (sprawdziłem w ETCE), ale koszt nowej w ASO to ponad 900pln, a na szrotach w Poznaniu i okolicy brak tego towaru.
Także przed kupnem sprawdźcie czy macie te kable w swoich pojazdach. W razie czego służe pomocą jak to rozpoznać.
Pozdrawiam
P.S.
Andrzej. A jak u Ciebie było?
Ostatnio zmieniony przez Whiskas 2008-05-23, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-23, 22:01
Cytat:
Andrzej. A jak u Ciebie było?
nie mam zielonego pojęcia bo dopiero jakś teraz mają się za to zabrać. Dzisiaj dzwoniłem i stwierdził, że elektryk oglądnął wszystko i powinno być O, ale jak będzie... Zobaczymy. Oby pozytywnie bo napaliłem sie na te szybki elektryczne i będzie zonk jak sę nie uda.
Silnik: 1,9TD Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 70 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-23, 22:10
To daj znać jak poszło.
Byłem dzisiaj u elektryka, żeby mi sprawdził czy chociaż silniki w zakupionych podnośnikach chodzą i nie chciał nawet tego dotykać, bo mówił, że muszą być wszystkie podłączenia, bo te silniki są z domykaniem z kluczyka (tzw komfort) i można coś popsuć podłączając na krótko.
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2008-05-24, 04:42
chyba trochę śmieszne rzeczy opowiada, jak nie można sprawdzić na krótko, a moduł komfortu to oddzielna układ i on tylko podtrzymuje napięcie aby się szybki domknęły
Wysłany: 2008-05-26, 08:23
No i totalna lipa, właśnie dostałem telefon z warsztatu, podobno jest potrzebny jakiś moduł komfortu który trzeba jeszcze przeprogramować. To prawda? Czy to jest potrzebne żeby elektryczne szyby chodziły?
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2008-05-26, 08:42
niemam el szyb to dobrze niewiem ;(
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2008-05-26, 09:03
jak widac z rys. ze zadnego modulu komfortu nietrzeba... masz przelaczniczki, silniczki i wszystko musi byc ok
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-05-26, 09:46
No chyba że ten moduł jest takze częścię innego komponentu i np daje prąd na szyby...takie moje domysły...no, ale wydaje mi się że powinien być zaznaczony na schemacie...
Ale są przecież wersję Golfów czy Vent z elektrycznymi szybami, i jedne mają ten moduł komfortu, a drugie jakoś nie mają i jeżdżą... ten moduł komfortu to taki luux do wersji wyposażenia, ale nie wszystkie taki bajer miały, więc nie wiem, czy to aby tak na prawdę było pilne...
Raczej to drugie... Zobacz nawet na allegro, że są autka i z modułem komfortu i bez niego i jakoś to chodzi przecież...
Spyro, coś mi się wydaje, że chyba po raz kolejny trafiłeś nie na tego mechanika...
Wysłany: 2008-05-26, 11:36
Na szczęście nie robi tego ta osoba co maluje autko, to jakiś elektryk. Podjadę dzisiaj tam i zagadam do tego elektryka. A ten moduł komfortu nie odpowiada czasem za automatyczne domykanie szyb?
A ten moduł komfortu nie odpowiada czasem za automatyczne domykanie szyb?
Dokładnie, za to właśnie odpowiada ten modul komfortu. Ale, jak już pisałem, nie wszystkie Golfy i Venta miały taki moduł zainstalowany, pomimo, że miały elektryczne szyby. A działa to tak, że nawet jak zostawisz opuszczone szybki, to w momencie zamykania auta szybki się same automatycznie domykają. Bardzo fajna i praktyczna rzecz, ale bez przesady, żeby był on niezbędny do podłączenia, skoro i fabrycznie tego nie montowali w autach z elektrycznymi szybkami...
Wysłany: 2008-05-26, 11:51
Niezła cena tego bajeru... No to muszę pogadać sobie z tym elektrykiem, bo coś czuje, że jemu się po prostu nie chce zakładać tych szybek elektrycznych...
jemu się po prostu nie chce zakładać tych szybek elektrycznych...
Wiesz, po prawdzie rozumiem go, bo jest z tym w ch** roboty, ale mógł od razu powiedzieć, że się tego nie podejmie, żeby nie robić sobie nadzieji, a nie teraz, jak już jest w połowie i napotkał na problem, który go samego przerasta w tej chwili...
Takich fachowców mamy teraz...
Wysłany: 2008-05-26, 11:58
No najbardziej wnerwiające jest to, że autko jest już polakierowane i składają je teraz a tu taka lipa, że szybki mi zakładają z powrotem na korbkę :-( Będę szukał innego elektryka, skoro ten przez 3 tygodnie nie mógł tego zrobić... Tylko boję się ile sobie za taką rzecz zawołają inni.
Czyli, jak na razie, powrót do punktu wyjścia? No to pięknie...
U nas jest taki zarąbisty elektryk, co zna się na prawde na swoim fachu. I jak mówi, że z czyms może być problem, że może sobie nie dac rady to mówi, że się tego ne podejmie i już. Drogi może i jest, nie powiem, że tani, ale za to solidny.
Mam też kumpla elektryka, co prawda, ale temten to na prawdę wie na czym stoi. I takich własnie teraz ze świeca szukać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum