Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Internet
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-03, 19:14   Internet

Ludzie, bo ja chyba już głupieję na starość... Do tej pory wszystko było normalnie, czyli mialem internet na obu komputerach, czyli na stacjonarnym i na laptopie. Internet chodził, kompy sie łączyły, można było udostępniac pliki itd. teraz kupiłem drugiego lapka, zainstalowałem na nowo XP-ka, po instalacji wtykam kabelek i nie ma neta... No co jest grane, myślę... No, ale po chwili zastanowienia przypomniało mi się, ze trzeba pewnie adresy Ip poustawiać. więc domyślnie, tak jak było na tamtym ustawiłem: 192,168,0,2, brama 255,255,255,0 i nie ma netka. Próbowalem też z tymi kreatorami i wszystkie pocje pokolei i też nic - nic nie działa, nie chce sie połączyć, mimoże stan wskazuje na połączony. udostępnianie plików i drukarek włączone. Jak to pokolei zrobić jak się dwa kompy łączy bo już nie pamiętam no, albo zgłupiałem... Pliss, bo do wieczorka musze kompa tacie dać bo do roboty potrzebuje na nockę.. :( :(

[ Dodano: 2008-06-03, 19:41 ]
Udostępnianie plików działa, ale nie ma neta.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2008-06-03, 21:36   

a zmieniales kabel? jak bedzie skrosowany (czy jakos tak-nie wiem jak sie pisze :P ;) to beda sie widziec, ale natu nie bedzie...

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-06-03, 22:51   

skąd masz internet? Kablówka, neo? U mnie nor nie ustawa sie żadnych IP standardowo, są przydzielone automatem. Tzn teraz mam router więc wszystko manualnie ustawiłem, ale standardowo nic tam nie powinno sie grzebać... Spróbuj wywalić ten adres IP i ustaw automat.
Oprócz tego Twój operator internetu może robi ograniczenia na ilośc podpiętych kompów na jednym łączu internetowym. U mnie tak jest w kablówce. 2 kompy to luz, ale więcej to trzeba niby płacic za każdy następny komp. Ja tam postawiłem router i problem się rozwiązał :D

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2008-06-03, 22:59   

ja w domu mam neta na laptopie niestety tak, ze idzie z sieciowki stacjonarnego kablem do laptopa (sacjonarny musi chodzic) no i w takim przypadku kabel wlasnie musi byc skrosowany(doczytalem, wtedy zle napisalem) ale jesli masz router, albo inne urzadzenie, to problemu nie powinno byc.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-06-04, 10:17   

W tej chwili dobry router kupi się za 100-150 zł więc nie ma co kombinować z kablami moim zdaniem. A bezprzewodowo to inna bajka. Chociaż mój stacjonarny komp jako jedyny jest na kablu, a reszta kompów domu bezprzewodowo.

Wtedy też nie musisz mieć włączonego kompa, tak jak Marek napisał, bo to też może być uciążliwe na dłuższą metę.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-04, 16:42   

marmarmarek napisał/a:
(sacjonarny musi chodzic) no i w takim przypadku kabel wlasnie musi byc skrosowany

No wcześniej normalnie było, kabla nie ruszałam nawet.
Tak właśnie mam, ze główny internet jest ze stacjonarnego, a laptop podłącza się pod stacjonarny i stacjonarny musi chodzić, żeby na laptopie był net. Tak było i jest czały czas. Internet na laptopie praktycznie raz na ruski rok się użuwa, a akurat wczoraj był potrzebny i coś się schrzaniło.
spyro napisał/a:
skąd masz internet? Kablówka, neo?

W końcu znalazłem jak to się robi, ale musiałem wszystko od nowa robić, czyli poprzednie połączenia i ustawienia wywaliłem i na nowo konfigurowałem. I nie pytali się skąd, co i jak, dlaczego. I o to właśnie chodziło - prosto i przejrzyście... :)
http://dobreprogramy.pl/i...wa+w+Windows+XP

spyro napisał/a:
Oprócz tego Twój operator internetu może robi ograniczenia na ilośc podpiętych kompów na jednym łączu internetowym. U mnie tak jest w kablówce. 2 kompy to luz, ale więcej to trzeba niby płacic za każdy następny komp. Ja tam postawiłem router i problem się rozwiązał

Standardowo podpiąc możesz jeden, który to będzie śmigał bez problemu, bo z dwiem asieciówkami i dwoma kompami i więcej podpiętych do sieci już może być problem i nie stosuje się zwykłego ad-hc, tylko sieć infrastructure, i w sumei do tego już potrzebny jest ruter, żeby to płynnie działało. Byle co, czy neostrada, czy dialog, czy kablówka - bez problemu można podpiąc drugiego kompa. A z tym zabezpieczeniem, ze operator blokuje możliwośc podłączenia drugiego, jako dodatkowego kompa to jest na to prosty sposób, gdzie nie trzeba płacić abonamentów za kolejnego kompa itd., a mianowicie wystarczy zmienić adres MAC z karty, do której chce się podłączyć internet na kompie i ten adres po prostu skopiowć z orginalnego źródła internetu to potencjalnego nastepnego. Ot to cała ich filozofia, i dlatego trza p[łacić dodatkowy abona,mment żeby to odblokowali...

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-06-04, 20:41   

W Toyi, gdzie mam kablówkę do niedawna nie pozwalali na zmianę MAC ID z karty sieciowej na co innego, dopeiro niedawno jak pierwsze urządzenie podałem router i pod niego jest wszystko zrobione. I wreszcie nie będe musia bulic za każdego kompa osobno, bo na tą chwilę mam już na jednym łączu5 kompów z porywami do 6 jak bawię się palmtopem :D Takto to bym drugie tyle co abonament dopłacał...

Odpowiedz do tematu