Wysłany: 2006-10-21, 13:44 Pytanie o kointrolki VW Vento rok 96
Witam. Czy może mi ktoś pomóc i poratować mnie jakimś chematem dotyczącym kontrolek w desce. Chodzi mi o to jak wyglądają i do czego służą. Nie mam takiej ksiązki, na internecie też nic nie znalazłem a może od czegoś się nie świeci
tak dokładnie chodzi mi o kontrolki przy zegarach bo sa przyciemnione i nie widać jakiego typu. Samochód mam od niedawna a nie chce się zabierać za rozkręcanie zegarów.Coś takiego jak książka serwisowa by się przydała. Jest to TDI Jeśli moge to proszę o przesłanie linku na e-neila bo praca nie pozwala mi określićkiedy włącze komputer
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-10-23, 11:11
poslalem ci link a co do zegarow to wez pod swiatlo lub posiwec latarka to zobaczysz od czego sa ale chcesz wiedziec w kolejnosci czy jak nie siweca ci sie w ogole?
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-10-23, 14:26
może ja jestem głąb ale nadal nie kumam o co chodzi
przecież jak spojrzysz sobie na licznik to wszystkie kontrolki widać bez problemu a ich oznaczenie jest uniwersalne - we wszystkich samochodach chyba podobnie
co do TDI to powinieneś mieć coś podobnego:
ta po lewej to ciecz chłodząca, potem te na środku to kolejno olej, akumulator, świece żarowe i ręczny
Spoko każdy coś doda i juz wiem. Dostałem namiary na książką do Vento. Na zdjęciu wyżej ładnie widać kontrolki ale ja mam coś takiego. Zdjęcie co prawda nie jest moje bo nie mam aparatu ale przedstawia dokładnie moją tablicę. Dzięki wszystkim za poradę
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-10-25, 00:07
Co do tych zegarów co pokazał maszynistapaweł to na początku myślałem że to jakiś wybryk czy co ale wczoraj przeglądając neta natknąłem się na identyczne w golfie więc wygląda na to że jest tak jak pisze Mapet: musiało być kilka rodzajów
A ta fotka co pokazałem to nie moja To jest od golfa TDI, a znalazłem ją w necie
Moje zegary są podobne (mają inną czcionke) ale też nie mają żadnego oznaczenia
to są moje zegary - sorki za jakość ale robione komórką w dość ciemnym garażu
ja mam te skromna przyjemnosc miec deske od ......vento
no dobrze panowie. idac dalej za ciosem.
na wysokosci zegarow po lewej i po prawej stronie sa takie podluzne male wneki.
co to takiego i do czego sluzy?
tak z ciekawosci pytam. i tak pewnie zakumam jak swoje zegary przerabiac bede, ale moze wiecie.
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2006-10-28, 19:09
Mnie też to zastanawiało do czego to może służyć. "Tam pewnie są jakieś kontrolki"-pomyślałem , ale kiedyś jak wymieniałem żarówkę do podświetlania prędkościomierza, to się dowiedziałem. Otóż w mojej "zegarynce" te pola do niczego nie służą :/ Ba, nawet nie ma tam miejsca żeby żarówkę wkręcić. Ale pewnie są wersje gdzie jakieś pole jest wykorzystane... do czegoś tam Natomiast zastanawiam się żeby wstawić tam coś swojego, np. wskaźnik temperatury zewnętrznej i wewnętrznej, albo jakiś wskaźnik wysterowania typu słupek, który rośnie razem z prędkością i obrotami...albo jeszcze jakieś inne coś...
w tym slupku co jest po prawej stronie.... nie jest właczony na zdjeciu zaplon to sie nie podswietla jak przekrece kluczyk to pojawia sie na wyswietlaczu 1 2 3 D N R P jak na skrzyni i wtedy wybrany bieg sie podświetla
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-09, 09:38
Nie no niezły wypasik. I czerwone podświetlenie kontrolek + kontrolka BRAKE. ALe wiadomo, że amerykańce to straszne tempaki i oni wszystko muszą mieć jak wół napisane bo takto nie wiedzieliby nawet na jakim biegu jadą, pewnie dlatego te bajerki występują tylko w wersji US. W każdym razie fajne to
Ciekawe co powinno być zamiast drugiej zaślepki....
Ja moge tylko przypuszczać, że to na rynek angielski - wiadomo, jak tdzymasz lewa rękę na kierownicy, to widzisz, co jest po prawej stronie licznika, a jak trzymasz odwrotnie, to już nie - na odwrót. I to może właśnie dla ruchu prawostronnego
Cytat:
A ja mam jeszcze pasy takie amerykańskie otwierane z drzwiami razem
Jak to? POKAŻ
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2008-09-09, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-09, 09:50
Dziki77 napisał/a:
A ja mam jeszcze pasy takie amerykańskie otwierane z drzwiami razem
sebastian napisał/a:
Jak to? POKAŻ
no takie co sie opuszczają jak zamykasz drzwi. Amerykanie sa tak leniwi że w ich autach nie musisz pamiętać o zapisaniu pasów, bo same za Ciebie to robią. Większość aut z USA ma to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum