Mam takie pytanko, czy jest możliwe dołożenie takiego licznika, albo jakiegoś czujniczka, co by pokazywał stan poziomu gazu w butli w środku w aucie? Bo mój obecny, zamontowany na butli, który działa magnetycznie coś jakby niedokładnie pokazywał, a nie chce mi się co chwila zerkac do bagażnika i sprawdzać, więc pomyślałem, że może coś takiego da się zrobić w srodku? Wiem, że oryg. są takie przełączniki z wbudowanym "urządzonkiem" takim, w postaci diodek, ale nie wiem, jak to się ma w praktyce, jakbym chciał taki osobno zamontować do obecnego.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-10-06, 13:45
U mnie na diodach rezerwa się włącza w połowie stanu w zbiorniku, zazwyczaj przy przejechanych 120 km a na rezerwie jeszcze jadę, ponad jeszcze raz tyle.
Kupiłem sobie właśnie takie pełne wskazanie do golfa I gdzie mam instalację gaźnikową, czyli tylko diodkę czerwoną rezerwy. Teraz mam 10 diodek niebieskich i jedną czerwoną, a cała filozofia opierała się o zamontowaniu czujnika na oryginalnym szkiełku od pływaka (czyli tam gdzie magnetyczny wskaźnik). Oczywiście trzeba było jeszcze schować centralkę, podłączyć +12 po zapłonie i umieścić wyświetlacz na konsoli. Prawda że nie skomplikowane ?
theority, a powiedz mi, pod co podpiąłeś te kabelki? Bo wiem, ze pod coś, co daje prąd po zapłonie, ale konkretnie...? W bezpiecznik siępodpiąłeś, czy w jakieś inne kable, np. wycieraczki, dmuchawa...? Jak żeś to zrobił?
Dostałem już to i przy czasie będę to instalować
spyro, ja takim samym laikiem jestem, ale to prościzna, na prawdę, skoro ja sam dam radę założyć, to i Ty dasz radę theority, ale ściągałeś izolację z przewodu, czy jak to zrobiłeś?
sebastian, rozciąłem izolację na przewodzie od centralki i się pod lutowałem najzwyczajniej w świecie Słuchaj jak będziesz zakładał to porób zdjęcia i uklecimy wspólnie poradę, bo Ty to zakładasz do Ventki a ja mam w golfie i choć zasada się nie różni to przynajmniej zdjęcia będą pasowały
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
ale czerwony to ostatnio był plusem a czarny minusem
jeśli nie masz pewności co do masy to możesz wziąć ją z budy auta a plus albo z centralki albo z cewki albo przy radiu też powinno być po zapłonie.
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
theority, a powiedz mi jeszcze, bo teraz mnie taka idea natchła - czy mogę się wpiąć w jakieś tam wolne gniazdo przekaźników? Jest taka opcja? Tylko, że wtedy bym musiał szukać, który jest plusowy, a który minusowy... czy wówczas to już bez znaczenia?
Hmm, bo jeśli można, to jeszcze jak sprawdzić miernikiem, który to +, a który - ?
jeśli tak by można było, to od razu by szła prośba do , by zapodał schematem przekaźników, ale która nóżka (gniazdko) jest od czego
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2008-10-10, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Tygrysisko, ale nie chodziło mi o same gniazda, który przekaźnik od czego, tylko jakie gniazdko (na nóżki). Np. przekaźnik od pompy paliwa... ma ileś tam nóżek, przypuśćmy, że 4 no i za co te 4 nóżki odpowiadają. o to mi chodziło.
Zamontowałem już, kable popodciągałem, ale za szybko ciemno się robi, więc robota musi poczekać najwcześniej do jutra. Na moje oko, to coś dziwinie to działa, bo czujki nie mam przyklejonej na szkiełku, a i tak swoje pokazuje jakieś tam kreseczki...
A co do bezpiecznika, to taki chyba z 0.2 A, no nie?
pod ręką to nie mam, bo gdybym mial, to już bym założył
Po niedzieli będzie pod ręką, jak kupię
theority napisał/a:
bez przyklejenia powinien pokazywać połowę kresek
No coś koło tego jakby pokazywało.
A montaż? hehehe dziecinnie prosty, jeszcze łatwiejszy od strugania cepa, a raczej jego konstrukcji.
Więcej czasu będę tylko musiał pościęcić na estetyczne zakamuflowania kabelka od centralki, który mi na razie zwisa ot tak Czujkę puściłem lewymprogiem, pod tylną kanapą i no bagaznika. No i zostanie mi jeszcze tylko smao przyklejenie czujki, to tez się na spokojnie pobawię. Jutro porobię zdjęcia i uklepie się poradę z tego Kabelki i styki zrobiłem identycznie, jak robiłem brzęczyk. Dolutowałem do tych blaszek kabelki, wetkłem i działa
tu się wpiełęm i elegancko po zapłonie wsio działa.
Po montarzu zrobię profesjonalny schemat i szkic, i zdjęcia
nie ma sprawuchy
Ale w dużej mierze to Twoja zasługa, że temat się rozwinął, bo pokazałeś co i jak, i że w ogóle jest takie coś możliwe i dostępne.
Moja wersja będzie to taka dla leniwych, którym nie chcialoby się ucinać kabli i sprawdzać, który od czego itd.
A sprawdziłęm teraz i na niepodłączonej czujce po jakimś czasie pokazuje mi połowę, czyli te 4 kreseczki, czyli jest dobry
theority napisał/a:
No to ładnie pikobelo to porobiłeś
co to jest pikobelo?
theority napisał/a:
Dziwnie by to wyglądało w mojej wersji w golfie I
dziwnie, nie dzwinie, ale to VAG, więc jeden grzyb
-tylko lipę mi odwalił sprzedający, bo zamawiałem z diodami zielonymi, z resztą jeszcze jak byk - wielkimi literami napisałem mu w mailu i w tytule przelewu, ze chcę zielone, a przysłal mi niebieskie. Lipa taka, ze trochę w nocy po oczach walić będzie, ale trza będzie się przyzwyczaić, bo szkoda czasu i pieniędzy, by wymieniać .
A robiłeś ten ekran od cewki? Nie wiem, czy ja nie będę musial takiego zrobić, bo mam dośc blisko ją od wskaźnika, ale sie zobaczy, czy nie będzie nic zakłucać i wprowadzać w błąd czujnika
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2008-10-11, 20:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum