Podczas jazdy czuję, że amortyzatory (chyba) są bardzo wyrobione. Nie ma żadnej amortyzacji na dziurach. Mieliście takie problemy? To amortyzatory czy gumy usztywniające?
Co to znaczy: nie ma żadnej amortyzacji na dziurach? Jak amorki padły to objaw jest odwrotny, jest amortyzacja, nawet nadmierna. I na litość Boską wywal te gumy spomiędzy sprężyn. Lepiej jak masz taką konieczność to zakup nieco sztywniejsze sprężyny.
Stukanie nie musi pochodzić od amortyzatorów. Mogą być wybite gumy stabilizatorów, sworznie wahacza, łożyska amortyzatorów, itp. A co do gum wkładanych pomiędzy sprężyny. Wg mnie i nie tylko nie dają nic poza mniejszym skokiem zawieszenia, czyli skutek odwrotny do zamierzonego - amortyzatory mają mniejszy skok, zmienia się więc charakterystyka tłumienia. Zamiast tłumić nierówności przenoszą je na nadwozie. Jeśli chcesz mieć twardsze zawieszenie dobierz odpowiednio sprężyny i amortyzatory.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-05-02, 23:05
Powiem tak,od 2 lat mam te gumy wplecione w sprężyny i jes ok. Mam te gumy na tyle i co sie okazało amotki na tyle były mniej zużyte niż z przodu... nawet na obciążonym aucie jest dobre tłumienie bo spręzyna u góry ma bardziej zwiniete zwoje, które odpowiadają za amortyzację na ugiętej sprężynie...wiele negatywów o nich słyszałem ale testuję je na własnej skórze i jest w zapasie mam drugie sprężyny ale moje są nadal wporzo...
Wysłany: 2008-11-02, 08:22
slaw71 napisał/a:
miałem monroe
Monroe to kiedyś był dobry....niestety jaka firma go przejęła lub coś tak z kierownictwem się pozmieniało i podupadły na jakość (tak słyszałem)
slaw71 napisał/a:
Sachsa nie polecam
Muszę powiedzieć że pierwszy raz słyszę taką opinie na temat tej firmy...no ale nawet najlepszym zdarzają się sporadyczne buble.
cinek82 napisał/a:
KYB
Tez mam tej firmy i jest ok. z tym że u mnie to gazówki (jeszcze na gwarancji)....fajny efekt dają... furka jest sztywniejsza i ładnie się w zakrętach prowadzi mimo mojej zawieszki....a co najważniejsze nie jest za twarda jak dla mnie bomba...przy olejowych byłoby mi chyba za miękko. Między innymi dzięki tym amortyzatorom (oraz małej modyfikacji tylnej zawieszki) uzyskałem zawiechę doskonałą (oczywiście jak dla mnie i moje potrzeby) czyli odpowiednio wysoką i sztywną do pewnego stopnia.
Jeśli dziś miałbym kupować amortyzatory to w grę wchodziły by tylko dwie firmy KYB i Sasch...no i zapewne głównym czynnikiem decydującym byłaby cena.
wymiana amorków to nic specjalnego,dasz radę wymienić je sam ,potrzebne są tylko ściągacze do sprężyn i filozofii żadnej nie ma .Nie musi być to ktoś koniecznie zaufany,poprostu wymiany amorków nie idzie spartaczyć,jedyne co to po wymianie amorków musisz jechać ustawić geometrię
Dla pewności, może.
Ściągasz całą kloumnę, więc zawsze tam coś może się poluźnić, przestawić, więc dla świętego spokoju można chociaz sprawdzić. Po co za 2 miesiące opony nowe wymieniac
pierwsze słyszę żeby geometrie ustawiać tylko na przodzie
mi jak amorki wymienili komplet 4 szt.łożyska macperona ,i gumy na tylnej belce to geometrie komputerowa robili ,a to jest chyba ustawienie kół względem podłoża i miedzy osiami,wiec jak można robić geometrie tylko przedniej osi?
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-11-04, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-11-04, 19:45
Geometrię to się tylko z przodu robi...np kąty pochylenia ustawiamy tylko z przodu ale do tego ustawiania są potrzebne takze tyle koła....z tyłu się nic nie ustawia bo tam nie ma żadnej regulacji.
Panowie nie znam sie na tym a tym bardziej nie bede mial czasu. Amorki przyjda w czwartek. W piatek rano wyjezdzam do Zakopanego wiec moglby to ktos zrobic szybciej. Ile taka przyjemnosc moze kosztowac?
wymiana 1szt.amortyzatora to koszt 30 może 50zl najdroższe będzie ustawienie geometrii nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi sie ze 75zl,dużo będzie zależało gdzie będziesz to robił jak w ASO to cię nieźle podlicza
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
mam jeszcze jedno pytanko. chce wymienić sprężyny... czy jest jakiś konkretny symbol, model czy coś w tym stylu? Czy poprostu do Ventylka o długości seryjnej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum