Witam, jestem posiadaczem VW Vento 2,0cl czy mógł by mi ktoś pomóc, mam problem z chamulcami a dokładniej z tylnym lewym kole od jakiegos czasu zauważyłem ze mi pisczą klocki poodczas jazdy tak jakby klocki nie odbijały po wcisnieciu hamulca i puszczeniu przestaje , ale po wejsciu w w zakret w prawą strone kiedy jest wiekszy nacisk na to koło klocki sie spowrotem odzywają. Do tej pory dzwieki były jedynym objawem ale dzis zauważyłem ze felgo sie nagrzewa i strasznie smierdzi po przejechaniu dłuższego odcinka. Po zdjeciu koła nic nie zauważyłem klocki są pożądku coprawda było tam troszke syfu ale pozatym wszystko ok. po złożeniu wszystkiego do kupy narazie jest ok ale nie wydaje mi sie zeby bród był przyczyną, prosze pomóżcie mi.
Jeżeli felga mocno się nagrzewa i śmierdzi to byc może stanął klocek, masz duże luzy w kole, zapiekł się tłoczek hamulcowy, zapiekły się prowadnice zacisku, twarde klocki. Tak naprawdę nie wiadomo, trzeba wszystko sprawdzić. A może ostro hamujesz, a wtedy hamulce mają co robić i to jest normalne.
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2006-07-15, 18:03
ja mialem cos takiego i znalazlem przyczyne
pomiedzy tarcza a oslona tarczy wpadl mi maly kamyk
poprostu odgielem troche oslone i po problemie
a obiawy mialem identyczne cale kolo sie gzalo
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-07-16, 01:51
Jeżlei tłoczek nie jest zapieczony i ma swobodny ruch to samoczynne nagrzewanie się tarczy nie jest możliwe , moim podejżeniem jest tu zapiekający siętłoczek , jak jest zimny jest wszystko ok ale już po pierwszym naciśnięciu może pojawić się uf piszcenie i nagrzewanie się nawet felgi. Objaw nasila się przy skręcaniu.
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-07-17, 00:11
tez podejrzewam zapieczone tloczek tym bardziej ze to stala przypadlosc VW i tak tez mialem z golfei 2. te tarcze z tylu w VW sa uciazliwe i trzeba o nei dbac zeby to hamowalo jak trzeba i zeby reczny byl.. ja tez teraz ze swoimi bede robil porzadek bo widze po tarczach z tylu ze prawie te klocki nie hamuja
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-07-17, 01:43
powiem ci tak ze ja cudowalem w mk2 z tarczami z tylu ile moglem.. reparaturki, czysczenie tloczkow itp.. i nic reczny mi blokowal tylko kola na sniegu! i to ciezko! pozniej sie polepszylo jak wymianielem na calkiem inne cale zaciski ale i takj rewealcji nei bylo.. to dobrze chodzi jak ktos od poczatku dba... a jak nei dba to syf... napewno tyle nei ma uprzykrzen jak ma sie bebny no i tez mialem tak pewnego czasu w mk2 ze tyl szybciej blokowal niz prozd.. ale jak tarfisz na zadbany egzemplarz to ok! fajnie tylko teraz ciekawe na jaki sie trafi... bo doproawdzic tylne tarczówki do tsanu to po moich probach stwiersdzam ze nie do konca realne zobaczymy jak bedzie w vento ...
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
WIELKIE DZIEKI ZA PORADY W KONCU ZLOKALIZOWAŁEM PRZYCZYNE WEWNĘTRZNY KLOCEK SIE ZAPIEKŁ BYŁO TAM TYLE SYFU ZE SIE NIE DZIWIE ZE NIE ODBIJAŁ. TERZ DZIAŁA JAK MARZENIE
POZDRO DLA WSZYSTKICH
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-07-19, 23:57
każdemu się zdarza... Fajnie auto wygląda z kierownica podrugiej satronie, tak jakoś inaczej, a szczególnie jadące po polskiej drodze, a coraz więcej aut sprowadzonych z Anglii itp w Polsce...
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-07-22, 14:25
ja tez nie-ale kumpel pojechal "zwyczajnym" do Angli jak jechal na robote-to opowiadal: przyzwyczaic sie mozna szybko do lewej strony-ale wyprzedziec cos...
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-07-22, 20:57
Jak chcecie potrenować lewostronną jazde to do Gdanska zapraszam. Obecnie prawie w całym mieście trwa tyle remontów i objazdy takie powymyślali że nawet opanowanie ruchu lewostronnego to pikuś w porównanmiu z wykumaniem jak i gdzie jechać żeby się gdzieś nie wpie....
jazda z kierownicą po prawej stronie nie jest trudna łatwo sie przestawic gorzej jest z szybką zmianą biegów jezdze juz tu rok ale jeszcze nie doszedłem do tak szybkiego zmieniania biegów jak w normalnych samochodach. tutaj można sie pościgać bo angole nie potrafią jezdzic gożej jak pojade do Polski ale moze do tego czasu dojde do perfekcji .Idealny samochód dla leworęcznych
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-07-23, 11:18
Gavel napisał/a:
Obecnie prawie w całym mieście trwa tyle remontów i objazdy takie powymyślali
W Łodzi to samo, żeby gdziekolwiek dojechać to są takie objazdy, że jak normalnie dojeżdżałem gdzieś w 15 minut to teraz 40 to pikuś... Wszędzie zrobiony ruch wahadłowy, albo zakaz wjazdu i na około trzeba... A wszystko dlatego, ze mieli na to całe lata, a kończy się termin wykorzystania kasy z UE i teraz na szybko wszystko robią...
Często jestem w Łodzi i faktycznie, ale jak skończą Włókniarzy to się rozluźni i jak się będzie jeździło . Pomęczymy się teraz trochę, ale jakie później będziemy mieć autostrady . Również słyszałem, że mają postawić kilka fotoradarów, co ostudzi nasze zapały w Łodzi. Zauważyłem również, że przed CH Tulipan w stronę centrum postawili fotoradar, chyba jeszcze nie aktywny bo miał zaklejony obiektyw. Wszystkich ciekawskich, gdzie robią fotki zapraszam na stronę www.antyradary.phi.pl.
Wysłany: 2006-07-23, 23:34
Ostatnio dostałem mailem miejsca nowych nabytków policji, jeszcze nie dzialaja ale...
polecam od dziś szeroko uśmiechać się jadącym z Widzewa-Wschodu Rokicińską w
kierunku centrum, ok 30-40 m za wiaduktem po lewej stronie jezdni postawili też na al. Włókniarzy przed skrzyżowaniem z Obywatelską. Trzeci jest na Pabianickiej miedzy Gombrowicza i Dubois (w strone miasta)
[ Dodano: 2006-07-23, 23:35 ]
Jakie to będzie dobijające jeździć wszędzie 50 km/h...
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-07-24, 03:59
michaeljo23 napisał/a:
Idealny samochód dla leworęcznych Razz
aze tak tylko spytam-bo niedouczony jestem biegi sa normalnie? wsteczny wduszasz i na lewo ? czy moze tez obruclili ? a co remontow-u mnie to najgorzej jest chyba we Wroclawu (jelsi hocdzi o okolice, w ktorej sie poruszam) moja nauczycielka z muzycznej raz nawet stwierdzila, ze tyle lat po wojnie a we Wroclawiu wciaz okopy robia
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum