Wysłany: 2006-07-16, 22:12 Nie działają szyby, alarm, central
Mam problem, może ktoś miał pobobny, bo nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Po pierwsze nie działa żadna szyba. Po drugie wkładając kluczyk do drzwi od strony kierowcy i lekko go przekręcając cental nie łapie, dopiero jak przekręcę kluczyk do końca to cental działa, ale nie załącza alarmu. Również nie otwiera i nie zamyka szyb z kluczyka. Ale od strony pasażera jest wszystko ok. Cental działa w każdej pozycji, uzbraja alarm, nie wiem jak z szybami, bo nie sprawdziłem. Bezpieczniki ok., może sterownik do szyb (może wiecie gdzie on jest), może coś w zamku?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-07-16, 22:22
A nie grzebał CI nikt przy zamku? Może ktoś próbował CI się włamać. Ja co prawda nie mam elektryki w aucie, ale jak mi się kiedyś włamywali rozwalając zaek, to też nie szło zrobić nic z centralnym od strony kierowcy, a od pasażera wszystko łapało jak należy. Po wymianie wkłądki w zamku problem minął. (A w tamta niedzielę jak byliśmy na basenie znowu mi rozpieprzyli zamek skurw..., ale na szczęście nic nie ukradli, pewnie ktoś ich wystraszył, bo to biały dzień był...)
Nie zauważyłem śladów włamania. Jak dzisiaj wsiadałem do auta to było wszystko ok., jak wysiadałem już nie.
[ Dodano: 2006-07-16, 22:39 ]
Sprawdziłem czy otwierają/zamykają się szyby z kluczyka od strony pasażera, otóż nie. Jeszcze coś dziwnego. Jak wcześniej zamknąłem auto od strony pasażera, gdzie alarm się uzbroił, to jak chciałem otworzyć auto od kierowcy to alarm mi na to nie pozwolił, zamyka mi centralnym drzwi.
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-07-17, 01:16
Sprawdź bezpieczniki czy aby tam nie trzeba szukać uszkodzenia , abo siadł przekaźnik od zażądzania drzwiami , ostateczną diagnozą jest jakieś uszkodzenie w alarmie auta abo poprostu tzw zimny lut .
Dalej koszmar. Dzisiaj na wyłączonym silniku stopił mi cewkę. Ale są pozytywy. Samoczynnie naprawiły się szyby, cental, alarm (oprócz szyby przód pasażer). Ciekawe na jak długo. Pewnie mam gdzieś zwarcie. Może wiecie czemu poszła cewka? I jeszcze strasznie silnie nagrzewa mi się małe ustrojstwo przy przekaźnikach. Metalowa obudowa wym. 2cm x 0,5cm z dwoma króćcami. Wewnątrz styk z uzwojeniem. Do czego to jest?
Wymieniłem cewkę, byłem u kilku elektryko-elektroników i wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że ten typ tak ma i czestą przypadłością jest awaria cewek. Dodatkową przyczyną stopienia/spalenia mogą być kiepskie: świece, przewody wysokiego napięcia, kopułka, palec. Ale te rzeczy wymieniłem 2 m-ce temu. Z faktur oraz z roku prod. cewki wynika, że była wymieniana w 2000r, czyli cewka starcza na 6 lat :wink: . Odnośnie wariacji szyb itd. najprawdopodobniej powstało zwarcie w sterowniku silnika w drzwiach i powodawało to dziwne oznaki. Odpiąłem siłownik i dopóki nie kupię nowego sterownika to szybki nie opuszczę (na szczęście mam klimę). Może ktoś ma do sprzedania sam sterownik lub kompletny siłownik,prawy przód :?:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum