Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Mam auto ale chce współwłaścielia jak to zrobic ??
Autor Wiadomość
kosmi 
Ventofan

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-12-15, 13:46   Mam auto ale chce współwłaścielia jak to zrobic ??

Witam jak w temacie mam problem otóż mam samochód vento dostałem go i ma być na mnie ale ubezpieczenie wyniesie mnie ok 1500 zł jeśli bede sam a nie mam jeszcze prawka a pani w ubezpieczalni powiedziała jeśli na współwlascieila będe miał to ok 420 zł i mam pytanie jakie teraz trzeba wykonac procedury ?? Zeby mieć auto ale najlepiej żebym miał potem jak będe miał już auto na siebie to jakieś zniki

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-12-15, 13:51   

Co prawda pewny nie jestem, ale wygląda na to że musisz furkę zarejestrować także na współwłaściciela w wydziale komunikacji. Wystarczy że w dowodzie będzie widniał ktoś kto ma zniżki jako współwłaściciel....w tedy także i Tobie będą zniżki naliczane.

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-12-15, 13:56   

Przy rejestracji wozu musisz podać kogoś jako współwłaściciela (ojca, matkę, dziadka itp) który ma jak największą zniżkę. Czyli w dowodzie będziesz miał już wbite Ciebie jako właściciela i np tatę jako współwłaściciela. Potem udajesz się do ubezpieczalni z otrzymanym nr rejestracyjnym i tam pani wypisze Ci polisę z odpowiednią składką. Ale jeżeli nie masz jeszcze 25 lat i nie masz prawka powyżej rok to doliczą Ci zwyżkę za te właśnie argumenty, chyba po 10% za każde. Czyli jakbyś miał 60% zniżki na ojca to musisz doliczyć 20% zwyżki za twoje "sprawy" :faja:
I nie jestem pewien czy współwłaściciel nie powinien być już wpisany na umowie kupna-sprzedaży, a że Ty go dostałeś to nie wiem jak to się rozwiązuje :faja:
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2008-12-15, 13:57, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-12-15, 13:59   

cinek82 napisał/a:
Czyli jakbyś miał 60% zniżki na ojca to musisz doliczyć 20% zwyżki za twoje "sprawy" :faja:

Z tym że najpierw (przynajmniej u mnie) sa naliczane zwyżki a dopiero na końcu od największej kwoty procentowa zniżka za bezszkodowość ...więc źle nie wychodzi. ;)

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-12-15, 14:00   

No jakoś takoś to liczą. ;)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2008-12-15, 14:11   

Spisujesz umowe darowizny, dajesz ojcu, matce czy komu tam chcesz (kto ma znizki) 50% samochodu, podbijasz umowe w US, idziesz do WK i dopisujesz wspolwlasciciela. Darowizna w najblizszej rodzinie nie jest opodatkowana - o tyle dobrze :P
No i tez wszystko zalezy od ubezpieczalni, bo niektore patrza kto jest jakby na 1 miejscu(wlasciciel - ten dyktuje znizki oc), a inne patrza na tego kto ma najwieksze znizki (nie wazne czy wlasciciel czy wspolwlasciciel). Dowiedz sie tego.

piotrek_inf 
Ventomaniak

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2008-12-15, 14:44   

Powiem jak ja to rozwiązałem. Nie mam 25 lat i nie mam prawka powyżej 1roku. Przy kupnie auta na umowie kupna-sprzedaży wpisałem swojego ojca, ma on chyba najwyższe zniżki z możliwych. Później z tą umową do US tam 2% wartości na umowie, lub słyszałem też że mają swoje źródła i obliczają wartość auta i też 2% od tej wartości. Później to WK i tam rejestracja na współwłaściciela. Po tych formalnościach pojechałem do ubezpieczalni i tam, miła pani powiedziała że najlepiej będzie w Compensie, tam nie ma tak dużo zwyżek, już nie pamiętam czy ta związana z wiekiem czy z latami posiadania prawka nie obowiązuje, w każdym bądź razie zapłaciłem 417zł za OC

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-12-15, 15:07   

piotrek_inf, podana procedure przez Ciebie stosowalem juz w 2 poprzednich samochodach, ktore kupowalem razem z bratem. On wlasciciel, ja wspolwlasciciel. Obaj nie mamy 25 lat, ale brat ma prawko od 17 roku zycia, wiec znizek troche juz nalecialo:) Najbardziej oplaca sie nam brac w HDI albo Alianz. Jak liczylem w Compensie to smiech na sali. 2300zl za Kadetta, ktory wart jest 500zl :diabeł: Z tymi samymi znizkami w hdi za rok bylo cos kolo 500zl. Roznica jak widac "troche" duza.

Podana procedure przeze mnie stosuje sie gdy na umowie K-S wpisany jest tylko jeden wlasciciel i nie ma wspolwlasciciela. Trzeba wtedy sporzadzic umowe darowizny, pozniej isc do urzedu skarbowego z nia, a na koniec do urzedu komunikacji zaplacic 70 costam zl za nowy dowod i tyle i mamy wpisanego wpolwlasciela w dowod.

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2008-12-15, 15:10   

piotrek_inf, ja podobnie załatwiłem ;) Przy zakupie golfa I podałem jako właściciela matkę a siebie jako współwłaściciela ;) BTW Auta mam ubezpieczone w Hestii.

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

KAISER 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1Y 47kW 65KM
Wysłany: 2008-12-15, 19:02   

Ja też załatwiałem 2 razy na ojca. Dostawałem wtedy wszystkie zniżki, bez względu na mój wiek, doświadczenie jako kierowca itd.

Jak jest 2 właścicieli to zawsze jeden jest właścicielem (jakby głównym) a drugi współwłaścicielem.

Ojciec musi być tym pierwszym. Musi się podpisać na umowie kupna. Na papierach do Urzędu Celnego (jeżeli auto z zagranicy), do Urzędu Skarbowego, na wniosku o rejestrację. Wszędzie muszą być 2 osoby. Najlepiej ojciec jako pierwszy.

Wtedy w dowodzie rejestracynjym na 1 stronie jest ojciec jako właściciel, a w adnotacjach jest wpisany współwłaściciel.

Ubezpieczyciel ubezpiecza na właściciela - od niego są zniżki. Ale okres użytkowania bezszkodowego leci dla obydwóch.

Ja załatwiałem temat OC w Allianz.

Pozdr :)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-12-15, 20:01   

Sam to robiłem ponad rok temu więc mogę pomóc.

Jedziesz Ty i druga osoba do wydziału komunikacji. Musisz mieć ze sobą tablice rejestracyjne (zdemontuj). Na miejscu oprócz sterty dokumentów do wypisania musisz napisać darowiznę na rzecz drugiej osoby,że przekazujesz na jej rzecz 50% auta (ile chcesz % - nie ma to znaczenia, może być nawet 1%).

Na miejscu przyklepują dokumenty, naklejają nowa naklejkę na tablice, dają nowy dowód rejestracyjny po jakimś czasie i tyle) Od teraz jest już dwóch właścicieli auta. Zwyżki w ubezpieczeniu są od razu jeśli nie masz 25-30 lat (w zależności od ubezpieczyciela).

Aha no i od teraz nie sprzedaż samemu furki...

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-12-15, 20:57   

spyro, a skarbowy? :diabeł:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-12-15, 21:08   

bradley napisał/a:
spyro, a skarbowy? :diabeł:
hmm, nie przypomnam sobie żebym zgłaszał to w US, mże dlatego że furaczek mój ma wartość poniżej progu darowizny... Chyba że autko ma wartośc ponad 9 tys wtedy inna bajka niestety.

kosmi 
Ventofan

Wysłany: 2008-12-15, 22:22   

jutro będe miał przegląd techniczny jak bede chciał ubezpieczyc jako wspołwłaściciel nie musi byc ze mna wystarczy ze przyniose potwierdzenie ze ma zniżki wystarczy mój dowód przynajmniej tak mi kobieta w ubezpieczalni powiedziała co do reszty jutro śię okazę.Mam nadzieje że problemów nie bedzie
Ostatnio zmieniony przez kosmi 2008-12-15, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Buli 
Pan i władca oktanów
VW

Silnik: AEK
Wysłany: 2008-12-15, 22:31   

ja jestem włascicielem swojego ventowozu i przy dawaniu papierow do rejstracji w urzedzie pytała sie babka czy bedzie jakis wspołwłasciciel i tak tez mam zrobione tata własciciel a ja wspołłasciciel a ubezpieczenie płaciłem 600zł niepotrzebnie tata ma wszystkie znizki mogł zapłacic jakies 200zł niewiem dlaczego ja tak duzo zapłaciłem za ubezpieczenie :P

Mój Yachting

kosmi 
Ventofan

Wysłany: 2008-12-15, 22:38   

U mnie baba powiedziała że nie ma różnicy czy ja bede włacicieliem czy współ (prawka nie mam) i cena sie nie zmienia znizki bede miał po 2 latach jak bede miał prawko wtedy 10% mniej

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-12-15, 22:44   

ja też nie miałem prawka a już na mnie różne graty były rejestrowane i zniżki liczyły się od momenty jeśli na mnie stał jakiś pojazd.

kosmi napisał/a:
bede miał po 2 latach jak bede miał prawko wtedy 10% mniej

zmień ubezpieczalnię ;)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-12-15, 23:32   

Ja jako wspolwlasciciel bylem sam w urzedzie skarbowym, sam w urzedzie komunikacji przy skladaniu papierow o rejestracje i przy odbiorze "twardego" dowodu. Do ubezpieczalni poszedl brat, mnie tam nie bylo. Takze wszystko da sie zalatwic bez pelnomocnictwa :P

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-12-15, 23:45   

w każdym miescie panują inne prawa. W Łodzi musiałem być razem z rodzicielką, do której jestem dopisany, razem spisaliśmy umowę darowizny itp itd.

kosmi 
Ventofan

Wysłany: 2008-12-16, 09:55   

kosmi napisał/a:
zmień ubezpieczalnię ;)

Ale u mnie tak jest ze wszedzie tak mówią ze względu na wiek a te 465 zł razem z NW nie jest żle a mi powiedzieli że jak by było tylko na mnie to ok 1300 zł rocznie nie moje więc różnica jest

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-12-16, 11:49   

Skladka zalezy od wielu czynnikow jak np. miejscowosc w ktorej mieszkamy czy pojazd, ktorym sie poruszamy. Ja np. mam 529zl za caly rok OC+NW a znizek -60%, wiec 465zl chyba jest lepiej?;)

siergiejjg 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2008-12-17, 09:37   

u mnie ja jestem wlascicielem a ojca wpisalem na umowie jako wspolwlasciciela....w ubezpieczalni doliczyli mi najpierw moje znizki,nastepnie odliczyli ojca znizki i wyszlo mi 600zl...bez znizek ojca byloby ponad polowe wiecej...ojciec musial byc ze mna w ubezpieczalni i wyrazic zgode na uzyczenie mi swoich znizek:D

VENTO....polubisz każdą drogę :D

siergiejjg 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-25, 02:23   Re: Mam auto ale chce współwłaścielia jak to zrobic ??

kosmi napisał/a:
Witam jak w temacie mam problem otóż mam samochód vento dostałem go i ma być na mnie ale ubezpieczenie wyniesie mnie ok 1500 zł jeśli bede sam a nie mam jeszcze prawka a pani w ubezpieczalni powiedziała jeśli na współwlascieila będe miał to ok 420 zł i mam pytanie jakie teraz trzeba wykonac procedury ?? Zeby mieć auto ale najlepiej żebym miał potem jak będe miał już auto na siebie to jakieś zniki

powiedz i co pozalatwiales?

VENTO....polubisz każdą drogę :D

kosmi 
Ventofan

Wysłany: 2008-12-25, 17:18   

płace oc z nw 465 zł znizki odrazu idą na mnie

siergiejjg 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-25, 22:50   

no i zajebiaszczo :oklaski: