Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2008-05-20, 11:17 brzęczenie przy niewyłączonych światlach
gdzie się znajduje to "coś" co tak wstrętnie brzęczy??? gdy światla nie są wylączone i otwieramy drzwi... chciałbym to odlączyć lub jakoś zmienić ten wstrętny dzwięk :S
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-20, 11:59
nie w każdej wersji było w standardzie, więc pytanie czy masz oryginalne czy nie? Jak nie to szukaj po dźwięku, ja n u siebie miałem to założone w słupku bocznym pod tapicerką a fabrycznie nie wiem gdzie jest...
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2008-05-20, 21:01
dziękuje Ci! a jego można zamienić na jakiś inny który inaczej dzwięczy?
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Wysłany: 2008-05-20, 21:11
ale on bardzo przeciwnie brzęczy....
i jeszcze pytanko mam wersję GL ale niemam halogenów... chciałbym je zamontować to muszę zmienic przełącznik lub jakis wyłacznik dostawić? a tam druty będą czy będę musiał jakies inne druty tam zamieścic? myślę o oryginalnych halogenkach
Wysłany: 2008-05-20, 21:27
ok dzięki Ci bardzo!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-05-20, 21:58
Z tymi wersjami i z tym co było w nich w standardzie to róznie było i nikt tej reguły nie zgadł.
Zdaje się że jak wszedł w życie nakaz jeżdzenia na światłach to widziałem dużo ludzi jak się ogłaszali że montują automatyczny włącznik świateł i własnie ten brzęczyk.
Teoretycznie to wystarczy podpiąć się pod światła pozycyjne i pod czujnik od lampek w drzwiach i jak otwierasz drzwi i masz włączone światła to powinno się obwód zamykac i ten brzęczyk powinien się odezwać, ale tego nigdy nie robiłęm.
Ale zaraz zaraz... gdzieś, ale albo gdzieś widziałem w jakimś VW, albo czytałem, że prócz tego przekaźnika jest jeszcze do tego jakaś niewielka puszeczka, i to w tej puszeczce właśnie brzęczy. a Brzęczy nietylko, jak ma się niezgaszone swiatełka ale również na każde inne źródło światła, np. jak się przesunie dźwignię kierunkowskazu w którąs stronę, jako na postój, albo naciśnie się pedał hamulca, co się stopy zapalają i też brzęczało. I tylko wtegu, gdy zapłon był wyłączony i drzwi były otwarte. W żadnym innym wypadku nic nie brzęczało. Gdy drzwi zamkniete były, a światełka na pozycjach - cisza. Wystarczy dzwi otworzyć i już berzęczy. Ze stopami tak samo.
Także mi się coś wydaje, że to nie sam przekaźnik tą sprawę załatwia... Bo przecież musi być jakis moduł elektroniczny odpowiedzialny za te rzeczy...
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-05-21, 21:51
przekaźnik od tego brzęczka oryginalny ma nadruk 36. Wyjmujesz i po sprawie.
Ale jak ktoś chce to mieć to włożyć nie wystarczym trzba trochę kabli dołożyć.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2008-05-21, 21:54, w całości zmieniany 2 razy
No własnie - osobno dla każdego potencjalnego źródła światła... Osobno na stopy, osobno na kierunki, osobno na pozycje i na co jeszcze, czego może nie wiem... A samo założenie tylko samego przekaźnika nic właśnie nie da, a już tymbardziej brzęczenia... (zbyt skomplikowany brzęczyk, w porównaniu z tymi za 3-5 zł na allegro).
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-22, 20:40
Tygrysisko napisał/a:
ja niestety takiego bajeru nie mam i trochę żałuję...
no ja tez nie miałem i zaraz po kupnie Ventki poleciałem do elektryka i założył mi takowy wynalazek, nieprzywyczajony byłem bo w mamy aucie światła gasły po wyjęciu kluczyka ze stacyjki a w Vento tak nie jest...
No w każdym razie wiele lat miałem ten brzęczyk i w tamtym roku coś mnie podkusiło i go wywaliłem, strasznie mnie irytował ten dźwięk... Mój był założony właśnie w słupku, ale to była dokładka, oryginalny tak jak Tygrysisko napisał...
witam wiem ze temat stary ale chciałbym się podzielić moimi sposzczeżeniami moze komuś kiedyś sie to przyda . a więc jeśli chodzi o ten brzęczyk seryjny w moim aucie rocznik 97 znajduje sie na liczniku .aby sie do niego dobrać trzeba by było wyjąc licznik i zdjąc z niego osłone z tyłu na płytce jest wlutowany brzęczyk i to tyle w najbliższym czasie bede go wyjmować więc bede mógł zrobić zdjęcia . Mam nadzieję ze to się komuś przyda
zle napisałem bede wyjmował licznik bo bede zmieniał oswietlenie zegarów cyfrowych a brzęczyk zostaje przydaje się drażni mnie tylko że brzęczy jak wychodzisz z samochodu przy włączonym silniku u ojca w lagunie brzęczy tylko przy wyłączonym silniku.
Ostatnio zmieniony przez adam-358 2009-01-12, 20:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-01-12, 21:13
u mnie tez ciagle brzeczy nie ma roznicy czy wylaczony czy wlaczony, strasznie denerwuje ale go jeszcze niewybralem
Wysłany: 2009-01-12, 21:35
ja mysle o poprostu zmiane go na jaki inny innej marki np japonca jakiego, poniewaz tam taka melodia przyjemna gra a nie taki brzek ja u nas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum