Wysłany: 2009-01-26, 17:02 jaki pasek rozrządu wybrać ?
Witam przymierzam sie do wymiany paska rozrządu więc chciałbym się najpierw dowiedziec jakiej firmy wybrać najlepiej (tak by jakiegoś bubla nie kupić) jeszcz nie wymieniałem kupiłem auto od sasiada a on wymieniał przed sprzedażą . Proszę o jakieś dobre rady napinacz tez pewnie od razu wymienić ? może znacie jakieś sklepy oferujące dobre komplety. Vento rok 97 silnik 18 GT
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-26, 17:48
adam-358, wiem, że śmigam tylko na jednym paku tzn jednej firmy i to już drugi pasek....niestety nie pamiętam co to za firma bo to było na głowie mojego majstra....w każdym bądź razie rozrząd kosztował mnie niecałą stówkę-rok temu....co prawda były w tedy nawet i za 30 zł, ale tylko szkoda furki.
Jedyne co mogę Ci poradzić to nie kupuj tych najtańszych....co prawda Twoje vento powinno mieć silnik bezkolizyjne, ale lepiej tego nie sprawdzać.
polecam pasek tej firmy . jest bardzo wytrzymaly. wytrzymal w moim silniku sciecie klina kola korbowego rozrzadu .
napinacz paska wymienia sie co druga wymiane .
prosty sposob sprawdzenia napinaacza , to czy przy obrotach nie chuczy lozysko i czy nie posiada minimalnych luzow na swojej osi.
gdybys chcial dokonac wymiany , to napisz jaki silnik ...... jesli benzyna 1.8 - 2.0 to moge sluzyc porada .
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-27, 23:06
Ja też zawsze Conti kupowałem ale po tym jak mi się zerwały wszystkie w tamtym roku w drodze powrotnej z wesela Gavla tym razem chyba Gatesa założyliśmy (w portfelu była pustka i wziąłem najtańsze).
A ogólnie to każdy będzie OK, jako, że to tanie jak barszcz warto po prostu wymieniać częściej niż podaje producent.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-29, 00:52
teraz zerwały mi się paski: wspomagania i klinowy a rozrządu urwałem tez kiedyś, rozerwany pasek i urwane koło pasowe. Skończyło się wtedy na luzie, czyli po prostu wymiana rozrządu + nowe koło pasowe. Silnik przeżył to bez problemu.
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2009-01-29, 17:20
spyro napisał/a:
Silnik przeżył to bez problemu.
czyli nie walneły tłki w zawory czy jest tak zrobione ze nie uderzą bo nie ktore auta tak maja ze po zerwaniu paska rozrzadu przy otwartym zaworze tłok go nie uderzy
A stąd, że jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia takiego silnika. W mojej "firmie" jest sporo Ventyli, zrywały się paski rozrządu i co? I spoko. W czasie 15-16 lat eksploatacji tylko w jednym Vencie robiony był silnik, jakieś 300tys. km temu, i to nie z powodu zerwania paska a tego, że barany bez płynu jeździli. Dzisiaj ma 578ty., właśnie pomyślnie przeszedł tzw duży przegląd. Poza filtrami niczego nie trzeba było wymieniać. Silniki 1,8 ABS, bez gazu.
Wysłany: 2009-01-29, 21:29
Cytat:
Spyro skąd ta pewność?
W trakcie zrywu, obroty na końcu obrotomierza i w tym momencie urywa się koło pasowe, jakby silnik był kolizyjny to byłoby pozamiatane... Bałem sie wtedy jak nie wiem co, a okazało się, że nowy pasek, rolki i koła pasowe i silnik dalej chodził.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-29, 22:20
Zdaje się, że nawet w instrukcji obsługi jest wspomniane o tym...nawet mi mechanior mówił że 1.8 8V to fajny niewysilony silniczek...a w dodatku bezkolizyjny... mówił mi to przy wymianie rozrządu...
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-01-29, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-01-30, 23:12
silverek napisał/a:
spyro, pewny jestes ze są bezkolizyjne
no pisze rpzeciez którys raz moją historię. Poszukaj na forum jak opisywałem to na świeżo. Normalnie silnik nie przetrwałby tego a nic się nie stało w środku.
koledzy jako ze temat pasków nadal na topie mam pytanie ,ile jest wogule tych paskowa w vento?
Jest na pewno wieloklinowy rozrządu , alternatora od wspomagania...jeszcze jakiś?
A tak wogule to co ile sie powinno poszczególne paski wymieniać
rozrząd jak kojarzę co 60tys....a resztę pasków
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2009-02-01, 14:38, w całości zmieniany 4 razy
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-02-01, 18:31
Są dwa, rozrząd i klinowy albo wielorowkowy jak u mnie z napinaczem. Ciągnie alternator, pompę wspomagania i sprężarkę klimy. Przy najbliższym grzebaniu w aucie chyba go wymienię, tylko ciekawe ile kosztuje napinacz?
ja se zmieniam paski ladowania i od wspomagania co pol albo rok a rozrzad co dwa lata a pasek teraz kupilem rozrzadu boschowski rolke napinajaca i kolo zebate do walu firmy Febi
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2009-02-03, 23:26
Morfeusz142 napisał/a:
Są dwa, rozrząd i klinowy albo wielorowkowy jak u mnie z napinaczem. Ciągnie alternator, pompę wspomagania i sprężarkę klimy. Przy najbliższym grzebaniu w aucie chyba go wymienię, tylko ciekawe ile kosztuje napinacz?
tak ale to w twoim 1.6 w 1.8 ABS i AAm są 3 paski: Rozrząd jeden pasek, chodzi tylko po napinaczu, wielorowkowy napędza alternator i pompę wodną (no i jak jest to klime chyba jescze) No i wspomaganie ma swój pasek
zgadza sie są 3 paski te dwa już wymieniłem na boscha zdaje sie został mi się jeden (rozrząd ) ale będe musiał go wymienić póżniej (sprawdziłem w papierach mogę jeszcze zrobić na nim spokojnie 15000km ) na dniach musze wymienić amory z tyłu siadły totalnie (lewy wcale nie trzyma) jazda max 80 km/h .
Wracając do tematu pasek kupie chyba gates (czy jak mu tam ) plus napinacz itd. i powinno być git .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum