Witam
Panowie ponieważ wpadłem na pomysł siedząc sobie w domu ,że z nudów będe robił prostownik z płynną regulacją i bez i przetwornik z 12/220v może tekie cacka????? jutro będe wiedział koszty jest ktoś chętny ?
nom ja kiedyś tez miałem taki plan ale jak sobie policzyłem koszty to sie za głowe złapałem i kupiłem prostownik w sklepie za około 100zł, z tego co ja liczyłem jeśli chcesz porządnie wszystko wykonać to około 200zł
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2009-01-30, 20:32
jasne że tanio nie wyjdzie ale nie są to takie duże koszty , ale napewno będzie lepszy i trwalszy niż te za 100zł , w każdym razie przetwornica zawsze się przyda.
Silnik: w planach Pomógł: 17 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 943 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-01-31, 09:57
a co to za różnica czy made in china czy made in germany
w dawnej firmie robiłem przetwornice to tirów, polska firma ale zlecenie od szkopa i naklejaliśmy wszystkie naklejki jakie chciał łącznie z made in germany
Moj wzmacniacz car audio sieje zaklocenia tak, ze antena cb zbiera to i mam ciagly szum w radiu. Kable glosnikowe, sygnalowe zostaly wykluczone, sam wzmacniacz podpiety do zasilania sieje. Dlatego chcialbym skonstruowac jakis dlawik taki na min. 20-30A
Dostalem opis:
"Na zasilnie nie znajdziesz tak ogromnego dławika, musisz nawinąć je sam. 20-40 zwojów grubaśnego jednożyłowego przewodu na kilkunastocentymetrowym pręcie ferrytowym. Kazda żyła czyli plus i minus osobno na osobnym pręcie ferrytowym."
I na tym konczy sie moja wiedza Jakie wymiary ma miec ten pret, gdzie go dostane? Bo w na stronie nowyelektronik.pl nie widze w ofercie, no i jakie parametry dlawika wplywaja na jego filtracje zaklocen?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Moj wzmacniacz car audio sieje zaklocenia tak, ze antena cb zbiera to i mam ciagly szum w radiu. Kable glosnikowe, sygnalowe zostaly wykluczone, sam wzmacniacz podpiety do zasilania sieje. Dlatego chcialbym skonstruowac jakis dlawik taki na min. 20-30A
Dostalem opis:
"Na zasilnie nie znajdziesz tak ogromnego dławika, musisz nawinąć je sam. 20-40 zwojów grubaśnego jednożyłowego przewodu na kilkunastocentymetrowym pręcie ferrytowym. Kazda żyła czyli plus i minus osobno na osobnym pręcie ferrytowym."
I na tym konczy sie moja wiedza Jakie wymiary ma miec ten pret, gdzie go dostane? Bo w na stronie nowyelektronik.pl nie widze w ofercie, no i jakie parametry dlawika wplywaja na jego filtracje zaklocen?
to cos masz ze wzmakiem albo wszystkie kable masz przy sobie puszczone
bradley, ale wzmak sieje ci na odpalonym silniku czy jak masz wyłaczone??
bo jak na odpalonym to albo:
a) idąc sladami lesny1982, "miliony" kondesatorów na alternator lub dławik(jezeli chcesz zrobić samemu to drut min 3mm kwadrat powieszchni( NIE SREDNICY!!) a wymiary hmm "na oko" kilka zwoi
b) jezeli na wylaczonym to masz cos ze wzmacniaczem zakładając że kable sygnałowe i te które ida do głośników masz wystarczająco oddalone i masz dobre połaczenia z masą.
Szycha..., ale ja nie wojskowy:D Nawet nie wiem gdzie takie cos jest jak demobill wojskowy. A co to za filtry? Jak to wyglada?
Sieje na wylaczonym, choc ostatnio mniej i nawet nie wiem czym jest to spowodowane. Bo znalazlem transformator 60VA a ze mial fajne wymiary to go dalem w wolne miejsce schowka na apteczke zeby wzmacniacz nie latal, a pasuje tam idealnie razem ze zmieniarka Nie podlaczalem go, tylko polozylem no i przestalo siac, a jak juz zasieje to znacznie mniej.
Pradowy kabel idzie progiem kierowcy i jeden kabel glosnikowy, drugim progiem idzie jeden kabel glosnikowy, 2 sygnalowe i remote potem to wszystko w bagazniku spotyka sie i biegnie do wzmacniacza. Jak juz pisalem sam wzmacniacz w bliskim sasiedztwie anteny sieje i antena to zbiera.
Z mila checia dalbym wzmacniacz pod fotel, ale niemieccy konstruktorzy dali ciala i co najwyzej pod fotel wepchne gazete i mala butelke wody.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2009-02-02, 00:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum