Wysłany: 2009-02-23, 16:14 Biala "MAŻ" pod korkiem od wlewu oleju
Witam mam problem nie wiem skad bierze mi sie biala maz pod korkiem wlewu oleju ;/ czym to moze byc spowodowane. zalalem go tanim olejem LOTOS mineral moze to byc przez to czy cos innego?? ze gory dzieki
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-02-23, 16:22
Robisz krótkie odcinki Biała maź bierze się od nieodparowanej wody w silniku, i po zmieszaniu z olejem robi się "majonez". No chyba że ubywa Ci płyn chłodniczy, to może być walnięta uszczelka pod głowicą. Ale przy tej pogodzie jaka jest teraz to podejrzewam że to od wody w silniku.
I na przyszłość najpierw użyj opcji Szukaj, bo kilka razy już był ten temat poruszany
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-02-23, 19:22
ponoć zalezy to od oleju....na moim mobilu 10W40 jest to co zime...ale jak furka stoi w ogrzewanym garażu jest to baaaaaardzo znikome....ale ta maź to nic strasznego....pod warunkiem że nie ubywa płynu chłodzącego
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-02-24, 14:48
Ja leję teraz Elf'a 15w40 i nie mam mazi nawet jak jest zimno i mało jeżdżę, a kiedyś jeździłem na oleju "z beczki" takiego w sklepie motoryzacyjnym i maź się robiła od razu jak trochę wilgotno się zrobiło na dworze.
kiedyś jeździłem na oleju "z beczki" takiego w sklepie motoryzacyjnym i maź się robiła od razu jak trochę wilgotno się zrobiło na dworze.
co nie oznacza, że ten olej był zły- bo z beczki myślisz, że w serwisach to z czego leją na wymianie? pojeździj troszke na tym oleju. jak dalej bedzie osadzać się maź i bedzie zauważalny spadek poziomu płynu chłodzącego w zbiorniczku- trzeba będzie wymienic uszczelke pod glowicą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum