bo one właśnie były nad drzwiami pasażerów z tylu a są wciśnięte w ten materiał obiciowy dachu i tyle musisz kable zasilające pociągnąć najlepiej pod lampek z przodu wtedy będziesz mógł sterować wszystkimi na raz a przy okazji jak sie drzwi otworzy będą sie zapalały wszystkie
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
niestety fabrycznie te lampki są zapalane tylko przez pasażera z tyłu, do lamki stale dochodzi napięcie
planuje przerobić ten układ tak żeby zapalaly się przy otwarciu drzwi- prawe to prawa lampka, lewe- lewa lampka. dodatkowo chcę wrzucić fototranzystor lub fotodiodę tak żeby zapalały sie przy otwarciu drzwi ( lampka z przodu i te z tyłu) ale tylko wtedy gdy będzie ciemno. jak coś zmotam to dam znać
o tym wszyscy wiemy a kosmi, chce sobie dołożyć wiec skoro ich nie ma wszelkie przeróbki nie są problemem [/quote]
kłóciłbym się z Tobą
co do lampek to wystarczy wyciąć otwór w podsufitówce a przewody pociągnąć z przedniej lampki. no i teraz zależy czy chcesz żeby tylne zapalały się z przednią czy zapalane tylko przez pasażerów. bo jeżeli chcesz żeby zapalały sie przy otwrciu drzwi razem z przednią i dodatkowo w czasie jazdy to już musisz ciągnąć 3 kable
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-03-04, 20:35
W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale a jeśli chodzi o zasilanie to przydałyby sie oryginalne kostki, zasilanie można pociagnać na stałe od lampki lub tak sie pod lampke podpiąć żeby się wszystkie zapalały
A że ona maja w sobie wlącznik więc zawsze można wyłaczyć
Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek próbowałem znaleźć ten temat ale jak potrzebny to nie ma ,ale koledzy na pewno napiszą jak to dokładniej wygląda
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2009-03-04, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
no super to poczekam na te fotki , bywam czasem ale czesciej w rynie , to po weekendzie postaram sie to zrobic hmm nie wiem wlasnie jak wygodniej ale chyba zeby pasazer sobie wlaczał sam
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-03-05, 08:16
tomek87 napisał/a:
W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale
jak Ci nie sprawi to kłopotu to bardzo proszę - mi się takie informacje przydadzą na później
krzeszak napisał/a:
Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek
nie jestem pewny ale chyba Wolf nie miał tych oryginalnych lampek
Ja u siebie oryginalnych też nie miałem. Założyłem sobie uniwersalne jakieś i podpiąłem na stałe pod lampkę. Teraz chce je wyrzucić i włożyć te oryginalne ale też będą podpięte pod lampkę czyli będą się zapalały tak samo jak lampka z tym że będzie można każdą jedną osobno wyłączyć. Tylko muszę jeszcze dorwać dwie takie oryginalne lampki ale 25 zł za sztukę to nie dam
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-03-05, 08:36
A te lampki z linku z pierwszego postu, to są takie które można sobie tak samemu z tyłu włączyć, czy one właśnie tylko jak się drzwi otworzy to się świecą
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-03-05, 08:46
Ooo fajne, małe, zgrabne i powabne , może i ja bym się na takie cuś skusił, bo fakt faktem, z tyłu to ciemno jak w jest, jak coś spadnie pod kanapę to bez latarki ani rusz.
Wysłany: 2009-03-05, 10:01
A tak z ciekawości, to chyba żeby je zamontować to by się jeszcze przydała jakaś wtyczka, chyba że jakoś "na krótko" by dało radę.
Jak widać na zdjęciu, coś tam by wypadało wepchnąć
Wysłany: 2009-03-05, 12:32
Kurde, normalnie też się na to napaliłem. W sumie z tego co tu piszą chłopaki, to montaż niezbyt skomplikowany to można by samemu podziałać. W sumie pieniądz nie wielki a ile radości.
Jako ze nudy mam okropne a czasu jak lodu pozwoliłem sobie zrobić kilka poglądowych fotek lampki z nad głowy pasażerów z tyłu
a tu kilka poglądowych wymiarów :
a tu dokładne wymiary (ale proponuje sam otwór zrobić ciut mniejszy jak na zdjęciu poniżej , bo jak będzie za mały zawsze można zrobić większy na odwrót sie nie da
wymiar brązowy 105 jest na foto urwany ale on mierzony jest do uchwytu na rękę
A tu jeszcze kilka moich spostrzeżeń :
-lampka zatrzaskuje sie na metalowej blaszce od strony uchwytu na reket ,sama blaszka pomaga w łatwiejszym wyciąganiu samej lampki dzięki czemu nie zadziera sie materiał z podsufitki
-w lampkę wpina sie kostkę z małymi wsuwkami
-miedzy metalowym dachem a podsufitka jest ze 3cm przestrzeni
W razie jakich kol wiek pytań odnosnie fotek ,wymiarów itd. pisać w temacie na pewno odpowiem jeśli za mało zdjęć piszcie co jeszcze brakuje to zorbie nowe
a mam jeszcze pytanko czy ten kabelek jest taki długi nie sprawdzałem go właśnie czy trzeba inny kupic Dzieki za pomoc niech bóg cie w licznych dzieciach wynagrodzi
Ps. Widze ze są tu dwa kabelki czyli każdą można palic osobno , czy śię myle
Ostatnio zmieniony przez kosmi 2009-03-05, 17:46, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-03-06, 07:54
krzeszak
kosmi klinknij POMÓGŁ Krzeszakowi za te fotki
cinek82 napisał/a:
Czyli co ? One się zapalają jak się drzwi otworzy a jak zamkniesz drzwi to też je sobie potem można zapalić kiedy się chce?
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale wydaje mi się że tak to nie jest
One normalnie są wyłączone i włącza się je jedynie poprzez ich naciśnięcie. Tak samo się wyłącza. Chyba nie są "powiązane" z otwieraniem drzwi.
Ale powtarzam - nie mam 100% pewności bo nie mam takich lampek u siebie.
Co nie zmienia faktu że można sobie zrobić tak żeby były "powiązane" z otwieraniem drzwi. Wystarczy podłączyć je pod włącznik otwierania drzwi lub pod lampkę główną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum