Wysłany: 2009-04-23, 23:25 Problem z obrotomierzem :(
Mam problem z obrotomierzem rano jak zapale to ani nie drgnie ale po jakimś czasie to pomału się rozrusza. Nie wiem do czego się zabrać może czujnik jakiś siada??
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-04-26, 10:08
sprawdzałeś czy pomaga jakieś zwykłe postukanie w licznik? Może to tylko mechaniczny problem ze wskazówką, częsta sprawa po zabawach ze zmianą tarcz licznika.
Tarcz nie zmieniałem żadnych udziwnień nie wprowadzałem w liczniku stukanie na pewno nie pomoże. Jak wyjadę z domu to ok 10km muszę przejechać i dopiero sam zaczyna chodzić obrotomierz, miał ktoś coś podobnego?
W benzyniaku obrotomierz najczęściej podpięty jest pod cewkę. Spryskaj styki preparatem Kontakt U. Jeśli nie pomoże to sprawdź go. Podłącz plus, masę i sygnał z cewki dowolnego silnika benzynowego (z tradycyjną cewką, tzn taki gdzie obrotomierzem steruje impuls cewki a nie np. czujnik wału) do obrotomierza i ten powinien działać (na folii licznika są opisy, pod plastikowymi obudowami złącza).
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-04-28, 21:41
w naszych nowoczesnych autach obrotomierz działa na skutek sygnału otrzymanego od sterownika silnika, a ten z kolei na podstawie sygnału czujnika halla a nie od cewki. No ale to teoria, a praktycznie to najlepiej byłoby chyba podpiąc na próbę inny licznik od podobnego Vento, Golfa albo Ibizy czy Cordoby z podobnych roczników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum