Wysłany: 2009-10-13, 11:31 Nawiew bardzo słabo wieje.
Witam,
Mam bardzo slaby nawiew w kabinie, niezaleznie w jakiej pozycji jest pokretlo regulacji i kierunek nawiewu. Wentylator szybciej kreci, ale powietrza niewiele wiecej leci do kabiny. Filtr pylkowy wymieniam regularnie. Nawet jak w ogole go nie wsadze to nic nie daje. Wymienilem dzisiaj wentylator, ktory ulegl awarii, myslalem, ze to jego wina, ale sytuacja w ogole sie nie poprawila. Odnosze wrazenie, ze jest coraz gorzej z biegiem czasu. POMOCY!
linka prawdopodobnie nie odbija nad stopami pasazera odegnij gumowa oslone i tam ida linki daj nawiew na maxa i rusz a jak nie to to blaszki sie powyginaly w regulacji predkosci
Zlazlem do auta i poruszalem linka, slychac, ze wentylator inaczej pracuje jak nia ruszalem ale zadnej roznicy w sile nawiewu nie ma. Regulacja predkosci chyba dziala poprawnie, poniewaz slychac, ze wentylator szybciej sie kreci przy kreceniu pokretlem.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-10-13, 11:52
Grumens, miałem ten sam problem.....tzn mam go nadal....ale nigdy lewego pokrętła nie biore na pozycję 0...zawsze jest ustawione na swobodnym przepływie powietrza które wpada do auta.
Gdy wezmę na pozycję 0 to linka się zacina i muszę panel z boku odkręcac aby cofnąc linkę....także u mnie jest to problem z linką....trzeba by to w końcu zrobic ale od lat po prostu nie cofam do końca lewego pokrętła.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-10-13, 12:14
A autopsji moge Wam powiedzieć, ze jak zmieniałem nagrzewnice to przy okazji zmieniłem panel nawiewów i zrobiłem porządek z tymi cholernymi linkami. Wystarczy wyciągnąć panel nawiewów i spojrzeć czy nic sie nie ułamało i czy wszystkie linki są podłączone. Jeśli tak to trzeba zobaczyć czy żadna z nich nie haczy gdzieś.
Przepraszam, jest linka, porusza sie ona w pozycji od 0 do 1, pozniej juz nie.
EDIT: Nie ma roznicy, czy zimno czy cieplo. Przy kreceniu pokretlem od ciepla slychac, ze cos tam sie dzieje, inny odglos pracy wentylatora ale wieje tak samo.
Ostatnio zmieniony przez Grumens 2009-10-13, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-10-13, 13:14
Grumens napisał/a:
Przy kreceniu pokretlem od ciepla slychac, ze cos tam sie dzieje, inny odglos pracy wentylatora ale wieje tak samo.
No tak...normalne ze jest inny odgłos pracy...ale ciepłe powietrze wieje dopiero w tedy gdy jest ciepły silnik
Grumens napisał/a:
porusza sie ona w pozycji od 0 do 1
No tak....między 1 a 0 zamykasz/otwierasz przesłonę.....od 1 do 4 są już tylko biegu czyli układ elektryczny.
Mi też ta linka minimalnie chodziła między 0 a 1.....ale za mało aby otworzyc przesłonę....spróbuj ją do końca palcami wypchnąc....zobacz czy lekko chodzi.....byc moze przyczyna lezy przy przesłonie a nie przy panelu.
Raczej chodzi lekko, poruszalem nia, ciagnalem i wypychalem ale bez rezultatu. Jak pociagne to nic nie wieje, jak wypchne to lekko dmucha ale i tak slabo.
Paweł J., wydaje mi sie, ze jak wypchne to kryza sie otwiera i wieje slabo a jak pociagne to sie zamyka i nie wieje w ogole.
Zastanawia mnie jeszcze linka po lewej stronie wentylatora, poruszalem wszystkimi pokretlami a linka sie nie poruszala. Natomiast gdy poruszalem linka to poprawy tez nie bylo.
to jest dokladnie to cięgiełko i ta klapka na tunelu - kiedyś też troszke mi to nerwów zjadło jak dobrze pamietam wystarczy sciagnąc dolny schowek i to widać
spróbuj tak - kręć pokrętłem do pozycji od 1 az do końca do 0 i obserwuj co sie dzieje z cięgiełkiem i klpka - u mnie poprostu skosiło sie cięgiełko
Dzisiaj sie zaparlem i postanowilem, ze nie odpuszcze zanim nie naprawie nawiewu. Szarpalem linki, grzebalem, dlubalem, wszystko wygladalo, ze jest dobrze, ze klapka sie zamyka i otwiera. Po dwoch godzinach grzebania okazalo sie, ze wentylator dmucha w przeciwna strone niz powinien. Zamienilem kabelki i jak dmuchnelo to malo mi glowy nie urwalo
Ktos, kto poprzednio uzytkowal moje vento musial zmienic bieguny. 4 lata jezdzilem ze slabym nawiewiem, Od dzisiaj sie czuje jakbym mial nowe auto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum