A więc zakupiłem sobie model Vw Golfa III i z początku miał być tylko Vento front ale zdecydowałem się podjąć wyzwania i będę próbował zrobić model Vento .
Model firmy FUJIMI skala 1:24
No i pierwsze zmiany
Ostatnio zmieniony przez spyro 2009-11-04, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
tak dupę dorabiam z plastiku podobnego z jakiego jest zrobiony wygląda to jak karta wymiarów A4 a światła plexi a oto opis robienia świateł
Kod:
wycinasz kawałek papieru tak aby odpowiadały wygięciu karoserii .Wycinasz nożyczkami lub nożykiem do tapet z papieru element lampy aż uzyskasz dokładny jej kształt. Następnie prostujesz kartkę i przerysowujesz wzór na kawałek aluminiowej giętkiej puszki, wycinasz zaznaczony kawałek z puszki i doginasz na modelu tak aby po zagięciu idealnie pasowała do karoserii autka.
Wycinasz kawałek folii, plakietki (identyfikatora), troszkę większy niż szablon z papieru który przygotowany wcześniej został zrobiony .Cienkim strumieniem ogrzewasz przyszły materiał na lampy w celu wyprofilowania plastiku. Należy znaleźć pewny i mocny sposób na utrzymanie gorącego plastiku wraz z kawałkiem metalu nad płomieniem lub w strudze gorącego powietrz np. z opalarki czy zwykłej suszarki do włosów .Dobre do tego jest trzymanie szczypcami, pęsetą i do dołu metalem tak aby plastik leżał nie narażony bezpośrednio na działanie ciepła na wyciętym wzorze z aluminiowej blachy. Następnie naciskając starannie dognij plexę do szablonu z puszki - plexa będzie już ukształtowana tak jak karoseria i kształt oryginalnych lamp.
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2009-11-07, 21:12
no to jest szacun jak nic moja cierpliwość skończyła by się na czynności wytnij i dopasuj. Pamiętam jak dziś, kiedyś bawiłem (czytaj - chciałem) się w modelarstwo do czasu, aż w kabinie samolotu musiałem wolant przykleić. No tak mi łapy chodziły że albo trafić nie umiałem, albo jak trafiłem i już cofałem łape to to ruszyłem i odlecialo. Skończyło się kopem we wszystko, spakowaniem i do kosza. potem zbieralem juz gotowe modele
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum