http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=128136726
zobaczcie ta aukcje i proszę o opinie co o tym myślicie
faktem jest że oryginalne radio w aucie jak je jeszcze miałem zapewniało lepszy odbiór stacji i tak jezeli chdzi o jakość odboru o jakość też
teraż założyłem blaupunkta z mp3 i radyjko nie jest takie jak wcześniej
to ustrojstwo tym cienkim kabelkiem doprowadza rzekomo potrzbne zasilanie anteny
ponoć z oryginalnego radia takowy plus idzie przewodem antenowy
i teraz nie wiem ile w tym prawdy
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-09-22, 23:15
No to teraz jestem pewny, ale wolałem zapytać, bo ostatnio wyszedłem na błazna, a "kto pyta, nie błądzi". Ja u siebie miałem wolny przewodzik do zasilania wzmacniacza, który se latał, więc podłączyłem go w miejsce automatycznego wysuwania anteny (mam taką opcje w radyjku, ty pewnie też, wystarczy sprawdzić w instrukcji rozpiskę pinów w ISO), no i wzmacniacz właczany jest teraz razem z radiem
Zobacz temat: http://forum.vwvento.org/...highlight=#6257
to co napisałeś może mieć sens
zobacze u siebie
z kostki iso na pewno został mi przewód do zasilania wysuwanej anteny chyba go nie podłączyłem
sprawdze to i napisze co i jak
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 34 Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2006-09-23, 01:37
Kurcze nawet nie wiedziałem, że w moim autku mam jeszcze wzmacniacz antenowy. Też zauważyłem, że po wymianie oryginalnego radia coś stacje tak jakby słabiej grają.
Co do działania tego separatora to jest dokładnie tak jak w przypadku anten do TV szereokopasmowych (np. tych siatkowych) w których jest wzmacniacz zamontowany przy antenie. We wtyczce, którą się podłącza do TV jest taka płytka, gdzie oprócz kabla antenowego jest dołączone zasialnie wzmacniacza. Na płytce tej znajduje się specjalny filtr, który nie przepuszcza napięcia do gniazda odbiornika TV tylko podaje je na wzmacniacz.
Wysłany: 2006-09-24, 17:43
Uwaga, majsterkowicze Poszperałem tu i ówdzie i wychodzi mi, że w autach VW zasilanie wzmacniacza rozwiązane było na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który mam ja, czyli przewód zasilający poprowadzony równolegle z antenowym (starszy), drugi, ten nowszy - zasilanie żyłą centralną przewodu antenowego. Niestety w tym drugim przypadku pomoże tylko separator w przypadku montażu innego odbiornika . No chyba że ktoś jest ambitny, to może w radyjku w środku na przebiegu centralnego przewodu wlutować kondensatorek rzędu nF. Albo zadbać o zakup radyjka z separatorem napięcia...
drugi, ten nowszy - zasilanie żyłą centralną przewodu antenowego. Niestety w tym drugim przypadku pomoże tylko separator w przypadku montażu innego odbiornika smutek
No to teraz jestem pewny, ale wolałem zapytać, bo ostatnio wyszedłem na błazna, a "kto pyta, nie błądzi". Ja u siebie miałem wolny przewodzik do zasilania wzmacniacza, który se latał, więc podłączyłem go w miejsce automatycznego wysuwania anteny (mam taką opcje w radyjku, ty pewnie też, wystarczy sprawdzić w instrukcji rozpiskę pinów w ISO), no i wzmacniacz właczany jest teraz razem z radiem
Zobacz temat: http://forum.vwvento.org/...highlight=#6257
podłączyłem do tego przewodu od wysuwania anteny + i nic to nie dało więc chyba tylko separator pomoże ja mam vento z 95 może to ta nowa opcja zasilania jak ktoś wcześniej napisał
taki niebieski kabelek wychodzący z iso podpisany antena z przewodem instalacji samochodowej który wg schematu na oryginalnym radiu oznaczony jest symbolem anteny
Wysłany: 2006-09-25, 21:05
Czyli, jak mi się wydaje, podłączyłeś w pustkę. Albo masz przewód zasilajacy wzmacniacz antenowy poprowadzony razem z antenowym, albo, gdy go nie masz - wzmacniacz zasilany jest przewodem antenowym. Wtedy to tylko separacja . I jeszcze jedno Taki separator ma swoją długość i ciężko będzie go zmieścić z radiem we wnęce. W każdym razie u mnie radyjko z napędem CD wchodz na styk
zakupiłem właśnie separator
trochę przypadkiem w OBI za 19 zł
czyli to samo co z przesyłką przez internet
w sklepie caraudio w jeleniej chcieli ok 30 zł
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2007-03-29, 14:41
Po prostu jest tylko jedno zasilanie podłączone pod stacyjkę
A widocznie te radio potrzebuje dwóch zasileń jedno na stale gdzie nie znika prąd a drugie pod stacyjkę
Prądowe powinny być na czerwonym kablu i żółtym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum