witam.
od 6 miesiecy posiadam Vento 1.9 TDI silnik 1Z. problem polega na tym ze od poczatku kiedy go mam po zapaleniu auta kontrolka od cisnienia oleju mrugnie 3 razy i gasnie.podczas jazdy sie nie zapala. olej mam zalany castrol 10w 40 niedawno wymieniany, cisnienie oleju zmierzone i jest w porzadku. martwie sie ze to moze byc pompa olejowa.przebieg 240 000 km. czy moje obawy sa sluszne?czekam na sugestie i porady
Silnik: od kosiarki Pomógł: 14 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 2254 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-12-22, 18:51
ostatnio kilku z nas miało taki problem ze po zapaleniu własnie kontrolka od oleju migała a przyczyną była zapchana odma
tu masz linka co było u nas i może to samo jest u ciebie
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=6009
Silnik: 2.0 GLX 85kW Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 666 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-22, 18:55
hmm.... u mnie jest tak jak odpale to mrygnie raz i gaśnie, olej poszedł przez czujnik i jest wszystko ok, a tu trzy razy może w dieslu musi dłóżej sprawdzać
ssawik160284, spokojnie ja tez tak mam tylko przy zapaleniu olej jest gesty zimny i dla tego nie ma odpowiedniego cisniena na zimnym spokojnie jak by pompa nie domagała to by ci sie swieciła z braku cisnienia.spokojnie
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-12-22, 20:14
sawik160284 napisał/a:
kontrolka od cisnienia oleju mrugnie 3 razy i gasnie.podczas jazdy sie nie zapala. olej mam zalany castrol 10w 40 niedawno wymieniany
U mnie też mrygnie 2x max na mrozie i 1x jak jest ciepło, normalna rzecz nie przejmuj się Przebieg u mnie 258 kkm i też jeżdżę na tym oleju. Odma na pewno to nie jest, wymieniałem ostatnio bo mi ciekło spod zamiennika na nówkę oryginał ~150zł :/ i i dalej sobie kontrolka mryga
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-12-23, 10:41
Co prawda nie mam diesel-a i mi nigdy kontrolka nie mignęła bez względu na to czy plus 30 czy minus 30....ale znalazłem takie cytat na forum golfa:
wszystko jest w porządku Kontrolka miga bo ciśnienie oleju tuż po odpaleniu jest niskie. W zależności od gatunku oleju miga przez różny okres czasu np. na mineralnym miga najdłużej, krócej na półsyntetyku, a jeszcze krócej na na syntetyku.Ponadto czas migania kontroli wydłuża się wraz ze spadkiem temperatury oleju z wiadomych względów. Najdłużej miga przy pierwszym odpaleniu po wymianie, gdyż by ciśnienie uzyskało właściwą wartość pierw filtr musi zostać zalany.
Kiedyś wyczytałem ze Filtron w klekocie jest mniejszy niż inne np Mann-a...nie wiem też jak jest z innymi markami i pojemnościami.....być może to stąd się bierze
tak jak masz sprawny termostat i zawsze masz 90 to olej tez bedzie ciepleszy i zadszy jezeli masz tak np. jak ja czyli ost nawet 60 nie było to olej sie tez nie nagrzeje i jest gestszy i analogicznie szybciej sie wychłodzi i bedzie gesciejszy. nie wim czy napisałem to zrozumiale ale sie starałem
danio1400, lepiej zeby pochodzi chwile na wolnych zanm olej troszke sie rozejdzie ja ty mu dasz na zimnym bez oleju.
moje pierwsze przykazanie
1nigdy na zimnym silniku ie uzywaj nadaremnie gazu.
Ja mam TD i mam tak samo ze jak odpale to bedzie mrugac 3 razy:) moim zdaniem to bez obaw... i tez mam 240tys km najechane. I nie ma co sie przejmowac zobacz sobie w golfie w 3 masz to samo ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum