Wysłany: 2010-01-13, 06:23 Sam gaśnie i pozniej problem z odpaleniem
Witam ,
dawno nie odwiedziałem strony i forum ale teraz potrzebuje waszej rady:
Nidy nie miałem problemu z odpaleniem az tu nagle gdy jade sobie on nagle gasnie i przymusowy postoj. Przekręcam kluczyki pare razy i nie chce odpalić. Nic nie robie przez 5 min moze czasami roznie z tym postojem i nie wiadomo skąd przekręcam kluczyki i pali i chodzi super. I tak jade dalej 2km i znowu to samo, gasnie w czasie jazdy i znow nie moge odpalić. Postój i nie wiadomo co sam sie naprawia na chwile.
Oddalem do mechanika: sprawdzony smok baku paliwa- czysty,
filtr paliwa wymieniony,
Mechanik znalazl przyczyne ze gubi "+" na zaworze przy pompie wtryskowej, podlaczal na krótko od akumulatora i działa.
Poszedl do elektryka ( nie wiem bardzo co zrobil ale napewno podpial do kompa pokasował bledy i cos tam pokombinowal ) dal na jazde probna i znow po 2 dniach to samo.
Zeby tego bylo malo to zbieg okolicznosci spowodowal ze po tym zabiegu u elektryka, po przejechaniu 2km zgubil doładowanie, zrobil sie mulasty jak goly diesel.
Oczywiscie kiedy byly problemy z gasnieciem w czasie jazdy nie mialem problemu z doladowaniem.
I teraz nie dosc ze gasnie w czasie jazdy to jeszcze nie jest taki zrywny.
Macie jakies rady to prosze albo namiar na jakiegos dobrego elektryka
po pierwsze nie dawja do 1 lepszego warsztatu i jakiemus gosciowi auta co by sie pobawił kompem i porobił cuda nie widy.jak góbi + na pompie to prawdopodobnie z imo cos nie tak.jak zapalisz to chwile złapie obroty i gasnie tak??
Nie nie nawet przejade pare km, czasami pare dziesiąt km i znowu w czasie jazdy gasnie a pozniej po paru minutach postoju, lub czasem dluzej sam sie "naprawia" i dalej jade ale tak sie nie da jezdzic bo nie wiadomo na jak dlugo stanie i jak sie dlugo przejedzie.
Bede mial na uwadze IMO ale co z doladowaniem jeszcze?
to trzeba podpiac kompa i zobaczyc jak dmycha turbo.jak bedzie spot w lublinie wpadnij to zobaczymy chyba ze zalezy ci na czasie napisz do Vento łukasz on ma kompa i kabelek
Moze byc problem z kostka stacyjki badz immobilajzerem choc z immo to powinien gasnac odrazu po odpaleniu.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
ostatnio miałem przypadek w seacie na monowtrysku ze zapalał jechał i na swiatłach na jałowym gasl i nie zapalał.a po jakims czasie wogóle rzócił palenie.trzeba podpiiac pod kompa i szczytac błedy
dzisiaj zaprowadzam go do kolegi po 16 zajmie sie nim, i przekaze mu wasze rady ale bez KOMPA to sie napewno nie obejdzie, wczoraj dodatkowo poczytalem w AUTO DACIE oraz jeszcze innym programie o czujnikach EGR, przepływomierza i zaworku przy pompie wtryskowej bedziemy sprawdzac napięcie i rezystancję tych elementów, poza tym pewnie sie nie obejdzie bez wymiany kostki stacyjki.
Dam znac co wyszlo po podpieciu kompa.
Dzieki za uwagi
Dostałem liste co zostało zrobione:
1.Wymieniono cewki indukcyjne w nastawniku dawki HDK
2 kpl. uszczelek pod nastawnik
3. Końcówka mocy od elektrozaworu sterującego turbiną
4.Wyregulowano dawkę paliwa i kąt wyprzedzenia wtrysku
koszt. 530zl
Tak jak obiecalem przekazuje relacje moze komus to cos pomoze w takich przypadkach jak ja mialem.
Dzieki za inne podpowiedzi.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum