A wiec jak w temacie mam problem z łożyskami w tylnym lewym kole. Mam tarcze i jest sprawa tego typu ze co tyś wymieniam na nowe. Założyłem już nowy czop osi nakrętkę, koronkę i dalej nie pomaga. po zmianie jakieś tyś km i znowu jest luz. A jeżeli chodzi o prawą strone nic się nie dzieje
Ma ktoś jakiś pomysł co moze być przyczyna
Silnik: 1,6 TDi Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 1730 Skąd: VW Club Chelmek
Wysłany: 2010-01-09, 18:07
po jakims czasie po zrobieniu lozyska czy odkreceniu sruby powinno sie ja dokrecic (dokrecic na max i 1/4 popuscic i powinno byc ok) i moze to wystarczy
_________________ Nie trąb gdy zwalniam jadę na glebie zaraz wahaczem o coś przyjebie
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-09, 18:49
ventylek86 napisał/a:
właśnie dokręcałem
albo za mocno dokręcasz (minimalny luz ma zostać) , albo wyrobił się czop łożyska i bieżnie wewnętrzne łożysk się po nim kręcą zamiast siedzieć w miejscu. Wymień czop wówczas albo z umiarem go spunktuj coby łozysko na nim siedziało twardziej
za mocno nie bo mi sie łozysko zatarło.zobacze bo jeszcze bo zdawało mi sie ze pierscien sie obracał od małego łozyska. wezme punktak i potem klej do śrub moze bedzie trzymało
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-09, 20:12
U mnie od kiedy pamiętam jest luz na tyle...pewnego razu wszystko wymieniałem...czyli łożysko i czop oraz nakrętkę z zawleczką.....łożysko się dotarło i zrobił sie luz....pojechałem do mechanika i powiedział ze luz może skasować ale jak to zrobi to łożysko się szybko skończy...w kazdym kole mam tak samo...ponoć taki urok łożysk stożkowych.
Ale jak miałem zwykły to jeszcze szybciej poleciało mi łożysko. A znalazłem przyczyne wiec nie jest wina smaru miedzianego tylko tarczy hamulcowej ale juz naprawione
Ale jak miałem zwykły to jeszcze szybciej poleciało mi łożysko. A znalazłem przyczyne wiec nie jest wina smaru miedzianego tylko tarczy hamulcowej ale juz naprawione
niedokąca rozumiem ale mniejsza oto, więc co było nie tak z tą tarczą
bieżnie łożysk się w niej nietrzymały
samr miedziany za ostro smarował łozysko i troszke przysmarował tarcze sory za to ale skoro wiesz w czym był problem napisz bedzie to pomocne jak komus sie cos takiego przytrafi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum