Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2010-02-25, 23:05 zacisk
Witam
Mam taki problem że ciągle zaciera mi się na ręcznym prawy tylni zacisk co go rozruszam to po tygodniu znów beton. Czy ktoś kiedyś rozebrał takowy zacisk tak żeby szło ten ręczny już na dobre zrobić??? idzie wogóle???
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2010-02-25, 23:36
nie wtedy to sam tłoczek zrobie to już zrobiłem dawno, chodzi mi o tą wajchę od ręcznego bo dziś próbowałem to rozebrać ale nic z tego a nie chciałem posuć
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-02-26, 18:37
Raziel500, sprawa raczej beznadziejna, ośka wajchy ręcznego koroduje i zaciera się w tulejce. Można rozebrać, wyczyścić, ale wtedy prawie na bank ośka zrobi się za cienka, nierówna i oring który tam jest nie utrzyma płynu będzie wyciek koło ośki.
Naprawa oczywiście możliwa, ale ta ośka jest z bardzo twardego metalu, chciałem ją przetoczyć i dorobić tulejkę, dałem podobno porządnemu tokarzowi rozebrany zacisk ale poległ, stwierdził że nóż się tego nie ima i potrzebna specjalna szlifierka. W tym momencie odpuściłem i kupiłem używkę za stówkę plus nowe gumki za 2 dychy.
A napewniejszy sposób to zaciski od mk4, wszystko pasuje tylko podobno przejściowka potrzebna żeby wężyki z płynem podłączyć
Co do rozbioerania, jak wykręcisz tłok to w środku jest taki gwint który w dnie trzyma pierścień srężysty (seger). Trudno go wyjąć bez specjalnych szczypiec, ale dwa zaostrzone śróbokręciki trochę klęcia i wyjdzie.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2010-02-26, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum