mam pytanko moje vento po wymianie krokowca ma obroty raz 900 za chwile 800 jesze za chwile 850 i tak skaczą dzieje sie to na bezynie i na gazie dodam ze krokowy kupilem za 40 zl uzywany na szrocie i tu moje pytanie zostawic tak czy wymieniac na inny uzywany bo mam taka mozliwosc bo nowy orginal to spory wydatek a te zamienniki to jest szok moze wiecie jakiej firmy zamiennik jest "dobry" a tak w nawiasie to mialem zamiennik cewki wytrzymała rok i 100 w plecy
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 7 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 81 Skąd: Bytów
Wysłany: 2010-08-06, 07:46
Silniczki krokowe odpowiadają za wolne obroty silnika. Jeżeli silniczek nie funkcjonuje prawidłowo obroty zaczynają falować.
Pierwszym zabiegiem po zmianie krokowca powinno być odłączenie klem na 10 minut, potem podłączenie jej. Następnie silnik powinien trochę pochodzić z wyłączonymi odbiornikami prądu. Po 2 krotnym załączeniu się wentylator chłodnicy obroty powinny przestać falować.
Z tym, że jeżeli silniczek krokowy jest zepsuty to należy szukać innego.
Ja wymieniłem na nowego boscha z allegro i nie narzekam.
Mam 6 pinowca więc zapłaciłem 250zł ( w sklepie 550zł), przy 4 pinowcu będzie sporo taniej.
Spisz sobie numerek z krokowca i wstukaj w wyszukiwarkę w allegro a napewno znajdziesz coś w przystępnej cenie- unikaj części nieoryginalnych.
Pozdrawiam!
a czy odłączenie akumulatora i poczekanie az sie włączy wentylator ma taki duzy wpływ przy wymianie krokowego ja jak montowalem to nawet klem nie zdjołem
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-08-07, 20:41
Oczywiście na gazie krokowiec działa tak samo jak na benzynie ustawiając wolne obroty, kristof, to co opisano powyżej z odłączeniem klem nasywa się resetem sterownika silnika (ECU). Jak najbardziej spróbuj tego, potem pojeździj trochę na benzynie, jeśli falowanie ustąpi to nie jest winny krokowiec tylko zła emulacja sondy lambda przez instalację LPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum