Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2010-04-22, 18:31 wycieka oliwa z silnika
mam mały problem z moim wentylkiem bo ostatnie zaczoł mi gubić olej z miejsca w ktorym zamontowany jest filter oleju i nie wiem jak sie do tego zabrać i czy dam rade to sam naprawić podejrzewam ze to może tylko jakas uszczelka o ile jest tam jakaś bo olej spieprza z szczeliny miedzy blokiem a ta cześcią do ktorej przekręcamy filtr jest w tej cześci zamocowany czujnik oleju, i tu moje pierwsze pytanie jak sie ta cześć nazywa? i czy dostanę tą cześć z uszczelkami nową? i ile taka przyjemność moze mnie kosztowac?
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
tak to jest podstawa filtra oleju tam powinien byc okragla uszczelka tzw oring (o ile dobrze pamietam wystarczy rozkrecic przetrzec papierem zeby troche obczyscic dac nowa uszczelke i bedzie bujalo jak zloto jak bedziesz dawal nowa uszczelke to mozesz ja pos,arowac troche olejem wtedy lepiej sie uklada i dokrecaj tak jak kolo na krzyz to sie lepiej ulozy
mysle,ze koledze chodzi o miejsce gdzie aluminiowa podstaw filtra styka sie z blokiem silnika. mam racje?
jezeli tak to przerabiałem kiedys ten problem. pierw trzeba odkrecic filtr oleju. ta podstawa aluminiowa powinna byc na 3 srubach gwiazdkowych (chyba,ze juz ktos zamienił). uszcelka pomiedzy podstawa filtra a blokiem jest blaszana. w sklepie lepiej miec ze soba starą bo z tego co pamietam to sa 2 rodzaje. kosztuje mysle max 10 zł. ale radziłbym dac ja tez na silikon. bo u siebie jak wymieniłem to i tak się sączyło. dopiero cienka warstwa silikonu z dwóch stron uszczelki to powstrzymała.
mysle,ze w miare jasno to opisałem. powodzenia przy pracy.
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2010-04-23, 16:03
Kowal_80 napisał/a:
mysle,ze koledze chodzi o miejsce gdzie aluminiowa podstaw filtra styka sie z blokiem silnika. mam racje?
tak 100 % racja właśnie o to miejsce mi chodzi wiec dojeżdze do wymiany oleju jakieś niecałe 2 tys km i zmienie to razem z olejem dzieki za wszystkie odpowiedzi
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
aha,jak dobrze pamietam to tam zeby sie dostac do jednej z tych 3 srub to chyba trzeba wykrecic ten stalowy "gwint" w który wkreca sie filtr. tylko teraz nie pamietam czy on jest na klucz czy trzeba jakimis szczypcami. jezeli szczypcami to ostroznie,zeby gwintu nie uszkodzic.
Wysłany: 2010-04-23, 19:38
dzieki za rade najgorzej ze dzwoniłem już do 3 sklepów z cześciami i nie moge dostać takiej uszczelki do benzyny do dieslow to mają a takiej jak ja potrzebuje to nawet nie ma na zamowienie i na allegro też nie moge czegoś takiego znaleźć
Ostatnio zmieniony przez brave 2010-04-23, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
powaga? ja jak wszedłem do sklepu i tylko wspomniałem o co kaman to typ odrazu skumał i wyciągnąl bez grzebania w katalogu. moze nie wiedzą o co chodzi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum