Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-11-11, 14:54 Problem, pomóżcie...
Mam taki problem ze sprzętem audio/vido w domu. Tzn amplituner stoi pod telewizorem, co objawia się tym, że na rogu kineskopu są przebarwienia. Odsunąłem już go na maxa ile mogłem, ale nic to nie daje. Macie jakiś pomysł czy obłożyć amplituner z góry żeby nie promieniował na telewizor? Wiem, że jest jakiś materiał, który nie przepuszcza promieniowania, ale co to jest? Za wszystkie rady będę wdzięczny...
Czerwona linią zaznaczyłem miejsce, które chciałbym czymś takim obłożyć, żeby ampli nie promieniował na tv...
spec to ja nie jestem , ale jestem troszeczke zdziwiony tym co piszesz.
mamypokaznych rozmiarow sprzet w domu , czyli wzmacniacz , zestwy kolumnowe
i nie przecze ze ze wzgledu na fakt iz mamy nie za duzy pokoj wszystko stoi w kupie.
u mnie ten problem nie wystepuje.
i dlarego nasowa sie jedno pytanko.
czy w poblizu nie masz zadnych zestawow glosnikowych?
to one tak naprawde maja bardzo duze promieniowanie.
z racji tego ze zazwyczaj dobry(w sesie mocny) zestaw glosnikowy jest wyposarzony w duze glosniki z olbrzymich rozmiarow magnesami.
ani amplifir, ani amplituner nie posiadaja na tyle duzych promieniowan, by znieksztalcic
obraz ekranu ani jego koloru.
czego nie mozna powiedziec o glosnikach.
mialem taki problem w zwiazku z kolumna glosnikowa.
stala za blisko telewizora i znieksztalcila kolor.
po przestawieniu jeszcze przez jakis czas odksztalcenia pozostawaly, lecz z biegiem czasu
zniknely.
nie wiem bracie gdzie masz glosniki, ale to najprawdopodobniej ich wina.
takie jest moje skrome zdanie na ten temat.
ani ampilfir, ani amlituner nie posiadaja w sobie zadnych elementow ktorych nie byloby w terazniejszych telewizorach.
natomiast jedyne czego nie uswiadczysz w najlepszym telewizorze to dobry bass.
nie ma ,bo nie ma duzych dobrych glosnikow.
jedynie jakis sub, ale to w jakiejs od;leglosci od ekranu.
powiedz bracie gdzie masz glosniki.
bo to raczej ich wina.
pozdrawiam.
ani amplituner nie posiadaja na tyle duzych promieniowan, by znieksztalcic obraz ekranu ani jego koloru.
Potwierdzam tutaj słowa Przemka.
Może przechodziłeś z głośnikiem obok telewizora i tak Ci zostało. Użyj opcji deugaus dla rozmagnesowania kineskopu, lub weź mały głośniczek i przejeżdzaj w tym miejscu w róźnych kierunkach. U mnie te opcje działają.
Powodzenia!
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-11-12, 10:42
Cytat:
czy w poblizu nie masz zadnych zestawow glosnikowych?
Też mam nie duży pokój (16m) i wszystko stoi razem. Tak mam duże kolumny, ale to nie one to powodują, bo jak wziąłem odłączyłem amplituner i wyjąłem
go z z pod telewizora to problem zniknął, po wsadzeniu było to samo, zresztą nawet jak przesuwam go w lewo to powierzchnia na kineskopie powiększa się, więc na pewno amplituner to powoduje, a tak jak widać na fotce już bardziej w prawo nie mogę go odsunąć...
theority napisał/a:
Potwierdzam tutaj słowa Przemka.
Wiem, wiem, że głośniki to powodują bo przechodziłem to kiedyś na monitorze przy kompie, jak miałem jeszcze CRT. Na 100% nie głośniki, są w odległości takiej, że nie wpływają na tv, subwoofer tez mam ustawiony dość daleko. Na 100% to amplituner, bo tak jak napisałem przed chwilką, przesuwając go w lewo na kineskopie robi się większa zielona plama, także to ten skubany ampli wydziela z siebie takie promieniowanie...
A jako anegdotkę a propos magnesów głośników to odwaliłem kupę lat temu taki numer, miałem jeszcze mały 21 calowy telewizor i magnetowid no i na tym kończył się mój sprzęt w pokoju. Ponieważ video z braku laku stało na telewizorze to zasłaniało głośniki na góze tv. Postanowiłem więc postawić video na czymś, żeby nie zasłaniało głośnika. Miałem akurat jakieś stare głośniczki, które idealnie mi posłużyły za podstawkę. Było git ale po chwili kineskop od góry zaczął tracić kolor i dziwnie się zachowywać... Długo kombinowałem co to może być i dopiero wpadłem na pomysł usunięcia głośniczków spod videa i oczywiście jak ręką odjął... Pomysły nastolatka
Oj Witek, Witek, ja tu z problemem, który mi prawie sen z powiek spędza a Ty sobie jaj robisz ze mnie...
Ale ja serio mówię, jak masz dostęp nawet do niewielkiego kawałka to obij z boku i z góry i będzie po problemie. Może też ewentualnie z tyłu też dać kawałek
A skąd to wziąć, bo nie podejrzewam, że do kupna gdziekolwiek...
Jedziesz na jakąś wioskę, zaczepiasz jakiegoś typka i się go pytasz czy ma osobiście mam chyba jeszcze z 5 płyt x 1,5m2. Dach budy psa ostatnio obijał tymi płytami
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2006-11-19, 15:11
Spróbuj z płytą z ołowiu
A co do tych zmienionych kolorów to ten wzmacniacz ma w sobie transformator który
Robi pole elektromagnetyczne i to jest taki objaw na tv
Normalnie tego nie powinno być to znaczy ten transformator jest kiepskiego wykonania
Wysłany: 2006-11-19, 20:51
jaca napisał/a:
ten transformator jest kiepskiego wykonania
To mnie zdziwiłeś, bo ten amplituner kosztował naprawdę kupe kasy i nie był z najniższej półki... Długo chodziłem zanim kupiłem go i mój wybór padł niego właśnie dlatego że zaje... gra i ma bardzo dobre parametry... Także myślę, że chyba coś innego jest tego powodem, bo nie jest to chińszczyzna za 1000 zł...
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2006-11-19, 21:33
ja nie napisalem ze twoj sprzet jest kiepski tylko ze transformato ktory jest
w srodku nie ma dobrej obudowy zeby nie przepuszczal pola elektro magnetycznego
Wysłany: 2006-11-20, 11:04
No jacha że mam, w sumie chyba 3 lata dali gwarancji, ale myślisz, że ktokolwiek to uzna? Sprzęt działa, gra zaje... więc każdy by mnie wyśmiał w serwisie, że mi telewizor na zielono odbiera od ampli...
Wysłany: 2006-11-20, 21:45
Ano byłem, zrbiłem awanturę na sto fajerek i wyszedłem na idiotę... Podłączyli przy mnie najpierw mój ampli, ta jak u mnie przebarwienia na kineskopie (ja mam tv Thomson 100 hz, a podłączyli pod Panasonica 100 HZ, a teraz najlepsze. Odłączyli mój sprzęt i zaczeli podłączać p kolei: Panasonica za 700 zł - to samo, Pioneera za 2500 - to samo, Coda za ponad 3 tys - to samo i na zwięnczenie harmann kordonn za 6500 zł - to samo...
Facet cały czas się podśmiewał i od początku mi mówił, że to normalka, że kiedyś był inny sprzęt a teraz jak mój ampli ma moc 7x120 WATT to jak ma nie promieniować? W każdym razie wyszedłem na idiotę
Reasumując, podobno jest jakiś materiał w sklepach audiofilskich, który nie przepuszcza tego promieniowania, ale kosztuje dość drogo (nie potrafił mi powiedzieć ile).
Przynajmniej dowiedziałem się, że to nie wina mojego ampli tylko tak poprostu jest...
Wysłany: 2006-11-20, 21:54
theority napisał/a:
się znaczy wina ampli, a raczej jego obudowy
No chyba nie skoro inne robiły dokłądnie to samo... Facet mi tłumaczył, że przy takiej mocy jak mają dzisiejsze amplitunery ciężko jest aby nie oddziaływały na inny sprżet... A co najlepsze na monitor nie działa wogóle a na telewizor tak... Cop rawda monitorek mam LCD, ale już z ciekawości przytargałem z drugiego pokoju zwykłego CRTeka i też na niego nie działa. Czyli jakby telewizorek miał inny kineskop... Może dlatego że 100 HZ... Gdybać można bez końca a ja nadal ma problem co z tym fantem zrobić...
bym Ci przywiózł trochę eternitu jutro do Łodzi ale wskoczę na A2 z Konina, no chyba że bardzo Ci na tym zależy to pojadę przez wioskę i wezmę trochę. Pomyśl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum