Wysłany: 2010-05-17, 23:38 Ciezko odpala silnik TD z interculerem
Problem polega na tym ze jak auto postoi przez noc przy takich temperaturach jak dzisiaj rano sa problemy z odpaleniem auta... Wkoncu jak odpali po dlugotrwalymczasie krecenia na wyciagnietym ssaniu(ssanie reczne) to odpala i nierowno chodzi potem zalapuje wszystkie gary i chodzi dobrze a po 3 min znowu chodzi nierowno nawet potrafi czasem zgaznac (nawet na ssaniu). Dodam jeszcze ze przy odpalaniu niezaleznie czy jes zimny czy nie mrugnie ze 2 3 razy kontrolka oleju i potem zgasa i juz wiecej sie nie zapala tylko przy co drugim zapaleniu auta. Co to moze byc? Swiece zarowe? slae cisnienie oleju na jednym z garow albo na paru? czy moze cos innego? silnik to est niby TDI ale ma reczne ssanie i wyglada tak jak byl by to TD tylko poprostu z dolaczonym interculerem i ta malachlodniczka. Prosze opomoc.
kolego twój silnik to jest TD tak jak już w innym temacie Ci pisałem. a przyczyna szarpania mogą być świece żarowe lub źle ustawiony zapłon. ja w swoim TDI miałem źle zapłon ustawiony to przy odpalaniu miałem podobne objawy(szarpanie i czasem nawet zgasł) po ustawieniu pali od strzała. co do kontrolki oleju to jest to normalne ze mrugnie 2-3 od ilosc mrugnięć może zależeć jakość pompy olejowej w jakim jest stanie.
Adriano napisał/a:
a po 3 min znowu chodzi nierowno nawet potrafi czasem zgaznac (nawet na ssaniu).
Nie dajmy sie zwariowac, takie temperatury to nie ma prawa trzepac.
Sprawdz kompresje, swieczki czy grzeja i kat wtrysku u pompiarza na zegar.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
szczeze mowiac mozliwe ze to jest zle ustawiony zaplon bo jak go kupowalem to zauwazulem ze ne ma tej zaslepki od ustawienia konta zaplonu i pytalem czemu nie ma a on mowil ze niedawno ustawial i mu sie gdzies apodziala moze poprostu zle usawil i teraz jest jak jest... co do swiec dzisiaj pojde i je sprawdze podobno est na to taki sposob ze podlaczam lampkejeden kabel pod plusa drugi do swiecy przekrecam zaplon i jak sie lampka zaswieci to swieca sprawna a jak nie to do wymiany jst to prawda, ze w taki sposob sprawdzi sie wiarygodnie stan swiecy ?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum