Silnik: 1.8 ADZ +GAZ Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 414 Skąd: z centrum :P
Wysłany: 2010-05-05, 19:01 uszczelniacz wału- kto wymieniał ??
leci mi olej spod uszczelniacza wąłu korbowego od strony rozrządu, chodź bardziej mi to wyglada na wyciek spod aluminiowej płytki w która zakłada się ten uszczelniacz, robił to już ktos wiem ze trzeba rozebrac rozrzad itd ale chodzi mi głownie o to czy aby odkrecic tą płytke aluminiowa w której znajduje się uszczelniacz i ją wyciagnać należy odkrecić najpierw kolo pasowe wałka pośredniego, zdjęcie poglądowe skad leci http://www.fotosik.pl/pok...4fad21b67d.html
Ostatnio zmieniony przez aro1120 2010-05-05, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
Cześc. Uszczelniacz to koszt około 10 pln i do zmiany na nowy potrzeba zdjąć kolo pasowe no i cały rozrząd . Znajomy mi to zakładał bo miałem podobny problem ale chyba nie zdejmował tej osłony, wyjął śrubokrętem i wsunął nową o ile dobrze pamiętam.
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2010-10-16, 14:51
no dokładnie do wymiany uszczelniacza wału trza niestety zdemontować rozrządzik to właśnie przy rozrządzie poleca się wymianę uszczelniaczy wału i wałka co by był spokuj z nimi,wyciągnąć to się wyciąga śrubokrętem albo czym tam wygodniej ,szczerze to więcej jest rozbierania wszystkiego niż samej roboty a włożenie to za pomocą młoteczka równomiernie do okoła delikatnie wbijać na miejsce ,no i odrobina oliwki przy wsadzaniu się przyda ,jak zdemintujesz uszczelniacz to sobie sprawdź czy na gładzi wału nie ma rowka wyciętego ,czyli po prostu czy nie jest zniszczona gładź bo jak jest to nawet nowy uszczelniacz długo nie polata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum