Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-11-20, 01:50 LAPTOP
Chlopaki...... i dziewczyny!
Musze zaopatrzyc sie w laptopa, noteboka lub LAPTOKA jak kto woli. A na tym calym zlomie komputerowym nie zabardzo sie znam. Dawno temu wypadlem z obiegu i juz do niego nie powrocilem Tyle tego jest na rynku ze szok. I rozpietosc cenopwa widze tez nieziemska. Powiedzmy ze mam do wydania 3000zl. Chce: bezprzewodowy internet (bo bym mog se w kafejce posiedziec i nie musial sie do gniazdka wpinac), nagrywarke DVD, wbudowana kamerke internetowa, XP'ka......i to chyba tyle. Ale widze ze wiekszosc to ma. A i duzo wiecej...np...czytniki kart 5in1...ch.. wie co to jest. Generalnie zeby to cos chodzilo i nie zawiesilo mi sie na Pasjansie
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-11-20, 10:34
kovval napisał/a:
czytniki kart 5in1...ch.. wie co to jest
zbędny gadżet - czyta wszelkie karty pamięci z aparató cyfrowych, komórek itp - lipa na maxa, bo po co się męczyć z wyjmowaniem karty jak szybciej jest podłączyć cyfrówkę kabelkiem... Zbędny gadżet moim zdaniem.
Polecam Toshibę. Najważniejsze to szukaj notebooka z dobrą baterią, bo niestety te z najniższej półki mają baterię, która będzie trzymać koło pół godziny, max. godzinkę. A przecież nie o to codzi...
CO do internetu bezprzewodowego to nie jest kwestia laptopa tylko musisz wykupić sobie np w Orange usługę internetu, kupujesz specjalny modem, wsadzasz do notebooka i gotowe, możesz śmigać teoretycznie w każdym miejsu Polski. A jeśli chodzi Ci o tzw hot spoty, czyli miejsca w stylu centrów handlowych, szkół itp to wystarczy tylko bezprzewodowa karta sieciowa, ale wiem, że nie sprawdza się to, bo net jest tylko w wielkich i komercyjnych miejscach, także najlepiej wykupić sobie coś w swojej sieci komórkowej.
CO do wbudowanej kamerki internetowej: Po co ci to? Zazwyczaj za tai bajer słono dopłacasz a wystarczy dokupić kamerkę osobno, za którą dasz koło 50 zł i będzie OK. Nie ma sensu.
Nagrywarkę DVD ma już praktycznie każdy NOWY laptop.
Rozpiętość cenowa to zasługa bebechów laptopa. W tych tanszych są najzwyklejsze procesory w stylu okrojonego Celerona, zaś w tych drogich masz już np. dwurdzeniowego AMD'ka itp. itd. DO tego gorsze (wolniejsze) dyski twarde, wolniejszy RAM itd. Za 2 tys kupisz w necie notebooka z 512 mb RAM i około 60-80 GB HD. W sklepie za 3 tys kupisz najtańszego laptopa (odpuść sobie zakupy w Warszawie, bo tam szaleją niesamowicie z cenami komputerów)
Wysłany: 2006-11-20, 10:44
spyro napisał/a:
zbędny gadżet - czyta wszelkie karty pamięci z aparató cyfrowych, komórek itp - lipa na maxa, bo po co się męczyć z wyjmowaniem karty jak szybciej jest podłączyć cyfrówkę kabelkiem... Zbędny gadżet moim zdaniem.
[/quote] no to proste, zgadzam sie z toba
spyro napisał/a:
Polecam Toshibę. Najważniejsze to szukaj notebooka z dobrą baterią, bo niestety te z najniższej półki mają baterię, która będzie trzymać koło pół godziny, max. godzinkę. A przecież nie o to codzi...
noooo, przydaloby sie wiecej niz 1h. ale i tak tylko na lotnisku nie bede sie podlaczal do pruundu
spyro napisał/a:
CO do internetu bezprzewodowego to nie jest kwestia laptopa tylko musisz wykupić sobie np w Orange usługę internetu, kupujesz specjalny modem, wsadzasz do notebooka i gotowe, możesz śmigać teoretycznie w każdym miejsu Polski. A jeśli chodzi Ci o tzw hot spoty, czyli miejsca w stylu centrów handlowych, szkół itp to wystarczy tylko bezprzewodowa karta sieciowa, ale wiem, że nie sprawdza się to, bo net jest tylko w wielkich i komercyjnych miejscach, także najlepiej wykupić sobie coś w swojej sieci komórkowej.
to wlsnie chodzi mi o taki w centrach handlowych....a bardziej w cafejkach interetowych i na statku jest bezprzewodowy dlatego o to mi chodzi.
A reszta *^%#$*&$? tam wiadomo ze duzo GB, ramca, wszytkie to maja. Ale czy jest cos na co szczegolnie trza uwage zwrocic?
Kamerke chce, bo...powiedzmy ze mam troche malo miejsca w walizce, malo moge zabrac ze soba i kazdy dodakowy *^%#$*&$ to bol....i napewno mi ja zgniota
A co do bebechow...kurde wlasnie. badz madry i wiedz co jest co. j anie mam pojecia. ale wydaje mi sie ze do normalnego uzytkowania...czytaj excel i troche gierek to i te tansze beda ok. bo te za 6-11tysi to mnie odstraszaja. GLUPOTA
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-11-20, 11:14
No jasne, że te tańsze do takich prostych rzeczy wystarczą...
Wiesz, mam u siebie wykładowce na uczelni, który siedzi w animacjach 3d itp i on ma latopa za prawie 35 tys zł W zupełności do 3 tys kupisz coś sensownego. Tak jak CI pisałem 512 ram, koło 60 gb dysku. Chyba więcej CI niepotrzeba do takiego siedzenia w necie, excelu itp...
Co do netu to na statku nie będziesz miał internetu za friko, musisz napewno wykupić gdzieś abonament, nie wiem czy w Polsce da się taki międzynarodowy dostęp wykupić, możliwe że na miejscu w Szkocji będziesz musiał wykupić. Chyba że statki mają swoje punkty dostępowe do internetu i ty możesz się poprostu pod to podłączyć. Nie wiem, nigdy na statku nie było im to potrzebne
Także musisz się tego dowiedzieć, jeśli statek ma taką możliwość to wystarcza zwykła bezprzewodowa karta sieciowa i już. Np na Uniwerku w Łodzi jest taki bajer, że wszystkie budynki są w wirtualnej sieci bezprzewodowej, wystarczy, że masz laptopa z taką karta sieciową i jak jesteś na terenie uczelni to możesz śmigać w necie za darmo do bólu, tyle, że nie są to najszybsze łącza w stylu 21 mega tylko koło 256 kb/s.
Kovval co do kamerki, skoro tak uważasz to szukaj z kamerką, ale mówię Ci że za to że będzie zamontowana na stałe w laptopie zapłacisz jak nic 200-300 zł więcej , a za mini kamerkę do laptopa zapłacisz koło 50 zł. Więc czy warto? Zresztą powiem CI szczerze, że mam kamerkę u siebie w domu od jakiegoś miesiąca i skorzystałem z niej jakieś 2 razy jak narazie, wiec nie jest to aż tak potrzebne... Zresztą trzeba się liczyć, że kamerki zamontowane na stałe w laptopie za 3 tys będą kiepskiej jakości, czyli obraz poklatkowy, nie licz na to, że obraz będzie płynny... Także zastanów się jeszcze nad tym, bo lepiej za te 200 zł dokupić zajeb. kamerkę np Logitecha, te do laptopów są tak mikroskopijnych rozmiarów, że wszędzie ją schowasz...
Wysłany: 2006-11-20, 11:24
spyro napisał/a:
Co do netu to na statku nie będziesz miał internetu za friko, musisz napewno wykupić gdzieś abonament, nie wiem czy w Polsce da się taki międzynarodowy dostęp wykupić, możliwe że na miejscu w Szkocji będziesz musiał wykupić. Chyba że statki mają swoje punkty dostępowe do internetu i ty możesz się poprostu pod to podłączyć. Nie wiem, nigdy na statku nie było im to potrzebne
o to sie nie martw to wkoncu nie statek wycieczkowy tu jest luzik
co do kamerek...0,3 Mpixela. czyli raczej BEZ rewelacji. ale jak patrzylem calkiem niezle smigaly, gdzies z 2 sek opoznienia, ae plynnie.
Musze se cos wybrac, ale tyle tego jest ......ze chce sie krzyczec KOMUNO WROC
Wysłany: 2006-11-20, 12:31
kovval napisał/a:
gdzies z 2 sek opoznienia, ae plynnie.
Nie da się płynnie przy takiej matrycy, wierz mi. Ja mam kamerkę 1,3 MLN PX i też nie jest super rewelacja. Jak dodasz do tego jeszcze przesył przez net to przy 0,3 mln wyjdzie jakieś 5 klatek na sekundę. Dodam, że film, który oglądasz z płyty ma 23,96 - 30 klatek na sekundę i przy 23,96 fps już widać lekkie klatkowanie to przy 5 fps to bedzie masakra. Wierz mi na słowo, bo najpierw kupiłem kamerkę z 15 fps i nie szło tego oglądać... Także nadal obstawiałbym za dokupieniem osobno kamerki i wtedy będzie to miało sens.
Cytat:
o to sie nie martw prosty uśmiech to w końcu nie statek wycieczkowy
Dowiedz się najpierw żebyś się nie zdziwił... Bo nie jestem tego taki pewien...
domyślam się że kovvalowi chodzi o sieć Wi-Fi, a nie te polskie tandety na PCMCIA!!
Osobiście polecam firmy Acer lub Asus, stosunkowo tanie, a sprzęcik mają też niczego sobie. Ja mam Acera TravelMate 2490 za 2.600,-. Coś takiego http://www.mobilworld.pl/....php?2,1,10,265
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Wysłany: 2006-11-20, 15:48
NBo jasne, że o WiFi i tak jak pisałem u nas też to działa, ale ogólnie to lipa, bo zasięg jest naprawdę kiepski, wyjdziesz z danego centrum handlowego czy uczelni i po internecie. Lepiej sobie wykupić dostęp do netu z jakiejś sieci komórkowej i już, masz neta w całej Polsce...
Wysłany: 2006-11-20, 16:44
no sie wszyscy rozumieja http://www.audiostereo.pl...tml?temat=28636
takiego linka dostalem o Acerze. Tez go chcailem kupic , bo taki i ok. Ale mowi ze serwisu ni ma to tylko HP i Toshiba zostaje i moze ten fujitsu-siemens
Wysłany: 2006-11-20, 21:39
Theority napisał/a:
Aha i mój Acerek trzyma jakieś trzy do trzech i pół godziny
nieźle jak na Acera, bo słyszałem o tej firmie niezbyt pochlebne opinie, a z drugiej strony sprzedają się nieźle ze względu na konkurencyjną cenę i nie wiem czy sam bym się nie zastanawiał nad Acerem przy kupnie notebooka...
Wysłany: 2006-12-02, 01:45
Laptopik rewela no i co najważniejsze ma procka dwurdzeniowego a to teraz podstawa!
CO do ceny to wcale nie jest jakaś wysoka jak za to wyposażenie... CO do netu, to w końcu co wymyśliłeś no i widze że odpuściłeś kamerkę
kovval napisał/a:
ale zona kazala
Kovval, ta Twoja żona to ma z Tobą super bo ze wszystkim się słuchasz
Wysłany: 2006-12-02, 10:05
nie kapuje o co wam chodzi z tym internetem.....ma bezprzewodowy WiFi czy tam WLAN czy jak to sie zwie. a to www.bezkabli to nie mam pojecia co to jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum