Wysłany: 2008-12-06, 15:11 Ile moze palić Vento Z silnikiem 1.8 Benzyna
Witam niedługo dostane samochód jest to Vento z 92 r. kolor biały i mam pytanie ile może palić takie auto na trasie w miescie bo jestem zupełnie zielony a wy raczej powinniescie to wiedziec.
Pozdrawiam
Silnik: w planach Pomógł: 17 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 943 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-12-06, 15:16
Zużycie paliwa (cykl mieszany):
ok. 7,6 l/100 km
Zużycie paliwa (cykl miejski):
ok. 10,8 l/100 km
Zużycie paliwa (cykl pozamiejski):
ok. 5,8 l/100 km
Emisja CO2 w cyklu mieszanym:
ok. 182 g/km
tak to mniej więcej się przedstawia
http://forum.vwvento.org/...hlight=spalanie
To coś było...
Różnie to bywa. Ja zszedłem na poziom 6 litrów benzyny w trasie przy prędkości do 100km/h, ale tak ogólnie to ze 7 trzeba liczyć a w mieście to z 10
Wszystko tez zalezy jaki motor, czy 55kW, czy 66kW.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-06, 15:43
kosmi, jaki motor 75 czy 90 KM
U mnie jest 90 KM.
Kiedyś na benzynie to mi 6 z groszem wychodziło na trasie.
Teraz w trakcie drogi na ogólnopolski zlot vento (4 osoby i pełen bagażnik)-niby trasa, jeśli możemy mówić w Polsce o jechaniu trasą i przejazdy przez miasta w korkach wyszło 8.4 litra LPG na setkę.
Ostatnio gdy dojeżdzałem do szpitala (z wiadomych powodów)...prawie trasa + wsiowe drogi...wyszło 8.9 LPG/ setkę (liczone ze szwagrem )
A tak na krótkich wsiowych odcinkach to mi spali 10.5-10.8 LPG/setkę (przy dzisiejszych temperaturach)
O spalaniu w mieście nie powiem bo nie liczyłem gdyż w mieście nie mieszkam.
A moje 1.8 75KM bije "zimowe" rekordy hehe. W cyklu miejskim na odcinkach 8-9km spalił mi ostatnio bagatela 15 litrów LPG na 100km Liczyłem że zmiana opon na zimowe spowoduje spadek spalania a tu spory wzrost (z 215/40 przesiadłem się na 175/70)
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-12-07, 11:00
Mi na krótkich odcinkach połyka 13 LPG..... dużo ale silnik się nawet dobrze nie zdąży zagrzać. Jak jechałem w trasę (taką nie za długą) ale po stu przejechanych kilometrach zatankowałem gaziora i wyszło mniej więcej 9,5l przy trzech osobach na pokładzie i dwóch walizkach.
Wysłany: 2008-12-09, 21:40 Re: Ile moze palić Vento Z silnikiem 1.8 Benzyna
kosmi napisał/a:
Witam niedługo dostane samochód jest to Vento z 92 r. kolor biały i mam pytanie ile może palić takie auto na trasie w miescie bo jestem zupełnie zielony a wy raczej powinniescie to wiedziec.
Pozdrawiam
W ciągu miesiąca ventka moja zrobiła już ponad 2000 km
i dalej się kula
Wczoraj byłem nad morzem. Na jednym tankowaniu przy pełnej butli z Żar do Międzyzdrojów przejechałem bezproblemowo stojąc jeszcze w 2-godzinnym korku poruszając się ślimaczym tempem. W tę i z powrotem 700 km = 2 tankowania do pełna + razem ponad 3 godzinny korek, bo powrót też był z przygodami... (butla 35 litrów).
U nas 1.8 90 KM w benzynce - w mieście z tego co widze przy odpowiedniej jeździe ok 8,5 - 9 litrow, a standarową jazdą to 10 l. W trasie nie miałem jeszcze możliwośći sprawdzenia, ale mam nadzieje że 7 nie przekrocze
_________________ Jestem grzesznikiem i o tym wiem, o tym wiem, że jestem grzesznikiem!
720 km, załadowany 5-osobami i bagażem po pachy, jazda tylko trasa + korki, wyszło 3 tankowania, łącznie +/- 150 zł przy średniej cenie gazu 1.90. Nie wiem, ile wyszło na 100 bo nie chce mi się już liczyć
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2009-08-10, 23:59
sebastian napisał/a:
720 km, załadowany 5-osobami i bagażem po pachy, jazda tylko trasa + korki, wyszło 3 tankowania, łącznie +/- 150 zł przy średniej cenie gazu 1.90. Nie wiem, ile wyszło na 100 bo nie chce mi się już liczyć
no Sebek jeśli były 3 tankowania za łączą sumę 150 zł to za podałeś gazu gdzieś około 79 litrów... jeśli wypaliłeś cały ten gaz to wyszedł Ci więcej niż 10l na 100 coś chyba 10,97l/100km to dużawo ale wpływ na to miały te korki
Wysłany: 2009-08-17, 13:12
cinek82 napisał/a:
LPG wyszło 8,5l/100
A u mnie wyszło 8,7LPG/setkę.....gorszy wynik niż rok temu....no ale samochód na full obciążony no i prędkosci niezbyt wysokie.....w Polsce to się chyba nie da zmierzyc ile auto pali na trasie....przynajmniej u mnie....same ograniczenia, korki i fotki....masakra.
Na jednej butli zrobiłem 530km....no i jeszcze było gazoliny.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-08-17, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
niestety ja mam problem ze spalaniem(benzyna).. ostatnio liczylem i na polowie baku zrobilem nieco ponad 200km przyjezdzie na niskich obrotach(nie przekraczajacych 2200), a najbardziej mnie zdziwilo ze czesto wskazowka po odpaleniu silnika jest blizej zera, niz po przejechaniu tam kilku kilometrow jadac do pracy..
Wysłany: 2009-08-18, 18:22
SnQ_ napisał/a:
(nie przekraczajacych 2200)
trochę za niskie obroty jak na benzyniaka.....mulenie i przeciążanie na niskich obrotach moze by przyczyną większego spalania....śmigaj tak do 3 tys obrotów.....ja tak robię i jest ok ze spalaniem.
mulenie i przeciążanie na niskich obrotach moze by przyczyną większego spalania
o kurczę... a ja myślałem, że jazda na jak najniższym biegu zmniejsza spalanie... Czasami nawet jadąc 60-70, gdzie mam około 2000 przy 70-tce na piątym biegu jakoś dobrze mi sie tak jeździ, ale nie myślałem, że spalanie może podskoczyć. 3 tysiące obr. mam na 4 biegu przy 90km/h
Wysłany: 2009-08-18, 18:45
sebastian napisał/a:
najniższym biegu
Chyba najwyższym
Też czasami jadę na 5 biegu 70km/h....ale tylko w tedy gdy czuję że silnik ma leciutko lub z góry. Ale tak czy siak ciężko się dynamicznie rozpędzic do setki nie przekraczając 2200 obrotów nie dusząc (czyt. przeciążając) motoru......takie mocniejsze ciśnięcie z niskich obrotów powoduje to że panewki po tyłku dostają (gdzieś tak słyszałem)
Kiedyś miałem wskażnik spalania w poprzednim samochodzie....wychodziło na to że lepiej trochę pociągnąc po obrotach niż go dusic z dołu obrotomierza.
Hm.. no to ja sam nie wiem.. mi w sumie mowil kolega, ze on jezdzi na takich niskich i spalanie lepsze niz na wysokich.. tylko ze on ma opla corse w gazie.. top moze tez robi jakas robote..
Kiedyś miałem wskażnik spalania w poprzednim samochodzie....wychodziło na to że lepiej trochę pociągnąc po obrotach niż go dusic z dołu obrotomierza.
Właśnie się nad tym zastanawialem ciągle, bo z jednej strony przy 70km/h na 5ce masz ok 1,5 tyś obrotów, a mimo wszystko pociągnąć do setki to katorga. To samo jest na 4 biegu przy prędkości 50km/h. Zaczyna buczeć, i rozpędza się dwa lata. Wiem co jest powodem, natomiast moje lakoniczne rozmyślania obracają się w opłacalności.
Czy lepiej podusić czy podciągnąć na niższym biegu....
_________________ Jestem grzesznikiem i o tym wiem, o tym wiem, że jestem grzesznikiem!
Ja swojego Ventyla raczej nie zamulam, biegi zmieniam przy 3,5 - 4tys obr/min i niestety odbija się to na spalaniu. Średnio spalanie wychodzi coś koło 13-13,5l/100km LPG i koło 10l/100km PB. Najniższy wynik jaki osiągnąłem to 12,5l ale LPG jakieś wzbogacane było Jazda 100% po mieście, często w korkach , odcinki około 8-10km.
no w weekend mały test spalania auta przejechane 230km w tym 160km na trasie prędkość do 100km\h do tego 10km po mieści od sklepu do sklepu, reszta po szutrze czytaj wypraw na rybki i wynik mnie zaskoczył mile 15,66l 95E czyli 7l na 100km
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Vento (90KM) mam od kilku dni, ale zdążyłem sobie na oko obliczyć , to w cyklu mieszanym 7,5 - 8 L. Z czego jestem bardzo zadowolony bo przesiadłem się z większego silnika. Na początku byłem trochę podłamany tymi 90 konikami ale nie narzekam , jestem miło zaskoczony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum