Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-15, 22:02 Nie można zatankowac do pełna LPG
Witam
Panowie mam taki problem już od dobrego miesiąca, za każdym razem praktycznie wyjeżdżam gaz do zera, tankuje i do butli wchodzi mi 27L zamiast prawie 30L. W czym może być problem ?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-06-15, 22:06
Zapewne kupowałeś chrzczony gaz i masz w zbiorniku wodę, która zalega miejsce w zbiorniku i która trzeba wywalić lub tankujesz na stacji gdzie są przekręcone dystrybutory lub masz takiego pecha iż za każdym razem tankujesz gdy na stacji jest mało LPG i jest słabe ciśnienie...ciśnieniomierz powinien byc przy dystrybutorze.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-15, 22:11
lesny1982 napisał/a:
nikt Ci nie nabije butli do pelna musi byc zapas na cisnienie
Wcześniej do butli wchodziło mi 30L, wiem że musi być tam miejsce na poduszkę itd itp. Ostatnio zmieniałem stacje, raz na Orlen, później BP, Lotos, jakaś nie markowa stacja i na każdej jest tak samo.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-06-15, 22:16
Skoro Ci wchodziło 30 L to zapewne masz zbiornik 36 L.
A propos zbiornika 36 L....kolega kiedyś taki miał i tankował na stacji obok....do zbiornika 36 L, weszło 37L....tak były przekręcone dystrybutory.....ciekawe ile właściciel dziennie na tym "zarabiał"
Wysłany: 2010-06-15, 22:19
Jak miałem R5 to do zbiornika 36L weszło mi 40L . Ale to nie zawsze jest winna stacji, tylko zawór może być uszkodzony i nie zostawia miejsca na "poduszke".
Ale wróćmy do mojego problemu, jak ktoś ma jakiś pomysł to pisać.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-06-15, 23:51
Hormon, nie napisłeś jaka masz całkowita pojemnoś zbiornika. Taka róznica jak napisałeś moze wynikac z rozregulowania zaworu który jest połaczony z pływakiem (tego który warczy po napełnieniu), ja bym sie tym nie martwił. Poprawienie tego wymaga wyjęcia całego wielozaworu z butli,czyli musisz mieć ja pustą.
Hormon, witaj ja pracuje na orlenie i z tego co mi wiadomo nigdy nie nabijesz butli z gazem do pelna zawsze 80% chyba ze niektorzy podginaja sobie plywak i wchodzi im wiecej. a w twoim przypadku moze zawiesza ci sie plywak albo maja dziwna mieszanke albo za slabe cisnienie. a jak tankujesz to co jest oznaka pelnej butli brzeczy czy powoli zwalnia?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-06-17, 23:19
MANIEK, jeśli pracujesz na Orlenie, to nie wmawiaj od razu klientom że majstrowali przyt pływaku, bo po co niby. Po prostu wielozawór w zbiorniku LPG jest awaryjny, i czasem prestaje własnie tak warcząco odbijać i ówczas jak piszesz "po cichu" gaz przestaje wchodzić do zbiornika.
A najczęstsza przyczyna to przeładowanie zbiornika lpg, czyli pompowanie dalej mimo że zawór zaczął warczć
Wysłany: 2010-06-18, 08:07
MANIEK napisał/a:
Hormon, witaj ja pracuje na orlenie i z tego co mi wiadomo nigdy nie nabijesz butli z gazem do pelna zawsze 80% chyba ze niektorzy podginaja sobie plywak i wchodzi im wiecej. a w twoim przypadku moze zawiesza ci sie plywak albo maja dziwna mieszanke albo za slabe cisnienie. a jak tankujesz to co jest oznaka pelnej butli brzeczy czy powoli zwalnia?
Nie wiem czy brzęczy czy idzie powoli, bo zazwyczaj jak ktoś zaczyna mi tankować to idę na stacje i czekam w kolejce do zapłaty. Wielozawór jak pada to wtedy zazwyczaj pcha w butle do oporu gaz. A u mnie tankuje się go mniej niż zazwyczaj. Na innym forum piszą ze jest teraz ciepło wiec gazu musi wchodzić mniej, mogło by tak być jak butle z gazem były by na zew, a one zazwyczaj są w ziemi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum