Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
VW Vento 1.8 monowtrysk 55kW 92.rok grudzień
Autor Wiadomość
zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-06, 12:18   VW Vento 1.8 monowtrysk 55kW 92.rok grudzień

Witam po raz kolejny ,mam problem z moim ventylem a mianowicie wymieniłem przeczyściłem już wszystko chyba w nim co z tą usterką jest związane .

A dzieje się coś takiego że mi przerywa (dusi.krztusi) i już wszystko przejrzałem

świece wymienione na nowe ,,kopułka palec rozdzielacza i przewody WN. również nowe ,filtr paliwa nowy ,pompka paliwa która jest w zbiorniku przeczyszczona i działa jak powinna działać trochę syfu było ale czyszczenie nie pomogło dalej przerywa ,immobilajzer odłączony ,filtr powietrza wymieniony, gaźnik dla pewności cały wymieniony z innego auta jeżdżącego i też nie pomogło ,cewka z innego przekładana taka sama ten sam model i nic nie pomogło , pozostał jedynie aparat zapłonowy do wymiany ale jak na razie nie mam skąd podmienić żeby nie ładować się w koszty bo to również może być nie to a pali ładnie bez problemów zima czy nie zima brak zastrzeżeń ,spalanie benzyny normalne nie zauważyłem żwiekszonego apetytu na paliwo ,auto było podłączane pod Vaga też nic nie zostało wykryte wszystko ok.
Znajomi mi mówią tyle wymieniłeś i brak skutku to wytnij katalizator bo może być zapchany i dlatego sie dusi autko ,,

pomózcie w jakiś sposób zdiagnozować co w nim może siedzieć że tak szarpie ii sie dusi strasznie jest to męczące podczas ruszania np na krzyżówce

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2010-08-07, 20:44   

A dokładniej jak to wygląda, zależy od obrotów jakoś? Szarpie jhakby iskry brakowało czy słabnie chwilami jakby paliwo nie dochodziło

maras8448 
Ventofan
NoTuninG

Silnik: 1,8 ABS
Wysłany: 2010-08-07, 21:49   

Kolego, nie wycinaj katalizatora bo dopiero zaczną się cyrki. Takie rzeczy tylko w dieslu można robić.

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-08-08, 00:38   

Jakie cyrki ? jak ma zapchany to wyjazd z katem , można by podłączyć lpg i sprawdzić czy to nie aby z podaniem mieszanki

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-08, 09:14   

Witam
powiem tak szarpanie to jest takie jakby i paliwo nie dochodziło albo iskra zanikała wciskam np w trakcie przerywania pedał gazu to nic się nie dzieje nie przyspiesza autko tylko się krztusi i za chwilę mu przejdzie i jedzie kawałek i znowu ,,,dodam ze aparat zapłonowy tez wymieniłem właśnie wczoraj ale nic nie dało to znowu ,już nie wiem co może być najchętniej to bym go chyba sprzedał a nie się bawił,

Ale ja bym postawił tutaj raczej na brak paliwa dlatego te szarpania są pomyślałem sobie może by tak podłączyć bezpośrednio zasilanie do pompki paliwa może tam coś jest nie tak trzeba w jakiś sposób wyeliminować po kolei może właśnie akurat przekaźnik od tej pompki szwankuje doradźcie coś forumowicze i ventomaniacy ..

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-08-08, 11:46   

No to moze podmień od kolegi przekażnik (pierwszy po prawej na dole) na prób albo podłącz pompę na krótko - to coś wyjaśnij, może wyjmij jeszcze wtyczkę od spryskiwacza, obejrzyj wtyczkę halla, cewki, może tam gdzieś kabel pękniety albo złacze wtyczki zaśniedziałe i chwilowo prądu nie przewodzi.

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-09, 09:20   

Witam koledzy wszystkie wtyczki sprawdzałem nie są poprzecierane jest wszystko ok z zaplonem tez raczej jest wszystko ok ponieważ jak mi się krztusi zaczyna przerywać i wcisne gaz do oporu to zamulony taki ale jedzie czyli wyglada na to ze iskra jest a nie ma wystarczająco paliwa i dlatego muli nie wiem teraz gdzie jest problem pompka paliwa czy ten wtryskiwacz albo ten moduł co jest za przegroda ,ale przypomne z egaznik przekladalem z innego takiego samego w calosci i tez szarpie i przerywa co byscie poradzili jak podać paliwo bezpośrednio aby wykluczyć pompke paliwa

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-08-10, 21:34   

maras8448 napisał/a:
Kolego, nie wycinaj katalizatora bo dopiero zaczną się cyrki

tak uwolni lekko wydech

odepnij wtyczkę na czujniku temp chłodzenia i się przejedz.
dziwne ze vag nic nie pokazał

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-11, 18:15   

kolego FWD350 już dawno wpadłem na taki pomysł nic to nie daje nawet kupiłem drugi nowy czujnik nic nie pomogło i zmieniałem z drugiego autka jeżdżącego to samo nie w tym rzecz

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-16, 10:11   

Witam jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jak ustawić te ustrojstwo od regulacji położenia przepustnicy ,jak to pomierzyć ustawić żeby było dobrze może to w jakiś sposób się przyczynia do tej usterki bo jak tym kręce to silnik zaczyna inaczej chodzić ,mam książkę serwisową ale akurat w niej nie jest opisane jak to sprawdzić i ustawić o silniczku krokowym i o reszcie jest opisane a o tym nie ma jeśli ktoś się orientuje prosił bym o poradę albo jakiś opis.

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-08-16, 19:16   

Takie szarpanie to raczej zapłon wiec tego sie nie czepiaj Może coś nie tak z przesunięciem zapłonu nie wiem jak ty to masz u siebie u mnie przychodzi taka wtyczka do aparatu zapłonowego

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-16, 21:21   

chyba każdemu przychodzi taka wtyczka do zapłonu ,bo u mnie tez jest i są aż 3 przewody (do czujnika Halla) nic więcej nie ma oprócz tego i właśnie tym ustrojstwem w w/w poście ponoć się ustawia ,ale jak do czego brać jakąś bazę jak to ma być

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-08-17, 08:25   

zwirek2, opis ustawiania "ustrojstwa" - raczej szukaj po silniczkiem krokowym lub TPS- - masz bardzo dokładny na golf3.pl albo vwgolf.pl, niema sie co powtarzać. A jesli chodzi o zapłon to potrzebna jest lampa stroboskopowa do ustawienia zapłonu, a ustawia się świecąc nią na znaki na kole zamachowym i kręcąc całym aparatem zapłonowym

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Silnik: AGG , 1Z
Wysłany: 2010-08-17, 12:20   

Wydaje mi sie ze problem koledze zniknie po ustawieniu zapłonu.
Objawy wskazują na mocno opozniony zaplon,bo jesli te mozliwosci ktore kolega zwirek2 wymienił tutaj są sprawdzone to cały układ musi byc oki. Co do TPS to raczej jest to element ktory funkcjonuje poprawnie do konca zycia silnika ale jak wiadomo medycyna notuje i takie przypadki.
Zwirek2 sprobuj popuscic te srube co trzymie aparat zapłonowy i jak go popuscisz to kręc nim powoli w strone przeciwną do wskazówek zegara. mozesz sobie zaznaczyc ceche zeby w razie klapy wrocic do wczesniejszego ustawienia.
I przejrzyj podcisnienia choc na monowtrysku az tak one nie dają sie w znaki.

zwirek2 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-08-27, 09:52   

Witam

Kolego Marek81l powiem ci tak ustawialem zapłon na lampe u mechanika i jest nada to samo a jak go jeszcze mocniej przyspiesze tak jak ty mowisz to zaczynaja mi zawory grać jak wcisne gaz wiec niewiem czym to jest spowodowane czy to juz jest spalanie stukowe czy co

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Silnik: AGG , 1Z
Wysłany: 2010-09-02, 11:52   

Na lampe powiadasz, a na ile stopni??

Odpowiedz do tematu