Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ocieplenie pokoju? Pomocy
Autor Wiadomość
dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
Wysłany: 2010-07-28, 15:04   Ocieplenie pokoju? Pomocy

Witam. Opisze moj problem:) Mam pokoj na drugim pietrze domu jednorodzinnego:) Problem ma sie tak.. W lato z rana jest tam slonce.. i jest to najcieplejszy pokoj w calym domu.. W zime natomiast jest duzo gorzej. JEst strasznie zimno . Grzejnik mam sporawy. Daje dosc dobrze. Okna po uszczelniane. Jedna sciana graniczy ze sciana zewnetrzna domu.Poprosze o pomysl ocieplenia pokoju na zime bo jest masakra. Dodam jeszcze ze jest jedna sciana ktora nie jest ocieplona od zewnatrz. Jest sciana mojego pokoju ktora ma grubosc pustaka..pozniej od razu jest panel na zewnatrz domu. Wiem ze jak by pod panel zostal dany steropian bylo by cieplej. Niestety:( czekam na rady:)PS. sorry ze tan namotałem:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-07-28, 16:34   

dikus14 napisał/a:
Okna po uszczelniane

ale co to za okna, stare poniemieckie czy plastiki? Ja kiedyś jak miałem stare drewniane okna to wiecznie wiało i zimno właziło przez nie. uszczelnianie nic nie dawało, bo ciągle było zimno. Po wymianie na plastiki wszystko się zmieniło. nic nie wieje, zimna nie przepuszcza, bo nawet szyby termiczne, podwójne, a w środku gaz, gdzie doskonale izoluje od zewnątrz.
dikus14 napisał/a:
Dodam jeszcze ze jest jedna sciana ktora nie jest ocieplona od zewnatrz
to też ma jakiś wpływ na to, że może być zimno, ale przez same okna najwięcej ciepła uchodzi.

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-07-28, 17:06   

Okna drewniane. Ale w calym domu mam te same okna i jest cieplutko az milo:) niestety w moim pokoju jest lipa. Okna to maly pikuś. Powiedzcie mi jak moge ocieplic strych(jest on nad moim pokojem. CO zastosowac? Myslalem tez zeby na sciane tą co jest zawsze zima dac jakas tapete czy cos w tym stylu:) Hmm.. Czekam na porady.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-07-28, 19:19   

wełna mineralna pod dachówkami bardzo dużo daje

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2010-07-28, 21:06   

pytanie czy jest to strych użytkowy czy nie. jeśli nie to idz, kup styropian np 10cm i ociepl nim strop od strony strychu. skutecznie to zahamuje straty ciepła przez sufit. natomiast ze ścianą może być już większa lipa. ponieważ nie zaleca się ocieplania ścian od wewnątrz, ale nie wyklucza. ściane taką pierw potraktuj szkłem w płynie następnie styropian np2cm (można więcej ale pamiętaj że kosztem powierzchni pokoju. wykańczasz sobie to, malujesz czy tapetujesz i masz ciepło

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-07-28, 22:04   

Strych uzytkowy? Chyba nie . Leża tam zbedne graty.. ktore jutro uprzątne. Na sciane myslalem sama tapete.. ALe ona cienka to nic nie da. Jak przykleic styropian do sciany?

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2010-07-29, 09:07   

jest klej do styropianu. obsługa sklepu już Ci pomoże. tapeta to lipa. to już prędzej bym się pokusił na panele z korka. Tylko nie wszystkim się to podoba no i cena też nie jest promocyjna.

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-08-08, 22:43   

Jako że temat podobny do mojego pytania, więc podepnę się i spytam: czy szyby w typowych domowych oknach PCV są hartowane czy nie? Albo np. w drzwiach balkonowych?

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-08-08, 22:57   

sebastian napisał/a:
Jako że temat podobny do mojego pytania, więc podepnę się i spytam: czy szyby w typowych domowych oknach PCV są hartowane czy nie? Albo np. w drzwiach balkonowych?

Nie sa ,szyba hartowana po zbiciu rozsypuje sie na drobne kawałeczki (tak jak w samochodzie) by sie nie pokaleczyc. A jak wiadomo w domowych oknach tak nie jest

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-08-28, 20:28   

pablo170 napisał/a:
ścianę taką pierw potraktuj szkłem w płynie następnie styropian np2cm (można więcej ale pamiętaj że kosztem powierzchni pokoju. wykańczasz sobie to, malujesz czy tapetujesz i masz ciepło

Jestem właśnie po remoncie i ocieplaniu ścian od wewnątrz z powodu braku możliwości ocieplenia od zewnątrz ,broń boże nie przyklejaj styropianu lub waty bezpośrednio na ścianę za parę lat grzyb murowany.Zrób paro centymetrowy odstęp od ściany ok 6mm z profili aluminiowych postaw stelarz od podłogi do sufitu między profilami wepchnij steropian pamiętając o przerwie między ścianą a stelażem na to przykręć regips ,szpachla na łączeniach farba gruntująca i kolorek

slaw71 
Donator
TDI- CZARNA MOC-TDI

Silnik: zajebisty
Wysłany: 2010-08-28, 21:51   

Rozumiem ze strych jest nie docieplony,a na suficie w pokoju masz płyty gips-karton,więc na suficie powinieneś mieć rozłożoną wełnę mineralną min.15cm i wtedy nie będzie problemu z uciekającym ciepłem.Najwięcej ciepła ucieka przez nieszczelne okna i przez strop(poddasze) źle docieplony.Nie bardzo wierzę w to ze masz zimno z powodu ściany.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-08-29, 08:38   

slaw71 napisał/a:
Nie bardzo wierzę w to ze masz zimno z powodu ściany.

Mam kolege którego dom nie ma żadnego ocieplenie tzn zwykła ściana z cegły czy pustaka i zwykły tynk od wewnątrz-w zimie jest tragedia, mimo nowych, szczelnych okien, do tego dochodzą problemy z grzybem. Normalnie siedzisz w domu, dygoczesz z zimna, chcesz się ogrzać przy kaloryferze i nie możesz się dotknąć bo tak parzy. I nie jest to stary dom...nowa, duża konstrukcja tylko zero ocieplenie. Po prostu nie ma izolacji między zimnem na zewnątrz a ciepłem w środku ( o ile można tu mówić o cieple). Z tego co wiem to wystarczy mała przerwa między ścianą a tynkiem. U mnie np nie ma ocieplenia z zewnątrz domu, ale od środka jest mur, przerwa, mata ocieplająca i dopiero tynk. Co prawda pierwsza zima po wymianie okien na plastiki była nie za ciekawa, ponieważ nie było wentylacja i grzyb się rzucał. Rozszczelniałem okna i było lepiej z grzybem za to robiło się zimno. W końcu zrobiłem wentylację a okna są szczelnie zamknięte i jest git....nie ma grzyba i jest cieplutko w zimie. Oczywiście dochodzi do tego ocieplenie strychu na podłodze (tak jak Sławek pisał)
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-08-29, 08:40, w całości zmieniany 1 raz  

slaw71 
Donator
TDI- CZARNA MOC-TDI

Wysłany: 2010-08-29, 10:24   

moja babcia mieszka w bloku nie docieplonym i ma stare drewniane okna i nie ma takiego czegoś jak gorąco latem a zimno w zimie.Taki objaw występuje tylko jeśli izolacja stropu jest źle położona lub jest jej brak.Robiliśmy kiedyś kobiecie nowe mieszkanie na poddaszu i miała źle położoną izolację (za cienka wełna i nie szczelnie ułożona,występowały mostki termiczne)i latem to dosłownie saunę miała jak słońce prażyło ,a zimą wiecznie nie dogrzane.Kiedyś bloki,domy nie były docieplane i ludzie żyli ;)

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-08-29, 12:32   

slaw71, Czyli jaką welnę mogę ułozyc? Jakas nazwa? zebym wiedzial gdzie szukac..

slaw71 
Donator
TDI- CZARNA MOC-TDI

Wysłany: 2010-08-29, 17:14   

http://allegro.pl/welna-m...1176627753.html
może być taka,nie koniecznie tej firmy ale 15cm ;)

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-08-29, 22:34   

slaw71, Dzięki. Jutro rano jade sie rozejrzec co i jak. Sluchajcie a jak mam "wate szklana" czy jakos tak? Ona duzo daje czy jest gorsza od mineralnej??

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-08-29, 23:08   

dikus14 napisał/a:
Sluchajcie a jak mam "wate szklana" czy jakos tak? Ona duzo daje czy jest gorsza od mineralnej??

waty szklanej to Ci myszy nie wpierdziela

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-08-30, 00:11   

:D chodzii mi i o efekt docieplania:D :) wata jest dobra bo mam jeszcze troche waty :P

Odpowiedz do tematu